Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie do domu w standradzie NF40 z NFOSiGW

Recommended Posts

Starał się ktoś z Was forumowiczów o dopłatę do domu wykonanego w standardzie NF40 lub NF15?

Jestem ciekaw ile pieniędzy kosztuje wykazanie NGOSiGW że dom faktycznie spełnia takie wymagania jakie założyli sobie w regulaminie.

W sensie weryfikator ile pobiera pieniędzy, testy szczelności, certyfikaty itd.

Jakby ktoś miał z was taką wiedzę to będę wdzięczny za podzielenie się nią.

Jedna z rzeczy która mnie odstrasza od tego programu to konieczność zaciągnięcia kredytu w jednym z kilku wybranych przez nich bankach, na warunkach znacznie gorszych niż w dzisiejszych czasach mają pozostałe banki.

Do tych dofinansowań są średnie kredyty o prowizji 3,0% oraz oprocentowanie kredytu 5,32%

Edytowane przez pecet0

Ja się przyznam, że startuję na dofinansowanie, ale na dość szczególnych zasadach. Nie powiem za wiele o kredycie, bo akurat dostałam dużo lepsze warunki w banku obsługującym budynki w standardzie NF15 i NF40, niż w każdym innym. To, na co zwrócę uwagę, to fakt, że do wszystkich wymienionych kosztów trzeba doliczyć większą liczbę wizyt kierownika budowy, który zobowiązany jest także monitorować aspekty termiki i szczelności. Zwykle jego wizyty kończą się na ssz, u nas były już 2 tylko przy samym docieplaniu elewacji, a będzie jeszcze jedna w tym temacie. Test szczelności, z tego co obserwuję, warto od razu założyć w koszcie podwójnym, pewnie będzie wykonany 2 razy.

• 4 weeks później...