Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla BUFOR

mked

Recommended Posts

Witam,

temat bufora był już poruszany i kwestia jego użycia jest w miarę jasna. Jednak mój problem polega na tym, ze mam bufor, na pewno jest potrzebny natomiast mimo to coś jest nie tak.

A mianowicie: pompa 17kw, 460mb pionowych odwiertów, podlogowka 260m2 na 3 sekcjach i pompkach cyrkulacyjnych, bufor co 500l. Pompa grzeje bufor, a dalej woda z bufora idzie na dom.

Problem polega na tym, że jak działają wszystkie pompki cyrkulacyjne to pompa ma duzy problem osiągnąć wysoką temperaturę pracy i zasilania gz. Ledwo dochodzi do 31-33 stopni. Natomiast jak odłączę pompki cyrkulacyjne i pompa grzeje tylko bufor, albo jedną sekcje to działa bez problemu i osiąga zadane temperatury ponad 40stopni.

W związku z tym wnioskuje że problem jest gdzieś z buforem. Czy 500l w układzie szeregowym nie jest za dużo? Czy może nie bardziej efektywnie będzie podłączyć bufor równolegle i to na powrocie. Chodzi o to żeby bez sensu nie zwiększać pojemnosci instalacji, nie grzać za dużych ilości wody i nie przeciazac pompy, która może z takim buforem jest po prostu za mała? Optymalnie by było chyba, żeby pompa grzała bezposrednio podłogówkę i tylko jak temperatura na powrocie byłaby za wysoka to zawór przekierowywał by ja na bufor, żeby zoptymalizować prace pompy. Czy jest to możliwe?

Będę wdzięczny za opinie w tej sprawie.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wydaje mi się że wszystko może działać dobrze tylko musisz zmniejszyć przepływy na pomach bufor instalacja, a jeśli grzejesz bufor do ponad 40 stopni to podłogówka powinna być podpięta gdzieś na dole bufora, albo zawór mieszający tylko że po co mieszać jak da się bez.

Jam mam bufor i działa chodź na samych grzejnikach, dużych mrozów jeszcze nie było, ale puki co jest ok

Gość tymczasowy19
Witam,

temat bufora był już poruszany i kwestia jego użycia jest w miarę jasna. Jednak mój problem polega na tym, ze mam bufor, na pewno jest potrzebny natomiast mimo to coś jest nie tak.

A mianowicie: pompa 17kw, 460mb pionowych odwiertów, podlogowka 260m2 na 3 sekcjach i pompkach cyrkulacyjnych, bufor co 500l. Pompa grzeje bufor, a dalej woda z bufora idzie na dom.

jeśli wszędzie jest podłogówka, to po co bufor - niby dlaczego jest potrzebny?

Jednak mój problem polega na tym, ze mam bufor, na pewno jest potrzebny natomiast mimo to coś jest nie tak.

Twój problem polega na tym, że dałeś sobie wcisnąć bufor, który w Twojej instalacji nie dość, że jest niepotrzebny to wręcz jest szkodliwy.

Problem polega na tym, że jak działają wszystkie pompki cyrkulacyjne to pompa ma duzy problem osiągnąć wysoką temperaturę pracy i zasilania gz. Ledwo dochodzi do 31-33 stopni. Natomiast jak odłączę pompki cyrkulacyjne i pompa grzeje tylko bufor, albo jedną sekcje to działa bez problemu i osiąga zadane temperatury ponad 40stopni.

Temp zasilania podłogówki rzędu 31-33st jest jak najbardziej OK. Wywal bufor i grzej bezpośrednio podłogówkę i Twoje problemy się skończą:yes:

facet pisze że jest mu potrzebny a wy na odległość że nie

Ja myślę, że on myśli, że mu jest potrzebny tylko dlatego, że instalator mu tak powiedział;)

Jest tu jeden instalator na FM, który twierdzi, że skoro bufor jest w cenniku to trzeba go zainstalować;)

Gdyby był mu potrzebny to napisałby do czego, a z jego opisu - pompa + 100% podłogówka wynika, że nie jest:no:

To nie jest problem, tylko po prostu tak normalnie działa Twoja instalacja. Jeśli odbierasz tyle ciepła ile produkuje pompa, to temperatura bufora będzie stała. Jeśli dostarczasz ciut więcej ciepła niż odbiera podłogówka, to temperatura będzie powoli rosła, ale wraz ze wzrostem temperatury bufora i wody zasilającej podłogówkę, podłogówka grzeje z coraz większą mocą, a pc dostarcza tyle samo energii co wcześniej. Więc w pewnym momencie ustala się stan równowagi (31-33*) i wyżej bufora nie zagrzejesz, jeśli będziesz z niego wciąż zabierał energię zasilając podłogówkę. Spróbuję wyjaśnić to łopatologicznie: załóżmy, że masz 3 budowlańców sypiących piasek do piaskownicy (bufora) z szybkością 17 łopat na minutę. Jeśli nikt piasku nie będzie odbierał, to kupka (temperatura w buforze) będzie rosła, jednak przychodzą kolejni trzej i z piaskownicy zabierają piasek i wrzucają na transporter taśmowy (podłogówka) i pracują też z szybkością 17 łopat na minutę. Kupka piasku (temperatura bufora) przestaje rosnąć. Taką masz właśnie sytuację jak włączysz pc i 3 obiegi podłogówki. Ale tak właśnie ma być.

Z drugiej strony napisz, dlaczego chcesz mieć zasilanie 40*, do czego jest Ci potrzebny bufor, i w czym widzisz problem ? Może to nas naprowadzi na rozwiązanie jak Ci pomóc.

Edytowane przez rwxw

Panowie, dziękuje za pomoc i sugestie. Nie jestem fanem buforów ale wydaje mi sie ze w moim przypadku jest po prostu potrzebny z uwagi na fakt ze instalacja pracuje na trzech obiegach i trzech termostatach, wiec bufor w moim przypadku powinien pełnić funkcje sprzęgła hydraulicznego i powodować zeby sprężarka nie pracowała za często. Bufor według mnie powinien odbierać w takich sutyacjach tylko nadwyżki ciepla.

Pompki obiegowe już pracują na najmniejszej prędkości. Nie zamierzam grzać podlogi temp. 40stopni, dawałem tylko przykład zeby wyjaśnić gdzie jest problem.

Rozumiem wykładnie z "łopatami piasku" długo sie nad tym zastanawiałem ale mam wątpliwość czy jednak "bezgarniczne" zwiększanie wielkości bufora nie ma wpływu na wydajność pompy. Z drugiej strony mozna powiedzieć ze zamiast bufora mogłem podłączyć jeszcze jeden dom sąsiada z podlogowka, tez byłby to swojego rodzaju bufor. A wtedy każdy by powiedział ze przecież taką pompą nie mogę grzać takiej ilosci podłogówki=wody.

Wydaje mi sie ze mimo to coś jest nie tak z buforem. Całkowite wyeliminowanie bufora raczej nie wchodzić grę z uwagi na te trzy strefy grzewcze w domu. Wiec pytanie czy moze nie podłączyć go w układzie równoległym zeby odbierał tylko nadwyżki energii lub czy moze nie zmienić go tylko na mały buforek ok.100l.

Ja myślę, że on myśli, że mu jest potrzebny tylko dlatego, że instalator mu tak powiedział;)

Jest tu jeden instalator na FM, który twierdzi, że skoro bufor jest w cenniku to trzeba go zainstalować;)

Gdyby był mu potrzebny to napisałby do czego, a z jego opisu - pompa + 100% podłogówka wynika, że nie jest:no:

Wytłumacz mi proszę jak ma działać ta instalacja jeżeli działa (wymaga grzania) np tylko jedna strefa temp. jak bez sprzęgła bufora zapewnić przepływ przez wymiennik pc i jak spowodować aby przy takim częściowym obciążeniu nie taktowała (pompa zapewne on off) .

Baniak jest jakiś niedorobiony.

Jakby był z warstwowym gromadzeniem ciepła to nie byłoby żadnego problemu.

Trzy pompy wywołują wewnątrz baniaka turbulencje i uśrednianie temperatur.

Trzeba by go przerobić...poprawić.

Adam M.

Baniak jest jakiś niedorobiony.

Jakby był z warstwowym gromadzeniem ciepła to nie byłoby żadnego problemu.

Trzy pompy wywołują wewnątrz baniaka turbulencje i uśrednianie temperatur.

Trzeba by go przerobić...poprawić.

Adam M.

nie zgadzam się zasilanie 33 zupełnie ok dla obecnych temp. zewn.

on nie jest do gromadzenia ciepła ale do zapewnienie przepływu przez wymiennik pc przy częściowym obciążeniu i dla ograniczenia taktowania pompy 17kw! on off !!!!

długo sie nad tym zastanawiałem ale mam wątpliwość czy jednak "bezgarniczne" zwiększanie wielkości bufora nie ma wpływu na wydajność pompy. Z drugiej strony mozna powiedzieć ze zamiast bufora mogłem podłączyć jeszcze jeden dom sąsiada z podlogowka, tez byłby to swojego rodzaju bufor. A wtedy każdy by powiedział ze przecież taką pompą nie mogę grzać takiej ilosci podłogówki=wody Wydaje mi sie ze mimo to coś jest nie tak z buforem. Całkowite wyeliminowanie bufora raczej nie wchodzić grę z uwagi na te trzy strefy grzewcze w domu. Wiec pytanie czy moze nie podłączyć go w układzie równoległym zeby odbierał tylko nadwyżki energii lub czy moze nie zmienić go tylko na mały buforek ok.100l.

Dom sąsiada nie byłby buforem, tylko odbiornikiem, a to spora różnica. Jeśli masz 3 niezależne strefy i chcesz je niezależnie ustawiać i to zmieniać (czy na pewno ?), to prawdopodobnie bufor/sprzęgło jest konieczny. Ale czy na pewno masz taką potrzebę, to wyjdzie po sezonie. Jedyne co może być nie tak z buforem, to duży bufor może powodować duże straty jeśli znajduje się w nieogrzewanym i nieizolowanym pomieszczeniu z którego ciepło ucieka w świat (garaż, piwnica, dobudówka itp.). Jeśli jest jednak w domu, to jego straty powodują ogrzewanie domu, więc strat w zasadzie nie ma. W razie czego możesz bufor dodatkowo ocieplić wełną lub zabudować styropianem i po problemie. Jeśli weźmiesz mały bufor, to temperatury w nim będą się zachowywały podobnie, bo to sekcje podłogówki zabierają energię (piasek) z bufora, a nie sam bufor. Różnica strat na buforze 500 czy 100l nie jest duża w porównaniu do zapotrzebowania domu, więc nigdy Ci się nie zwróci wymiana istniejącego bufora na zakupiony kolejny ale mniejszy, więc nie ma to raczej większego sensu.

Przy podłogówce trzeba być cierpliwym, nie da się ustawić obniżenia temperatury np. o 2* na noc, a następnie rano podniesienie jej z powrotem. Daj jej czas popracować, gdy jedna część pomieszczeń się za bardzo nagrzeje, sekcja się sama zamknie i szybciej będą się grzały kolejne. Czy oprócz braku oczekiwanego przez Ciebie wzrostu temperatury w buforze coś jest nie tak ? Jeśli nie, to wygląda na to, że wszystko jest chyba w porządku i poczekaj do zimy na kolejne wnioski.

Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić, czy wszystkie sekcje podłogówki pobierają ciepłą wodę z góry a oddają zimną na dół bufora, a pc pobiera zimną wodę z dołu i oddaje ciepłą na górze. Możesz też pomierzyć te temperatury, to będziesz wiedział o ile podnosi je pc i co się w buforze na prawdę dzieje.

Edytowane przez rwxw

Nie do końca mogę sie pogodzić z tezą że wielkość bufora nie ma wpływu na działanie pompy. Wszystko jest teoretycznie ok jak bufor jest dogrzany i woda tylko przepływa przez niego i nie wymaga podniesienia temperatury. Ale w przypadku gdy np. chce podnieść temp. o 2 stopnie to najpierw musze nagrzać i podnieść temperaturę w buforze na tych prawie 500l i jednocześnie pompować wodę na całą instalacje, która w sumie ma pewnie w sobie ok.300l.

Więc w takiej sytuacji muszę podgrzać 500+300l wody a nie tylko 300l jakbym nie miał bufora, albo miał go dużo mniejszy. Wiec musi mieć to jakiś wpływ na wydajność pompy???

Mój plan jest taki ze w tygodniu zamontuje na instalacji bypass zeby pominąć bufor i zobaczę jak bedzie sie sprawował cały system. Jesli to sie sprawdzi to moze faktycznie zrezygnuje z 3 termostatów, zmienię tylko na jeden centralny i moze będę mógł wtedy zrezygnować całkiem z bufora. (Bedzie do kupienia po okazyjnej cenie :) )

Ale w przypadku gdy np. chce podnieść temp. o 2 stopnie to najpierw musze nagrzać i podnieść temperaturę w buforze na tych prawie 500l

Ale żeby zagrzać ten bufor o 1* potrzebna jest tylko mniej więcej 1kWh, więc kropla w morzu produkcji 17kW pc i zajmie to poniżej 5 minut. Później tą kWh i tak wykorzystasz.

Nie znam się i dlatego się pytam na forum. Nic w tym dziwnego, chyba...

Bufor jest całkiem nowy, na gwarancji, i na pewno dobrej firmy, jutro mogę dokładnie powiedzieć jaki model i nie wydaje mi się, żeby było coś z nim źle ze strony technicznej.

Nie upieram się żeby robić z niego magazyn, i na siłę nie chcę go grzać, ale wydaje mi się to dość oczywiste, że żeby podnieść temperaturę o n stopni to naturalnie musi się też podnieść temperatura wody w buforze, który jest pomiędzy pompą a podłogówką.

Z drugiej strony jeśli taki bufor jest "neutralny" dla całej instalacji (jak większość uważa) to teoretycznie równie dobrze mógłby mieć 5000l i też to nie powinno mieć wpływu na wydajność instalacji/pompy... (nie rozważamy kosztów takiego bufora)