Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie nieogrzewanego skladziku/strychu


og0r

Recommended Posts

Witam

 

Zastanawiam się nad ociepleniem strychu.

Nie będzie on ogrzewany, ale będzie sporadycznie wykorzystywany jako składzik/pracownię (budynek jest nowy, niestety bez piwnicy i garażu i nie mam się gdzie podziać z moim hobby :-)

W dachu obok wyłazu są też dwa małe otwierane okna dachowe od strony południowej. Będzie więc całkiem jasno. Jest też doprowadzony prąd , mogę w razie czego podłączyć elektryczny piecyk jak będę chciał się pobawić w zimniejsze dni.

 

Do jętek chciałbym przykręcić deski calowe których mi sporo zostało i które cały czas były przechowywane w budynku.

 

Od strony użytkowego poddasza będzie płyta g-k, folia paroizolacyjna, wełna 15 + 15 między jętki.

 

W dachu miedzy krokwie chcę włożyć 15cm wełny, oczywiście z odstępem od deskowania i przykryć ją folią parizolacyjną. Od strony dachu jest pełne deskowanie i membrana wysokoparoprzepuszczalna, pokrycie ceramiczne.

 

Pomijając aspekt ekonomiczny czy technologicznie nie popełnię błędu? Jeżeli tak to jaki.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi.

 

Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną?

nie będzie ten stryszek użytkowany dużo, ale myślałem że jakaś tam para będzie i lepiej żeby się nie przedostawała do izolacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, tylko że paroizolacja musi być w mieć odpowiednią temperaturę ...inaczej na niej zacznie się para kondensować.

 

Czyli jak zrobię paroizolację i ocieplenie pod jętkami to nad nimi na krokwie nie kłaść folii paroizolacyjnej tylko paroprzepuszczalną?
nad jętkami membrana wysoko paroprzepuszczalna. Oczywiście między jętki raz, dwa pod jętki w poprzek.

Ale ten stryszek ... tam warunki pracy paroizolacji są trudne, właśnie przez temperaturę samej paroizolacji.

Stąd lepiej zabezpieczyć od dołu dokładnie pod jętkami i krokwiami...

Edytowane przez מרכבה
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...