Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy obniżać strop? Jeśli tak, to szukam ekipy (okolice Krakowa).

Recommended Posts

Hej wszystkim.

Ponownie piszę tutaj, ponieważ nie zawiedliście mnie do tej pory:)

Ostatnio był u mnie pan, który wykonał dla nas piękną balustradę. Mógłby dla nas też zrobić schody, ale powiedział, że tak, jak ktoś nam zrobił konstrukcję drewnianą stropu, to tak można zrobić tylko u kogoś, bo u siebie na pewno tak by nie zrobił. Otóż od zera do zera jest 3,30 m. od zera piętra remontowanego do pierwszych belek, na których są legary, jest 3 m. Belki i legary mają po 16 cm. Nie jest to jeszcze wszystko poskręcane. Powiedział, abyśmy się dobrze zastanowili, że on by na naszym miejscu poniósł koszty obniżenia stropu, że są teraz metody mocowania stropu do wieńca. Te dodatkowe 16 cm to 1 cm niżej każdy schód drewniany i ich mniejsza ilość. Tłumaczył to żonie, mnie przy tym nie było.

Powiem z czego wynikły te 3m - najpierw stawiali dach, a później burzyli mi stary stropodach.

Widzę minusy obniżania stropu:

1) okna dachowe i dwa ścienne okna mierzone były do obecnego poziomu

2) koszty - nasza dotychczasowa ekipa zapowiedziała, że będzie to kosztowało 3 dni x 750 zł (3 ludzi), że to dużo roboty, etc.

3) sufit w wewnętrznym balkonie jest już ocieplony styropianem i przymocowany do legarów. Trzeba by było go zrywać.

Sam jeszcze nie wiem jak w ogóle miała by ta nowa konstrukcja wyglądać, legary mocowane do wieńca, zaś te kilka belek stropowych do.. muru??

Co o tym sądzicie? Obniżać, czy zostawić to tak, jak jest?

Jeśli obniżać, to macie namiary na jakąś sprawdzoną ekipę? Może świeży punkt widzenia będzie pomocny lub przynajmniej skonsultować się..

Wklejam zdjęcia:

20140821_171846.jpg

20140821_171910.jpg

20140821_171958.jpg

20140822_185153.jpg

20140822_185159.jpg

Muszę szybko zdecydować, ponieważ bez tego nie będzie projektu schodów, ocieplenia stropu, a co za tym idzie tynków i dalszych prac:|

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.