Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie nieogrzewanego skladziku/strychu

og0r

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad ociepleniem strychu.

Nie będzie on ogrzewany, ale będzie sporadycznie wykorzystywany jako składzik/pracownię (budynek jest nowy, niestety bez piwnicy i garażu i nie mam się gdzie podziać z moim hobby :-)

W dachu obok wyłazu są też dwa małe otwierane okna dachowe od strony południowej. Będzie więc całkiem jasno. Jest też doprowadzony prąd , mogę w razie czego podłączyć elektryczny piecyk jak będę chciał się pobawić w zimniejsze dni.

Do jętek chciałbym przykręcić deski calowe których mi sporo zostało i które cały czas były przechowywane w budynku.

Od strony użytkowego poddasza będzie płyta g-k, folia paroizolacyjna, wełna 15 + 15 między jętki.

W dachu miedzy krokwie chcę włożyć 15cm wełny, oczywiście z odstępem od deskowania i przykryć ją folią parizolacyjną. Od strony dachu jest pełne deskowanie i membrana wysokoparoprzepuszczalna, pokrycie ceramiczne.

Pomijając aspekt ekonomiczny czy technologicznie nie popełnię błędu? Jeżeli tak to jaki.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Dziękuję za podpowiedzi.

Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną?

nie będzie ten stryszek użytkowany dużo, ale myślałem że jakaś tam para będzie i lepiej żeby się nie przedostawała do izolacji.

Tak, tylko że paroizolacja musi być w mieć odpowiednią temperaturę ...inaczej na niej zacznie się para kondensować.

Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną?
nad jętkami membrana wysoko paroprzepuszczalna. Oczywiście między jętki raz, dwa pod jętki w poprzek.

Ale ten stryszek ... tam warunki pracy paroizolacji są trudne, właśnie przez temperaturę samej paroizolacji.

Stąd lepiej zabezpieczyć od dołu dokładnie pod jętkami i krokwiami...

Edytowane przez מרכבה