Sebasttian 02.11.2014 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dużo przeczytałem na tym forum na temat tarasów drewnianych jednak nie znalazłem jednoznacznych informacji na temat konstrukcji samych słupów do podbudowy tarasów. Będę szczęśliwym posiadaczem dwóch tarasów drewnianych z drewna Bangkirai: pierwszy oparty na 69 słupach w rozstawie 100 x 100 cm, drugi oparty na 15 słupach. Wkopałem już w ziemię na głębokość 1 metra tekturowe tuby o średnicy 20 cm i długości 118 cm. W poniedziałek chcę zalewać je betonem towarowym. Do tego czasu muszę odpowiedzieć sobie na kilka pytań: 1) Czy osadzać szpilkę do montażu legarów? Jeśli tak to jakiej średnicy, jak długą i czy wystarczy ocynk? 2) Czy zbroić słupy? Jeśli tak to JAK i czy dłuższa szpilka może zastąpić pręt zbrojeniowy? 3) Jaka klasa betonu towarowego? (myślałem o C20) Opinie słyszałem różne. Jedni twierdzą, że nie warto montować szpilki, bo potem jest trudno z montażem legarów, a inni wręcz przeciwnie - że oszczędzamy sobie pracy przy kotwieniu legarów do słupów. Różne są opinie odnośnie samej długości szpilki - czy ma kotwić do słupa przez dwa legary czy tylko przez jeden. W kwestii drugiej, Ci którzy wykorzystują rury PCV na szalunki nie raczej nie zbroją słupów, a co jeśli szalunki są tekturowe? Jakiej średnicy i ile prętów zbrojeniowych? Montować strzemiona czy po prostu wsunąć pręt do betonu? Jakie są Wasze doświadczenia? Z góry serdeczne dzięki za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts