cinek94 01.11.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam Przymierzam się do ocieplenia stropu na strychu w celu lepszej izolacji piętra ponieważ w zimę na piętrze przy -15st.C na zewnątrz temperatura wewnątrz waha się w granicach 12-16st.C. Dom nie posiada izolacji na zewnątrz. W celu rozeznania się ile będę potrzebował styropianu na strop popytałem się w paru sklepach budowlanych i jedni mówią że w zupełności wystarczy 8cm w innym że Najlepiej było by położyć przynajmniej 15cm. Pytałem się też szwagra (prowadzi małą firmę ogólnobudowlana i o \n z kolei twierdzi, że by nie było dużej różnicy pomiędzy 8 a 18. że w pokojach na piętrze będzie taka sama temperatura. I tym oto sposobem zrobili mi wodę z mózgu. I komu tu wierzyć? Czy faktycznie nie trzeba kłaść aż 18cm? Czy wystarczy po porstu np.8cm Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) jedni mówią że w zupełności wystarczy 8cm szczyt sknerstwa i dyletantyzmu budowlanego ... może jak był dzieckiem to chodził bez czapki i teraz mamy tego efekty. 8 cm pewnie nawet bieda nie potrafi U policzyć ile to będzie i ile ucieknie energii. Na strych trzeba dać konkretną warstwę, też wypada zobaczyć gdzie będzie przerwa w tej izolacji, bo same cm nie zastąpią ciągłej szczelnej izolacji. Na pewno ściany szczytowe, działowe itp ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94718&d=1326364435akurat mój strych ... jest 6cm izolacji pod wylewką .. ale to placebo nie izolacja .. Ten fragment jest nad łazienką, z pomieszczenia najzimniejszego ... jest najcieplejszy,... a to tylko fragment izolacji ... jeszcze brakuje ścian z boku .. nikt nie będzie szczędził na izolację ... i w pełnej krasie jest tu 30cm przy wymianie pokrycia dachowego. Też jest ściana szczytowa, która akurat nie jest jeszcze usunięta, ale przy dalszej izolacji zostanie zastąpiona, aby nie robiła przerwy wy izolacji ... Edytowane 1 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek94 02.11.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 mpoplaw kupuję węgiel jak każdy ( w tym roku płaciłem po 780zł/tona). A co do stwierdzenia szwagra to powiedział to na przykładzie domu swoich rodziców, a oni maja dom ocieplony z zewnątrz styropianem 25cm. Więc podejrzewam, że te 8cm co tam u niego leżą to może i jakoś dają radę. A u mnie niestety elewacji brak. A co do izolacji to chłopak mojej drugiej siostry jest hydraulikiem i na początku roku robił w domu jakiegoś dyrektora. Powierzchnia ok.400m2 i jest on ogrzewany piecem 14kW (u mnie w domu stoi 24kW). W każdym bądź razie srtych 15cm + wata szklana pomiędzy krokwiami 1 piętro 9cm parter 17cm a na elewacji jest dane ok.30cm. Więc chyba nie będę dłużej się rozwodził nad tym tematem i położę 18cm. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 02.11.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Jak masz miejsce na 18 cm to kładź, ale cudów się nie spodziewaj. Jedynie całościowe ocieplenia zewnętrzne, konkretnie zmieni odczucie temperatury.Poprawa jakaś będzie, ale strop jest zamknięty pod dachem, zatem oddziaływanie temperatury zewnętrznej będzie trochę lżejsze. No ale jako początek docieplenia to krok w dobrą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Może przewrotnie napiszę ... ale zrobienie źle 18cm ... choć winno na strop iść minimum 30cm inaczej się nie opłaca przecież kubik EPS'a jest teraz śmiesznie tani .. niewiele droższy niż kubik piasku gdzie płaciłem za mieszankę piaskowo żwirową 100 zł m3 to jak dopłacić 30zł do EPS'a. Ale, ale. Jeśli izolacja nie zachowa ciągłości to psu na budę te cm. Jeśli przyjdzie Ci izolować to zapodaj zdjęcia, trudnych miejsc, typu murłata, ściany szczytowe działowe itp Na zdjęciu dom rodziców, nikt nie będzie liczył oszczędności w opale, tylko po prostu nie będzie tego opału wcale ! dom jest tak położony że wystarczy odpowiednia ilość m2 kolektorów słonecznych i mogą mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 08.11.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Witam Przymierzam się do ocieplenia stropu na strychu w celu lepszej izolacji piętra ponieważ w zimę na piętrze przy -15st.C na zewnątrz temperatura wewnątrz waha się w granicach 12-16st.C. Dom nie posiada izolacji na zewnątrz. W celu rozeznania się ile będę potrzebował styropianu na strop popytałem się w paru sklepach budowlanych i jedni mówią że w zupełności wystarczy 8cm w innym że Najlepiej było by położyć przynajmniej 15cm. Pytałem się też szwagra (prowadzi małą firmę ogólnobudowlana i o \n z kolei twierdzi, że by nie było dużej różnicy pomiędzy 8 a 18. że w pokojach na piętrze będzie taka sama temperatura. I tym oto sposobem zrobili mi wodę z mózgu. I komu tu wierzyć? Czy faktycznie nie trzeba kłaść aż 18cm? Czy wystarczy po porstu np.8cm Pozdrawiam. Witam, podaję Ci jakie "małe" różnice są przy zastosowaniu różnych grubości izolacji: 30cm izolacji straty ciepła wynoszą 10kWh/m2 rocznie (to zaproponował ci מרכבה) 18cm izolacji straty ciepła wynoszą 16kWh/m2 rocznie 8cm izolacji straty ciepła wynoszą 36kWh/m2 rocznie Teraz pomnóż każdy wynik przez powierzchnie twojego stropu i zobaczysz co ci wyszło ?. Po wyliczeniach nie będziesz musiał dużo myśleć tylko odpowiednio izolować strop a i mózg będzie na miejscu zamiast wody. Pzdr Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Bez globalnego ujęcia całości to można 1m2 do 1m2 porównywać ... można robić sezony grzewcze po 220 dni dla każdego przypadku tylko jest to wierutną bzdurą.Bo przy całym domu opatulonym 30cm izolacji + okna dobre i WM sezon trwa 2 tygodnie ...Jak się wyrywkowo wyciąga suche liczby i chce się je porównać to se neda pane.Tylko szacunki.Jak można porównywać straty jeśli nie będzie czego tracić .. tylko rozganiać zyski od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts