Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adrian568

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym zapytać o ogrzewanie kominkowe z buforem ciepła więc zacznę tak:

w moim przyszłym mieszkaniu (jeszcze nie rozpocząłem remontu) chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym + bufor ciepła + piecyk gazowy, zastanawiam się na tym rozwiązaniem ale ciekawi mnie kilka rzeczy a mianowicie:

-mieszkanie będzie na piętrze (podniesione poddasze) o powierzchni podłogi 100 m2, ciepło ma być dostarczane z kominka oraz piecyka gazowego ( na dole budynku jest normalna instalacja co ale nie chcę podłączać się do teściów :) ), jaki kominek powinienem zainstalować? o jakiej mocy? czy 18 kw wystarczy czy też 24 kw? , jaki bufor ciepła wybrać czy 1000 litrów będzie ok czy mniejszy wystarczy? chciałbym aby w zimie ciepło było dostarczane z kominka natomiast latem ciepła woda z piecyka gazowego a sporadycznie z kominka, w zimie chciałbym sporadycznie używać gazowego ogrzewania aby koszty były jak najmniejsze, a z drzewem kominkowym nie mam problemu bo mam sporo lasu,

chciałbym dowiedzieć się również jak długo np. trzeba palić w kominku 18 kw aby nagrzać cały bufor oraz na jak długo wystarczy ciepła woda z bufora 1000l dla dwóch osób dorosłych oraz ogrzewanie ( grzejniki) czy będę musiał palić codziennie czy wystarczy co 2 -3 dni?

Bardzo proszę o pomoc w moich pytaniach ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi

jeśli to nie problem to oprócz tego jaki kominek i jaki bufor powinienem wybrać prosiłbym o podanie również orientacyjnych kosztów takiej instalacji wraz z montażem.

Pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197492-Bufor-Ciep%C5%82a-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a

Powyżej tematy bezpośrednio związane z tym co chcesz wykonać. Dziwi mnie natomiast że piszesz o mieszkaniu - patrzyłeś na gabaryty?