Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupy pod taras drewniany - jak wykonać?

Sebasttian

Recommended Posts

Dużo przeczytałem na tym forum na temat tarasów drewnianych jednak nie znalazłem jednoznacznych informacji na temat konstrukcji samych słupów do podbudowy tarasów.

Będę szczęśliwym posiadaczem dwóch tarasów drewnianych z drewna Bangkirai: pierwszy oparty na 69 słupach w rozstawie 100 x 100 cm, drugi oparty na 15 słupach. Wkopałem już w ziemię na głębokość 1 metra tekturowe tuby o średnicy 20 cm i długości 118 cm. W poniedziałek chcę zalewać je betonem towarowym. Do tego czasu muszę odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

1) Czy osadzać szpilkę do montażu legarów? Jeśli tak to jakiej średnicy, jak długą i czy wystarczy ocynk?

2) Czy zbroić słupy? Jeśli tak to JAK i czy dłuższa szpilka może zastąpić pręt zbrojeniowy?

3) Jaka klasa betonu towarowego? (myślałem o C20)

Opinie słyszałem różne. Jedni twierdzą, że nie warto montować szpilki, bo potem jest trudno z montażem legarów, a inni wręcz przeciwnie - że oszczędzamy sobie pracy przy kotwieniu legarów do słupów. Różne są opinie odnośnie samej długości szpilki - czy ma kotwić do słupa przez dwa legary czy tylko przez jeden. W kwestii drugiej, Ci którzy wykorzystują rury PCV na szalunki nie raczej nie zbroją słupów, a co jeśli szalunki są tekturowe? Jakiej średnicy i ile prętów zbrojeniowych? Montować strzemiona czy po prostu wsunąć pręt do betonu?

Jakie są Wasze doświadczenia? Z góry serdeczne dzięki za wszystkie opinie.