wushu77 31.10.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Witam. Planuje wstawić pompę obiegową CO do podłogówki. Dotychczas wszystko działa na jednej pompie (w piecu gazowym lub gdy palę węglem, w piecu węglowym. Niestety prawdopodobnie ze względu na opory w instalacji, nie chce mi grzać za bardzo obieg, w podłogówce, który jest na piętrze. Woda ma trochę do pokonania. 3 zawory w podłogówce niemalże całkowicie skręcone (i grzeją) Pierwszy zawór na maxa odkręcony i prawie w ogóle nie grzeje (piętro) - tzn. rurka jest ciepła, jednak na piętrze już raczej nie grzeje. Podłogówka odpowietrzana kilka dni temu, w 2 grzejnikach na piętrze zainstalowałem automatyczne odpowietrzniki. Kupiłem już pompę i chce ją wmontować w układ ze zdjęcia. Tylko gdzie? Bo różni fachowcy mają różne pomysły. Edytowane 31 Października 2014 przez wushu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Pomiędzy zawór 3D a górny rozdzielacz. Oczywiście ma pchać w kierunku rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.11.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Jeśli ten pierwszy obieg podłogówki prowadzi na górę to jest zapowietrzony.Pompę masz mieć tak założoną :http://www.hvacr.pl/public/styles/img_640/public/article/mainPhoto/06/rozdzielacz_ogrzewania_podlogowego_tecefloor.jpgale ona bez odpowiedniego przelania górnej podłogówki niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 01.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Jeśli ten pierwszy obieg podłogówki prowadzi na górę to jest zapowietrzony. Pompę masz mieć tak założoną : http://www.hvacr.pl/public/styles/img_640/public/article/mainPhoto/06/rozdzielacz_ogrzewania_podlogowego_tecefloor.jpg ale ona bez odpowiedniego przelania górnej podłogówki niewiele pomoże. Przecież na to samo wychodzi jakby założył tam gdzie chcę ją wstawić, kwestia tylko miejsca i zmieszczenia się w skrzyni, jedynie zamiast zaworu spustowego spustowe na górnej belce można założyć odpowietrznik automatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 03.11.2014 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Ostatnio odpowietrzaliśmy z majstrem podłogówkę, trwało to dość długo, więc podejrzewam, że raczej była cała przelana. No niestety raczej będzie trzeba ze skrzynki wyjść z pompą, takim obejściem. Zastanawiam się nad tym odpowietrznikiem czy będzie konieczny, jeżeli pompa którą chcę wmontować (WILO) ma funkcję odpowetrzania (na żądanie proces trwa 10min.)? Ten pierwszy obieg to właśnie piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 03.11.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dołączam się do tematu. Ja mam nieco inny problem. Mam klasyczna instalalację z grzejnikami. Podłogówkę mam jedynie w łązienkach oraz pasek w kuchni i korytarzu.Na dole (parterze) w jednym obiegu mam puszczne rury przez łazienkę (ok 2mkw) fragment korytarza (ok 6 mkw) oraz pasek w kuchni (ok 3 mkw).Calkowita długość pętli to 75mb Al-PEX 16X2. Podpięte do głównych (magistrali) wychodzących z kotła C.O.Mam następujący problem. Grzeje mi i to dość mocno początek pętli potem się stopniowo schładza i ciepło nie dociera na koniec.Przez to nie działa też zawór RTL który jest na końcu pętli. Przewód zasilający jest gorący powrotny zimny. W moim przekonaniu problem tkwi w zbyt wolnym przepływie wody przez pętle i oddaje ciepło na początku a od pewnej długości woda jest już zbyt wychłodzona i "czuć" jakby nie grzało.z tego co wiem dla rur o przekroju 16mm maks długość pętli to 80mb czyli niby nie jest przekroczone ale wszystko chodzi na wspólnej pompie obiegowej C.O przy piecu.Czy dołożenie pompy obiegowej na tej pętli pomoże? Proszę o opinie ludzi którzy przerabiali podobne problemy. Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jak jest powrót z podłogówki zimny to RTL musi działać. Może jest źle zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 03.11.2014 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 u mnie odpowietrzenie nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 03.11.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Zobaczę jak do domu wrócę. Sugerujesz ze zamontowany jest odwrotnie? Ja obserwuje ze na początku pętli jest ciepło im dalej tym chłodniej. W kluczowych miejscach tj łazienka (gorąco) i korytarz przy wejsciu (ciepło)jest OK. Niestety w pozostałej części korytarza ciepło jest ledwo wyczuwalne a w kuchni niestety wcale. Czasem jak eksperymentowałem przez dłuższy czas z wysoką temp kotła (75-80 st) /doba. Wyczuwałem ciepło na początku pętli w kuchni. Ale wtedy początek pętli (łazienka) grzał jak diabli. W sumie problemy są 2: 1. Nie grzeje na końcu pętli2. Grzeje zbyt mocno na początku pętli Wydaje mi się że skoro zawór RTL zamyka obieg wody w pętli po przekroczeniu określonej temp (chyba max 55 st) to powrotna rura PEX też powinna być ciepła a różnica pomiędzy temp zasilania i powrotu nie powinna być duża w przeciwnym razie na początku pętli mielibyśmy znacznie wyższą temp niż te dopuszczalne 55 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Zawór RTL powinien być zamontowany na końcu obiegu podłogowego i zamyka się jeżeli dotrze do niego woda o odpowiedniej temp. niezależnie od tego jaka woda wpływa na początku podłogówki. Jak masz koniec podłogówki zimny to zawór nie jest zamknięty. Pewnie masz źle rozłożoną podłogówkę. Powinna być ułożona w ślimaka wtedy rurka powrotna i zasilająca idą koło siebie i równomiernie nagrzewają całą podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 03.11.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 No nie mam faktycznie w ślimaka ułożonej. Idzie "przelotowo" czyli z pomieszczenia w pomieszczenie o ile dobrze pamiętam jedna za drugą tj do ściany zawrotka, następny rząd zawrotka, następny itd. W ślimaka trudno byłoby ułożyć zwłaszcza że do kuchni idzie przez drzwi i kawałkiem przez miejsca gdzie grzać nie powinno (na górze deska podłogowa).Na chwilę obecną to już "po ptokach" bo podłogówki nie zmienię bo mam mieszkanie w miarę urządzone. Zastanawiam się tylko czy dodatkowa pompa by mogła pomóc tzn przyspieszyć przepływ wody by ta nie zdążyła jeszcze oddać ciepła a dotrzeć w dalsze rejony pętli.Zawór mam Hertz RTB mini (1920123) strzałka w kierunku rury powrotnej w 'magistrali' C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 06.11.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Odpowietrzenie podłogówki polegało na spuszczaniu wody z podłogówki przy jednoczesnym napełnianiu całej instalacji utrzymując ciśnienie 1-1,5 bar. Zlewał wiaderko, ja w tym czasie napełniałem instalacje. I tak kilkanaście razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 07.11.2014 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 hmn...tego nie wiem bo ja tylko pomagałem napełniać instalację. Zawór mam w innym miejscu garażu i szczerze to nie wiem czy hydraulik zakręcał je czy nie. Domyślam się, że przy odpowietrzaniu powinny być zakręcone. A co jeśli w którymś z obiegów też nieznacznie jest powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 20.11.2014 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Witam ponownie. Ok pompa wstawiona. Robił to hydraulik, który na podłogówkach itp. się nie zna. Wstawił ją tam gdzie miał i tyle. Teraz musiałbym ją odpowietrzyć bo na pewno weszło sporo powietrza w instalację. Pompa, którą wstawiłem ma funkcję odpowietrzania (tzn. przez 10 min, pracuje ze zmienną szybkości i niby odpowietrza, ale nie wiem czy zdać się tylko na to). Na razie powrót podłogówki mam zimny i mam wrażenie, że woda ma słaby obieg. Żeby odpowietrzyć podłogówkę zostawiam odkręconą jedną pętle, pozostałe zakręcam i co dalej...? Zawór spustowy mam przy zasilaniu, spuszczam od razu całość, czy stopniowo między czasie dopełniając instalację? Bo jeżeli na początku będzie leciało powietrze i potem woda, to nie znaczy chyba że już jest ok, czy tak? Pętla może być w środku zapowietrzona i trzeba przelać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rejmer 21.11.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 zacznij się przyzwyczajać, bo zawory RTL dokładnie tak pracują i nic na to nie poradzisz chcesz mieć normalnie to trzeba wstawić układ mieszający wodę który ją schłodzi, czyli wypisz wymaluj dodatkowa pompka podłączona do podłogówki, albo zawór 3d a powinno być tak [ATTACH=CONFIG]287336[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]287337[/ATTACH] Czy przypadkiem STW nie powinien regulować temperatury wpływającej DO podłogówki? Temperatura powrotu do kotłowni nie jest chyba krytyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 21.11.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Na razie zaczęło wszystko grzać, chyba pompa dała radę odpowietrzyć i po raz pierwszy od 4 lat zrobiło się ciepło w łazience Na razie powroty są dość zimne i być może będzie trzeba przelać, zobaczymy. dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts