ŁukaszWML 31.10.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Witam Panowie. Jesteś świeżakiem na tym forum. Z góry dzięki za wyrozumiałość. W tym roku stary wysłużony piec węglowy został zastąpiony nowoczesnym piecem gazowym wraz ze sterownikiem pokojowym firmy Euroster 2006. Instalacją została wpięta w starą nitkę grzewczą. Wymienione zostały grzejniki ze starych żeliwnych na nowoczesne grzejniki aluminiowe Armatura G500F. Dom ma około 23 lat (180 m2) w zabudowie szeregowej podpiwniczony (domek środkowy) zbudowany z półtora pustaka plus styropian 12 cm dach bardzo dobrze odizolowany około 30 cm wełny (Okna plastikowe). Chciałbym się zapytać, gdyż jako iż jest to mój pierwszy sezon grzewczy gazem. Zacząłem obserwować licznik i kolejne metry sześcienne spalonego paliwa. Sterownik ustawiony na temperaturę 19 stopni za dnia to jest od 16-22 po tych godzinach temperatura spada do 18.60C. Spalanie oscyluje w granicy 10 m przy temperaturach dodatnich za oknem. Wydaje mi się iż to wysokie spalanie temperatura na grzejniki ustawiona na 45'C. Czy może, ktoś z was podzielić się ze mną wiedzą informacjami i samemu z własnego doświadczenia stwierdzić czy to duże spalanie czy normalne ?? Przy tak wysokim spalaniu aż boję się bardzo niskich temperatur... I tego, że cała przeróbka i koszta poniesiony z tą mała modernizacją zostanie tylko piękną ozdobą kotłowni a ja znowu się pogodzę ze starym piecem węglowym... Pozdrawiam i z góry dzięki za sugestie. Jeśli mój opis mało wyjaśnia moją sytuację z chęcią dodam jakieś zdjęcia, aby rozjaśniło wam w Głowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.10.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 sporo spala, dużo używasz CWU? może zbiornik słabo zaizolowany, do jakiej temp. grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 31.10.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 sporo spala, dużo używasz CWU? może zbiornik słabo zaizolowany, do jakiej temp. grzejesz? Raczej mało z domu korzysta jedna osoba więc jeśli chodzi o Ciepłą wodę ograniczam się do jednego wieczornego prysznica. Temperatura wody użytkowej to 40'C. Teraz zacząłem zmieniać miejsce sterownika pokojowego może tu jest cały problem.. Nadmieniam iż w piwnicy jest temperatura około 15'C w tych warunkach pogodowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.10.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 tam gdzie masz sterownik jest 19 stopni a w innych pomieszczeniach?dzisiaj zakręciłem grzejnik i mam w mieszkaniu wyższą temp. niż Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 01.11.2014 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 tam gdzie masz sterownik jest 19 stopni a w innych pomieszczeniach? dzisiaj zakręciłem grzejnik i mam w mieszkaniu wyższą temp. niż Ty Po wczorajszym przeniesieniu sterownika do innego pokoju wcześniej był w korytarzu niedaleko wiatrołapu a co za tym idzie drzwi wejściowych. Piec zaczoł się rzadziej załączać przynajmniej tak mi się wydaje z obserwacji. Zobaczymy jak to się przełoży na spalanie dobowe. Tak przypuszczałem iż to fatalne miejsce nie sądziłem jednak iż sterownik jest aż tak bardzo czuły. No nic obserwuje i opiszę swoje wnioski. Miesce w którym wcześniej był zamontowany bardzo często mijałem stąd może jego częste odpalanie pieca. Jeśli nie to to powoli tracę pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 01.11.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Między pokojem a korytarzem było około 0,5 stopnia różnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 01.11.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 sporo spala, dużo używasz CWU? może zbiornik słabo zaizolowany, do jakiej temp. grzejesz? Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie. Podpowiesz mi jaka jest najlepsza histereza z ekonomicznego punktu widzenia. Mam do wyboru dwie opcje 0,4'C lub 1'C?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.11.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 1 stopien to bardzo malo, na pewno to histereza na cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 01.11.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Nie źle cytowałem chodziło mi o C.o. Jeśli chodzi o cwu przy tym sterowniku nie mam do tego wglądu nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.11.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 masz blokadę palnika do ustawienia? jak tak to możesz dać histereze 0,4 i ustawić blokadę palnika np. na 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 02.11.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 masz blokadę palnika do ustawienia? jak tak to możesz dać histereze 0,4 i ustawić blokadę palnika np. na 30 minut. Niestety nie. Mój sterownik jest bardzo prosty. Jego osbługa zaczyna i kończy się nad wyborem temperatur na dany dzień tygodnia no i histerezę. Z tego co się wczytuje to warto doinwestować piec w sterownik car plus sondę pogodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 a co to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 02.11.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 a co to za model? Euroster 2006 Dziś sprawdzałem spalanie wyszło mi 5 metrów więc już nie taki kosmos. Chciałem zejść z temperaturą na wyjście grzejników do 42'C, ale piec chodzi od 1 h i nie dobił do ustawionej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) mialem na myśli kocioł aż tak bardo nie musisz schodzić z temperaturą bo duzo nie zaoszczędzisz, jeśli powrót będzie poniżej 50 stopni to bedzie ok, więc na zasilaniu możesz dać jakieś 55 ale im dluzej kocioł chodzi tym lepiej, nie będziesz miał zimnych grzejnikow, nie ma co się bawić co do stopnia, przy 45 też bedzie długo pracowal a ekonomicnie bedzie tak jak napisalem wyzej Edytowane 2 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 02.11.2014 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 mialem na myśli kocioł aż tak bardo nie musisz schodzić z temperaturą bo duzo nie zaoszczędzisz, jeśli powrót będzie poniżej 50 stopni to bedzie ok, więc na zasilaniu możesz dać jakieś 55 ale im dluzej kocioł chodzi tym lepiej, nie będziesz miał zimnych grzejnikow, nie ma co się bawić co do stopnia, przy 45 też bedzie długo pracowal a ekonomicnie bedzie tak jak napisalem wyzej A to już mamy jasność. Co do pieca to Immergas victrix zeus 26 1 L 45l. Dzięki za cenne wskazówki. Dalej będę obserwował i dzielił się wnioskami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) nie zauważyłem w tytule, jakiś mam dzisiaj słaby dziena czy w tym kotle nie jest tak że czujnik pogodowy podłącza się pod kocioł i wtedy pokrętłem temperatury ustawia się krzywą grzewczą? Edytowane 2 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 02.11.2014 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 nie zauważyłem w tytule, jakiś mam dzisiaj słaby dzien a czy w tym kotle nie jest tak że czujnik pogodowy podłącza się pod kocioł i wtedy pokrętłem temperatury ustawia się krzywą grzewczą? Owszem jest. Jednak producent stwierdził iż, ten bajer nie może być w standardowym wyposażeniu pieca a za dodatkową opłatą. Mam w planach dokupić go w przyszłym roku. Dodatkowo zastanawiam się nad delikatną zmianą nitki c.o na wysokości kotłowni. Piec gazowy wpięty jest w 2 calowe rury wychodzące ze starego pieca węglowego. Zastanawiam się jakiego rzędu da mi to oszczędności czy na tyle duże, aby gra była warta świeczki ??!! Dodatkowym pomysłem jest odciążenie gazu kominkiem. Chodzi mi też o nastrój mam u siebie bardzo duży salon 48 m połączony z kuchnią około 15 m przy okazji odciążyłbym tą część. To na razie plany na następny rok. Z drugiej strony czy warto robić z salonu kotłownię ??!! Sam nie wiem myślę nad kominkiem przenośnym typu koza (Jotul bądź Dovre) nie wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 cos czytalem ze przy sterowaniu krzywa ograniczenie jest do 50 stopni? wystarczy?grube rury zwiekszaja bezwładnosc, nie ma sensu ruszacja bym kominka nie postawil a jak chcesz byc palaczem to masz stary weglowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 02.11.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 cos czytalem ze przy sterowaniu krzywa ograniczenie jest do 50 stopni? wystarczy? grube rury zwiekszaja bezwładnosc, nie ma sensu ruszac ja bym kominka nie postawil a jak chcesz byc palaczem to masz stary weglowy.... Czy wystarczy to szczerze mówiąc nie wiem. Ten sezon na pewno rozwieje wszystkie wątpliwości. Przy dużych mrozach może być ciężko. Z tym palaczem to masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszWML 17.01.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 cos czytalem ze przy sterowaniu krzywa ograniczenie jest do 50 stopni? wystarczy? grube rury zwiekszaja bezwładnosc, nie ma sensu ruszac ja bym kominka nie postawil a jak chcesz byc palaczem to masz stary weglowy.... Wracam do tematu. Niestety spalanie mojego kotła ja bardzo duże. Porównując spalanie sąsiadów jako iż domki są w zabudowie szeregowej to moje jest 50 % większe (spalanie za 10 dni opalania przy słabej ziemie temperatura raczej na + plus ze dwa dni - 8'C wyszło 95 metrów gazu za 230 zł). Raczej czeka Mnie remont hydrauliki w najbliższych dniach. Wyrzucam stare 3 calowej rury w których na pewno jest masa wody i wszystko co na poziomie kotłowni i garażu. Moje pytanie jaki lepszy materiał bo myślę nad plastikiem pex czy PP stabi ?? Może wie Pan coś na ten temat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts