Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla BUFOR

mked

Recommended Posts

PO CO go grzać?

Nie wiem po co grzać, pisałem tylko, że 500l wody to nie problem. Na razie wiemy tylko tyle, że jest "niska" temperatura. Nie wiemy jakie jest uwarstwienie bufora, ile jest na dole, ile w środku, a ile u góry, a przede wszystkim jakie temperatury ma zasilanie i powrót z pc, a to jest podstawa. Jeśli chcemy dokładnie się dowiedzieć, to nie pozostaje nic innego, jak zmierzyć te temperatury.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczytaj o buforach.

Bufor (jak na kolei, w wagonach = sprężyna, coś co pochłania PIKI mocy) powinien wspomagać a nie przeszkadzać w pracy układu.

Poczytaj o WARSTWOWYM magazynowaniu ciepła.

TO właśnie jest tu potrzebne.

Wloty/wyloty w Twoim buforze powodują turbulencje zładu = uśrednianie temperatur.

Powinno być tak, że jak jest nadmiar ciepła - jest magazynowany.

Jak go nie ma - CAŁOŚĆ z pc idzie w ogrzewanie.

Pompa nagrzeje i napcha w bufor -stoi i czeka aż się to rozładuje...

Mało załączeń, ciągła praca.

Adam M.

TAKIEGO bufora to może po cenie złomu, na wagę, bym zechciał...

mkm

Kompletnie się na tym nie znasz...

Adam M.

kompletnie nie masz pojęcia jak to działa

- jak grzeje całość ma działać w wariancie 1

jak sobie wyobrażasz przy pompie 17kw!!! pracę z częściowym obciążeniem jak zapewnisz przepływ na wymienniku pompy ciepła jak sprawisz by nie taktowała

to wszystko załatwia wariant 2 i 3 oraz pojemność bufora

http://pl.immergas.com/media/4._sprzegla_hydrauliczne.pdf

Opisujesz jak być powinno.

Co do PC ma wymiennik spaliny-woda?

Ten bufor jest do ... no, nie napiszę!

Ile takich już zaprojektowałeś?

Ile z nich zrobiono?

Tu jest 500 stron opisów tego, co zrobili z mojego projektu i im działa.

Adam M.

zasada dotyczy wyobraź sobie każdego źródła bufory/sprzęgła nie służą wyłącznie do magazynowania

zanim zacząłem bawić się w domki na własne konto robiłem trochę większe rzeczy i podejrzewam że jak chodzisz po jakiejś galerii to może korzystasz z tego co zrobiłem a już na pewno jak kupujesz żywność parę zakładów spożywczych też mam na koncie

Wloty/wyloty w Twoim buforze powodują turbulencje zładu = uśrednianie temperatur. Powinno być tak, że jak jest nadmiar ciepła - jest magazynowany. Jak go nie ma - CAŁOŚĆ z pc idzie w ogrzewanie.

W sumie dla każdego bufora coś takiego można zrobić za pomocą trójnika: daszek T połączyć z wyjściem pc i wejściem do podłogówki, a nóżkę T skierować do bufora. Następnie zrównoważyć przepływy, żeby obiegówka pc mniej więcej tyle samo tłoczyła co obiegówki podłogówki odbierały. Jeśli sekcja podłogówki się zamknie, to nadmiar wody z pc popłynie do bufora, a jeśli wszystkie będą otwarte, to woda raczej się nie będzie mieszać, a przynajmniej w niewielkim stopniu. Jednak zanim zacznie się ewentualne przeróbki proponuję kupić ze 4 termometry z czujnikiem zewnętrznym, poprzyklejać i zaizolować na odpowiednich rurkach.

"zasada dotyczy wyobraź sobie każdego źródła bufory/sprzęgła nie służą wyłącznie do magazynowania "

Co za bzdura!

Ta zasada dotyczy wyłącznie buforów/sprzęgieł DOBRZE wykonanych.

Na dodatek, muszą być poprawnie podłączone.

Posiadanie baniaka z przyłączem nie wystarczy.

Adam M.

W sumie dla każdego bufora coś takiego można zrobić za pomocą trójnika: daszek T połączyć z wyjściem pc i wejściem do podłogówki, a nóżkę T skierować do bufora. Następnie zrównoważyć przepływy, żeby obiegówka pc mniej więcej tyle samo tłoczyła co obiegówki podłogówki odbierały. Jeśli sekcja podłogówki się zamknie, to nadmiar wody z pc popłynie do bufora, a jeśli wszystkie będą otwarte, to woda raczej się nie będzie mieszać, a przynajmniej w niewielkim stopniu. Jednak zanim zacznie się ewentualne przeróbki proponuję kupić ze 4 termometry z czujnikiem zewnętrznym, poprzyklejać i zaizolować na odpowiednich rurkach.

Taki trójnik T może stanowić sam bufor. Dobrze zrobiony to właśnie takie T ;)

czy moze nie zmienić go tylko na mały buforek ok.100l.

Zapomniałem wcześniej się do tego odnieść, ale dla 17kW pc buforek/sprzęgło o pojemności 100l nie jest najlepszym pomysłem. W przypadku, gdy zamkną się wszystkie pętle a pc się nie wyłączy (nie wiem jakie masz sterowanie całością), to taki buforek nagrzeje się od 30* do 50* w około 7 minut magazynując 2kWh energii, więc 500l jest zdecydowanie lepiej dobrane i na 100-kę bym nie zmieniał.

Kolejna sprawa, to po jakim konkretnie czasie pracy masz te 33*, bo jakoś mi uciekł ten parametr czasowy

@mked

Na podstawie kilku, nawet nieco sprzecznych informacji, które podałeś, stwierdzono, że to co masz i za co zapłaciłeś, to badziewie do d..y, nadające się na złom, a inni się na tym nie znają.

No cóż - pozostawię to bez komentarza.

Możesz oczywiście wywalić swój bufor na złom i dać inny, lepszy, ale… lepsze jest wrogiem dobrego. Twoja decyzja.

Zacznij od skonsultowania tego z wykonawcą/projektantem/producentem - jestem przekonany, że szybciej dojdziesz do rozwiązania niż czytając te 500 stron opisów.

Tak w ogóle, to chyba mylisz podłączenie równoległe z szeregowym.

Ty właśnie masz równoległe podłączenie, a szeregowe jest niewskazane u Ciebie.

(tak dla mnie wynika z twojego opisu - bo jak by inaczej miały by działać te 3 pompki))

Masz klasyczny układ pc/bufor, gdzie bufor pełni funkcje sprzęgła i elementu, który stabilizuje pracę sprężarki.

Dlaczego sprzęgła? - bo pewnie chciałeś mieć 3 obiegi niezależnie sterowane lub obiegówka z pc nie była w stanie pokonać oporów instalacji.

Dlaczego stabilizacji? - bo jak te obiegi się zamkną, to te 500l ma pozwolić na przynajmniej 20-30 minutową pracę sprężarki bez taktowania.

I nic więcej. Nic.

Jeśli na tych obiegach nie masz sterowania zasilaniem, czyli podmieszania, to ten bufor niczego nie musi magazynować. Żadnego ciepła. Zresztą co to za magazyn 500l dla 17kW.

To po prostu takie wielkie sprzęgło.

Oczywiście zakładam, że poprawnie wpięte są zasilania i powroty.

Tak więc bufor będzie stabilizował, ale musi też poprawnie działać hydraulicznie.

Przepływy po stronie c.o. muszą być podobne lub nie wiele większe od tych po stronie pc, bo inaczej będziesz podbierał powrót. A osobiście uważam, że nawet lepiej jak są nieco mniejsze i c.o. pracuje na nieco większej dt niż pc

Co do temperatury i braku jej przyrostu to masz 3 możliwości.

- za mała pompa ciepła w ogóle

- za mała pompa ciepła w danym momencie - musisz cierpliwie poczekać na przyrost temp. jak Ci rwxw napisał

- za duży przepływ po stronie c.o. i podbieranie powrotu - sprawdź gdzie tak naprawdę mierzysz tą temperaturę i jaka jest logika sterowania pompą.

Czy mierzysz na zasilaniu pc, czy w samym buforze czy za buforem na obiegu

Często przy buforach czujnik jest przenoszony właśnie do bufora lub na obieg. A tam jak masz dużo większy przepływ po stronie c.o.(czyli za duży przepływ i może niefortunnie zlokalizowany czujnik) to jest problem z uzyskaniem temperatury zasilania, bo pompki za buforem mielą tą samą wodą i podbierają powrót.

I tutaj pewnie jest Twój problem. Za duży przepływ po stronie c.o..

Bez analizy pracy pompy, mocy, przepływów na instalacji i automatyki nic więcej nie można powiedzieć.

Twój plan bypasu może i teoretycznie dobry, ale praktycznie?

Jeśli zrezygnujesz z bufora, to również z tych 3 pompek obiegowych

Musisz upewnić się, że pompa obiegowa z pc zapewni te same przepływy na instalacji, nie będziesz tych przepływów przymykał i że w instalacji masz ze 400-500l wody.

Wtedy możesz zrezygnować z bufora, czego i tak Ci nie polecam :)

pzdr

clarnet

Ty oczywiście wiesz, że stawiał to jakiś fryzjer w pośpiechu i po pijaku i nie czytając instrukcji obsługi i instalacji...

:lol:

Adam M.

???

Wybacz, ale nie rozumiem w ogóle do czego ma się odnosić Twój ostatni komentarz z fryzjerem i jaki jest jego sens.

Mam natomiast na tyle pokory w podejściu do instalacji i życia w ogóle, że nigdy nie przyszło by mi do głowy powiedzieć o czyjejś instalacji, że to badziewie nadające się na złom, nie widząc jej na oczy, ani nie wiedząc jak pracuje i jakie były założenia jej pracy itd, itp.

powinno działać jak nic a jednak nie działa, pytanie dosyć istotne po jakim czasie to osiąga właściwą temperaturę ? bo może faktycznie twoja cierpliwość pompie na to nie pozwala, a jeśli ta sytuacja optymalna jest nie do osiągnięcia to albo pompka mała albo dom potrzebuje więcej, ale bufor tu nie winien o ile podpięty dobrze tylko że bufor to nie reaktor.

"Wybacz, ale nie rozumiem w ogóle do czego ma się odnosić Twój ostatni komentarz z fryzjerem i jaki jest jego sens."

i

"Na podstawie kilku, nawet nieco sprzecznych informacji, które podałeś, stwierdzono, że to co masz i za co zapłaciłeś, to badziewie do d..y, nadające się na złom, a inni się na tym nie znają."

Po czym na bazie tych samych informacji stawiasz diagnozę...

A ja WIEM jak to powinno działać - na bazie podanych informacji.

Wiem, że nie działa i dedukuję - czemu.

Objawy opisane są bardzo charakterystyczne (jak ktoś się już z tym spotkał.)

Bardzo wiele instalacji widziałem.

Wiele zaprojektowałem i wykonałem.

Znam CEL budowy tych instalacji.

Znam ZASADY ich działania...

Trzeba czegoś więcej?

Pompa ma grzać dom.

Bufor ma być WSPARCIEM systemu.

Jest obciążeniem, pomimo tego że nie ćwok to składał...

Adam M.

pierwszy raz takie słowa tutaj

Bufor ma być wsparciem systemu

tu wszyscy jadą równo po nim, że to zbędne, że przestarzałe a tu masz ci on ma być wsparciem,

moja instalacja działa zbyt krótko i przy takiej pogodzie jak teraz bufor wydaje się być jedynie kosztem utrzymania bo pompa go grzeje a grzejniki prawie wcale nie pracują, no połowa pracuje grawitacyjnie nie na 100% ale jednak, domyślam że jak będzie chłodniej to sytuacja będzie bardziej korzystna,

założyciel tematu powinien fachowca ściągnąć bo sam raczej nic nie wymyśli, a powód problemu może się okazać błahy

Tak, tak, Adamie. Masz absolutną rację.

Jak się sam nie pochwalisz, to nikt inny tego nie zrobi.

Poza górą peanów na własną część, podkreślanych wielką literą (w stylu znam, wiem, wiele zrobiłem itd) postawiłeś przenikliwą diagnozę: badziewie na złom.

Twierdząc jednocześnie, że ktoś kto taki złom montuje, kompletnie nie ma o tym pojęcia.

Oczywiście ty je tylko masz, bo znasz CEL i ZASADY - no gratuluję :)

Podsumowując - "kliencie, wyrzuć na śmieci to co wczoraj kupiłeś. i... kup sobie dzisiaj (u mnie?) nowe lepsze. Bo tylko ja WIEM jak to zrobić."

W przeciwieństwie do Ciebie starałem się pomóc i podałem możliwą przypuszczalną przyczynę z zastrzeżeniem, że nie widząc instalacji na oczy i nie wiedząc nic o urządzeniach, trudno jest wyrokować.

I tym się właśnie różnimy. Podejściem do stawiania diagnozy.

pzdr