adrian568 01.11.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam wszystkich, chciałbym zapytać o ogrzewanie kominkowe z buforem ciepła więc zacznę tak: w moim przyszłym mieszkaniu (jeszcze nie rozpocząłem remontu) chciałbym zainstalować kominek z płaszczem wodnym + bufor ciepła + piecyk gazowy, zastanawiam się na tym rozwiązaniem ale ciekawi mnie kilka rzeczy a mianowicie: -mieszkanie będzie na piętrze (podniesione poddasze) o powierzchni podłogi 100 m2, ciepło ma być dostarczane z kominka oraz piecyka gazowego ( na dole budynku jest normalna instalacja co ale nie chcę podłączać się do teściów ), jaki kominek powinienem zainstalować? o jakiej mocy? czy 18 kw wystarczy czy też 24 kw? , jaki bufor ciepła wybrać czy 1000 litrów będzie ok czy mniejszy wystarczy? chciałbym aby w zimie ciepło było dostarczane z kominka natomiast latem ciepła woda z piecyka gazowego a sporadycznie z kominka, w zimie chciałbym sporadycznie używać gazowego ogrzewania aby koszty były jak najmniejsze, a z drzewem kominkowym nie mam problemu bo mam sporo lasu, chciałbym dowiedzieć się również jak długo np. trzeba palić w kominku 18 kw aby nagrzać cały bufor oraz na jak długo wystarczy ciepła woda z bufora 1000l dla dwóch osób dorosłych oraz ogrzewanie ( grzejniki) czy będę musiał palić codziennie czy wystarczy co 2 -3 dni? Bardzo proszę o pomoc w moich pytaniach ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi jeśli to nie problem to oprócz tego jaki kominek i jaki bufor powinienem wybrać prosiłbym o podanie również orientacyjnych kosztów takiej instalacji wraz z montażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 01.11.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197492-Bufor-Ciep%C5%82a-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Powyżej tematy bezpośrednio związane z tym co chcesz wykonać. Dziwi mnie natomiast że piszesz o mieszkaniu - patrzyłeś na gabaryty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 02.11.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam.A nie lepiej porządny HG raz dziennie rozpalić ewentualnie dołożyć w piwnicy, a nie tachać tony drewna na górę, o smolnych zapachach nie wspomnę,chyba że ktoś lubi to jak najbardziej pożądane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts