dorcze 31.10.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Sytuacja jest taka - w jednej łazience skądś strasznie śmierdzi. Pozostałe pomieszczenia (łazienka, kuchnia, pralnia) są ok, ale fakt, że ta problemowa łazieka ma swój oddzielny pion oraz akurat jest najbliżej szamba. Zapach i jego intensywność utrzymują się na w miarę stałym poziomie niezależnie od ilości szamba. Na razie łazienka jest nieużywana (ze względu na ten zapach), ale mimo to, wszystkie syfony są zawsze zalane wodą. Jak można sprawdzić skąd się ten zapach wydobywa? Mam wrażenie, że z każdym dniem staje się coraz intensywniejszy, a ja też testerem perfum nie jestem i raczej nie jestem w stanie ustalić tego węchowo... W łazience jest też kratka wentylacyjna - może być, że to ona zaciąga skądś smrodek? Mam szambo, ale jakoś przy klapach nie ma nigdzie grzybków odpowietrzających/napowietrzających, czy jakoś tak. Może być, że takowe jest wyprowadozne kominem obok tej kratki i powstaje gdzieś odwrotny ciąg? Ta kratka powinna wyciągać czy nawiewać powietrze? Ewentualnie, jak to wymusić, aby działała w dobrym kierunku? PS: nie wiem, jak to jest zaprojektowane. Mam tylko ogólny projekt, ale w nim ani słowa o rozwiązaniach hydrauliczno-kanalizacyjnych, a spytać osobę która by to wiedziała nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.10.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Sytuacja jest taka - w jednej łazience skądś strasznie śmierdzi. Pozostałe pomieszczenia (łazienka, kuchnia, pralnia) są ok, ale fakt, że ta problemowa łazieka ma swój oddzielny pion oraz akurat jest najbliżej szamba. Zapach i jego intensywność utrzymują się na w miarę stałym poziomie niezależnie od ilości szamba. Na razie łazienka jest nieużywana (ze względu na ten zapach), ale mimo to, wszystkie syfony są zawsze zalane wodą. Jak można sprawdzić skąd się ten zapach wydobywa? Mam wrażenie, że z każdym dniem staje się coraz intensywniejszy, a ja też testerem perfum nie jestem i raczej nie jestem w stanie ustalić tego węchowo... W łazience jest też kratka wentylacyjna - może być, że to ona zaciąga skądś smrodek? Mam szambo, ale jakoś przy klapach nie ma nigdzie grzybków odpowietrzających/napowietrzających, czy jakoś tak. Może być, że takowe jest wyprowadozne kominem obok tej kratki i powstaje gdzieś odwrotny ciąg? Ta kratka powinna wyciągać czy nawiewać powietrze? Ewentualnie, jak to wymusić, aby działała w dobrym kierunku? PS: nie wiem, jak to jest zaprojektowane. Mam tylko ogólny projekt, ale w nim ani słowa o rozwiązaniach hydrauliczno-kanalizacyjnych, a spytać osobę która by to wiedziała nie jest możliwe. Wentylacja powinna powietrze wyciagac a nie wdmuchiwac. Masz kratke w lzience. 1. Zaslon ja szczelnie i zobacz czy wtedy smierdzi. 2. Upewnij sie ze do lazienka dolatuje swierze powietrze: rozszczelnij okno, otworz nawiewniki itp. Wentylacja grawitacyjna zeby powietrze wyciagac musi je miec! marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 31.10.2014 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 1. Zaslon ja szczelnie i zobacz czy wtedy smierdzi. Niestety - śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.10.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jeśli łazienka jest nieużywana, to zacznij od wyeliminowania syfonów jako przyczyny. Jeśli to możliwe, to zdejmij syfony i korkami zatkaj rury, jeśli nie - zakorkuj odpływ i dla pewności zalej wodą (pamiętaj o otworze przelewowym! W wannie, jeśli jest, może on być trudny do zatkania, ale zawsze można zasłonić kawałkiem folii oklejonym wokół taśmą klejącą). Przestanie śmierdzieć - przyczyny szukaj w wentylacji pionu kanalizacyjnego, śmierdzi dalej - nieszczelność na instalacji bądź zaciąga smrodek wentylacją. To ostatnie można przetestować zatykając wentylację na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Zobacz czy rura odprowadzająca ścieki jest zanurzona w ..płynie szamba ... Miałem podobny problem , rura była wprowadzona poziomo dość wysoko do zbiornika ,przedłużenie kolano + 1mb do dołu dało dobry efekt i po kłopocie .Odpowietrzenie instalacji sanitarnej najlepiej wykonać zew wszystkich pionów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 03.11.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Problem zlokalizowany, a przyczyna była dość prozaiczna... Okazało się, że poluzowało się mocowanie wierzchniego elementu odpływu brodzikowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts