akwidzynski 01.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam, Mam okazję kupić dom z działką 2400m2 tylko zwracam się do Was jako speców o opinię co jest nie tak z tymi ścianami i w jaki sposób można sobie z tym poradzić. Dom stoi w stanie surowym zamkniętym juz 8 rok pakować się w niego ? Wybudowany został z porotherm 44cm, fundamenty ocieplone reszta jak na zdjęciach Z góry dzięki za odpwiedź. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Nikt z Was nie ma żadnych doświadczeń w tej materii ? czy ... docieplenie zewnętrzne załatwi sprawę ? czy ... konieczne będzie zbicie tynku ? czy ... potraktowanie tego jakąś chemią ? Pozdrawiam Edytowane 2 Listopada 2014 przez akwidzynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nikt z Was nie ma żadnych doświadczeń w tej materii ? czy ... docieplenie zewnętrzne załatwi sprawę ? czy ... konieczne będzie zbicie tynku ? czy ... potraktowanie tego jakąś chemią ? Pozdrawiam Takie problemy rozwiązuje się na miejscu trzeba pomacać poogladać. Jeżeli chcesz propozycji opini z netu to wklej opisy miesc zamoknietych pokaż może rysunki gdzie to jest w budynku itd. Pokazujesz fotkę mokrego narożnika i oczekujesz odpowiedzi o przyczynę. Mi wygląda że woda podciągana jest z dołu i w gratisie kupujesz grzyba. Jeżeli cokolwiek z moich przypuszczeń jest prawdą to elewacja niczemu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź. Pewnie kogoś zaproszę na oględziny tych ścian. Na razie chciałem poznać Waszą opinię nt. temat Wrzucam fotki z zaznaczonymi miejscami we wnętrzu i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie kupiłabym domu, ktory stoi 8 lat bez grzania i ocieplenia zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Cos chyba te mijsca żle zostały oznaczone szczególnie 1 nijak sie ma do widoku elewacji. Jeżeli masz dwa mijsca mokre jedno nad drugim to nie trudno zgadnąc ze masz dziure w dachu. Sama dziura to mały problem skucie tynku też pikuś , ale w ścianie wilgoć wymaga wygonienia i to jest problem. 8 letni postój to może oznaczać że wygasło pozwolenie na budowę -doradzam sprawdzenie tego. Weź pod uwagę ze te okna na dzień dzisisjszy nie spełniaja WT. Jeżeli ktoś wykzala sie przytomnościa i ma ważne pozwolenie to okna przejdą odbiór jak nowe PB może byc problem z oknami. Do tego 8 lat jak moknie wieźba może jeje tam już nie być -sprawdzałeś ? Mi ta fotfka z numerem dwa pachnie podciąganiem wody od dołu - sprawdzełeś izlocje poziomą - jest z czego jest itd ? Czym izolowane sa ściany fundamentowe ? Jest kominw w tym domu ( bo nie widać) jak jest to jaki z czego. Jeżeli wszystko Ci odpowiada to mozesz myslec o ekspertyzach jakiegoś inzyniera budowalnego. Weź kogos kto zajmuje sie na codzień budownictwem niech oceni. 8 zim mogło sporo popsuć. Pekniecia chudziaka nie muszą oznaczac problemów ale podniesienie go lub ruchy moga oznaczać że pod nim została np glina którą mrózł podniosł. Co z rurami sa jakieś ? Ogolnie wartośc tego budynku to tak z 50% tego co by cie wynioslo postawienie od nowa czyli nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Pustak 44 8 lat temu mógł być zaprojektowany jako ściana 1w jeżeli go ocieplisz zmienisz wymiary budynku szer elewacji frontowe itp.może być problem z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki za informację.Trochę mi mina zrzedła. Muszę pomyśleć nad ekspertyzą.Więźba wygląda ok w środku nie było widać żadnych podmoknięć.W projekcie jest z dociepleniem 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dzięki za informację. Trochę mi mina zrzedła. Muszę pomyśleć nad ekspertyzą. Więźba wygląda ok w środku nie było widać żadnych podmoknięć. W projekcie jest z dociepleniem 15cm. jaka jest cena za ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 jaka jest cena za ten dom? http://lk-projekt.pl/lkand180-produkt-21.html ustaliliśmy cenę na 170tys działka 2400m2 dom według projektu Chciałem dobudowac garaz z pokojem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.11.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 http://lk-projekt.pl/lkand180-produkt-21.html ustaliliśmy cenę na 170tys działka 2400m2 dom według projektu Chciałem dobudowac garaz z pokojem a w jakiej cenie sa dzialki w okolicy tego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Mysle ze za ok 70 tys dostalbym dzialke ok 2000m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wychodzi 100 tys za budynek ? ile to ma metrów 2 ? Masz tam jaki stro jakie schody pokaż wiecej fotek. Ten budynek raczej nie jest wart 100tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wychodzi 100 tys za budynek ? ile to ma metrów 2 ? Masz tam jaki stro jakie schody pokaż wiecej fotek. Ten budynek raczej nie jest wart 100tys. dlatego pytalem o ceny dzialek, przy takim ukladzie ja bym nie kupowal. lepiej kup dzialke i zbuduj od poczatku, taki jak ci bedzie pasowal, i tak jak bedziesz chcial a nie remontowac rudere z ktora mozesz miec zawsze problem, bo np ktos zbudowal bubla jak moj sasiad, zero izolacji fundamentow, a izolacja pozioma to zwykla folia budowlana... dalej nie musze pisac. z drugiej strony inny sasiad pare dzialek dalej sprzedal rozpoczety dom w podobnym stosunku, za budynek 100tys w podobnym zaawansowaniu ale nowy, ladnie budowany i bez podciagania wody po scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 z drugiej strony inny sasiad pare dzialek dalej sprzedal rozpoczety dom w podobnym stosunku, za budynek 100tys w podobnym zaawansowaniu ale nowy, ladnie budowany i bez podciagania wody po scianach Taki stan budowany od podstaw pochłonie 100 jak nic, tyle że tu stare i zamoknięte i nie wiedomo jakie dlatego uważam ze za to konkretne 100 tys to drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 02.11.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie do konca tak. Spprzedawca jest moj szwagier, budowal dom dla swojej rodziny jednak malzenstwo nie przetrwalo no i byla nieustanna walka o cene domu. W koncu ustalilismy cene. Dom w 100% mi pasuje dzialka rowniez sliczna. Jedynie co mnie martwi to te sciany no i brak garazu, ale to mozna dostawic. Co do pytania to schodów brak, mialy byc drewniane. Strop jest betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ale to że to dom szwagra nie zmienia oceny i wyceny. Mam wrażenie że klamka zapadła cena ustalona tylko po co pytanie na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 02.11.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie do konca tak. Spprzedawca jest moj szwagier, budowal dom dla swojej rodziny jednak malzenstwo nie przetrwalo no i byla nieustanna walka o cene domu. W koncu ustalilismy cene. Dom w 100% mi pasuje dzialka rowniez sliczna. Jedynie co mnie martwi to te sciany no i brak garazu, ale to mozna dostawic. Co do pytania to schodów brak, mialy byc drewniane. Strop jest betonowy szwagier nie szwagier ale ja bym nie kupil. tu gdzie buduje to kupilem dzialke z rozpoczeta budowa, byly wymurowane fundamenty, od razu bylo zalozenie ze do zaorania bo projekt w ogole nie pasowal. to co bylo pod ziemia tj lawy to taki beton ze koparka z mlotem jedno przejscie na moje lawy walil prawie godzine (na poczatku mialem kuc takim recznym mlotem )) ) ale za to sciany fundamentwe ktore staly 9 lat rozsypy sie jakby samym piaskiem murowane. a na oko wygladaly bardzo porzadnie i w dobrym stanie. i od tej pory kazdemu kto mysli nad kontynuacja stojacej dluzszy czas budowy, odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.11.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Widziałam jak wyglądały betonowe, wylane schody po dwóch latach (bez zabezpieczenia). Nadawały się do skucia i zostały skute. Dom po 8 latach (różnice temperatur, wilgoć, mróz rozsadzający) ? Trzeba być bardzo odważnym. Ciekawa jestem czy zaprawę spomiędzy cegieł wydrapiesz paznokciem. Tynki do skucia. Wylewka - ciekawe jak sie ma. A będzie to widać po wysuszeniu. Darmo bym nie wzięła, bo rozbiórka też kosztuje a materiału się z tego nie odzyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwidzynski 03.11.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Klamka nie zapadła. Właśnie miałem wątpliwości co do tych ścian dlatego zadałem pytanie do Was. Teraz jestem 80% na nie chce jeszcze zrobić ekspertyzę, ale nie wróże temu nic dobrego. Metraż domu to ok 100m2 czyli wychodzi 1tys za m2. Wylewek nie ma instalacji hydraulicznej również, jedynie co to instalacja elektryczna i tynk wapienno - cementowy. Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2014 przez akwidzynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts