og0r 31.10.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Witam Zastanawiam się nad ociepleniem strychu. Nie będzie on ogrzewany, ale będzie sporadycznie wykorzystywany jako składzik/pracownię (budynek jest nowy, niestety bez piwnicy i garażu i nie mam się gdzie podziać z moim hobby W dachu obok wyłazu są też dwa małe otwierane okna dachowe od strony południowej. Będzie więc całkiem jasno. Jest też doprowadzony prąd , mogę w razie czego podłączyć elektryczny piecyk jak będę chciał się pobawić w zimniejsze dni. Do jętek chciałbym przykręcić deski calowe których mi sporo zostało i które cały czas były przechowywane w budynku. Od strony użytkowego poddasza będzie płyta g-k, folia paroizolacyjna, wełna 15 + 15 między jętki. W dachu miedzy krokwie chcę włożyć 15cm wełny, oczywiście z odstępem od deskowania i przykryć ją folią parizolacyjną. Od strony dachu jest pełne deskowanie i membrana wysokoparoprzepuszczalna, pokrycie ceramiczne. Pomijając aspekt ekonomiczny czy technologicznie nie popełnię błędu? Jeżeli tak to jaki. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jeśli zrobisz tak że miedzy krokwie dasz 15cm i pod nie w poprzek dasz kolejne 15cm i na to będzie położona paroizolacja i płyty GK to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
og0r 31.10.2014 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Tak będzie na użytkowym poddaszu. A na stryszku chciałem dać tylko 15 między krokwie i na to folie paroizolacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Paroizolacja musi być w ciepłym miejscu ... przy sporadycznym użytkowaniu i szczelnej pod jętkami ... nie trzeba by było dawać foli paroizolacyjnej, ponieważ nie spełni swojego zadania.Obustronnie wysokoparoprzepuszczlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
og0r 01.11.2014 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dziękuję za podpowiedzi. Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną?nie będzie ten stryszek użytkowany dużo, ale myślałem że jakaś tam para będzie i lepiej żeby się nie przedostawała do izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) Tak, tylko że paroizolacja musi być w mieć odpowiednią temperaturę ...inaczej na niej zacznie się para kondensować. Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną? nad jętkami membrana wysoko paroprzepuszczalna. Oczywiście między jętki raz, dwa pod jętki w poprzek. Ale ten stryszek ... tam warunki pracy paroizolacji są trudne, właśnie przez temperaturę samej paroizolacji. Stąd lepiej zabezpieczyć od dołu dokładnie pod jętkami i krokwiami... Edytowane 1 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts