Lysek 02.11.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam, jaki iż prawdopodobnie jeszcze w tym roku będę kupował kominek powietrzby chciałbym zapytać na forum jaki z trzech przeze mnie wymienionych ma najlepszy stosunek jakości do ceny**1. Kratki nadia 10 kw2. Lechma pp 500*3. Byrski cyklop4. Unirol dragondomek wolnostojacy około 65 m2 do ogrzania, palił bym często by zredukować koszty ogrzewania domu prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.11.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Jeżeli UNICO Dragon, to jak najmniejszy i opcjonalnie coś z nowych wymienników akumulacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 02.11.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 najmniejszy jak kojarzę to dragon 2 , inne wkłady które by się nadawały to: THORMA alicante lub valencja nominalnie ok 8kW Bef Flat 6 nominalnie ok 5kW a może zamiast wkładu piecyk wolnostojący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 02.11.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 aha, cyklopów już nie ma w produkcji jakieś 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 02.11.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Masz zrobiony dolot z zewnątrz?Jak masz ocieplony ten dom?Jakie duże jest pomieszczenie z kominkiem :-] ? Może piec kominkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 02.11.2014 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dom Kanadyjczyk czyli szkielet z drzewa na ścianach 10cm welny i styropian z zewnątrz ale ile nie wiem. Strop 15 cm wełny, okna PCV rolety zewnętrzne. Kominek w holu otwartym. Z dolotem jest problem bo musiał by być z nie użytkowego poddasza, czy da rade bez problemu zaciągnąć powietrze?chciałem zainstalować również turbodym i bojler 100l by ogrzewać wodę użytkową. .hmm chciałem jeszcze jedna ścianę zabudowac z płyt szamotowych by trochę ciepła zaakumulowacA jakby porównać nadie z lechma (cena kolejno 3400 brutto i 4500 brutto), jest sens dopłacać?a do kominkow z kratek jest dużo akcesorii co jest na pewno dużym plusem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 02.11.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 WitamProszę znawców o informacje, który z wymienionych poniżej kominków wolnostojących ma szczelną komorę spalania. Chodzi mi nie tylko o dolot powietrza z zewnątrz (ten mają wszystkie wymienione), ale o szczelność komory ponieważ w domu ma być wentylacja mechaniczna i kominek powinien być do tego przystosowany. Moje typy to Invicta, modele: - PHAROS- ARGOS- GOMONT- BELVAL- ODYSEE- CHATEL- ILLY ze wskazaniem na dwa ostatnie ze względu na stosunkowo małą moc rzędu 7-8kW. Kominek raczej będzie pełnił funkcję dodatku w wystroju w salonie połączonym z kuchnią i jadalnią. Całość powierzchnia około 50m2 i wysokości ok 2,65m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 02.11.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 żaden z wymienionych piecy nie ma doprowadzenia powietrza zewnętrznego... niestety popatrz na piecyki romotop, thorma większość ma dolot i moc do 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 02.11.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 żaden z wymienionych piecy nie ma doprowadzenia powietrza zewnętrznego... niestety popatrz na piecyki romotop, thorma większość ma dolot i moc do 8kW a co ze szczelnością piecyków Thorma i Romotop? Przypominam, że chodzi o WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 02.11.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 mirek , BEF ma odpowiednie dla Ciebie kominki - OPTIM , FLAT, START.Nie wiem czemu wciąłeś się w środek nowego wątku.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 02.11.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dobre pytanie lotnick... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 02.11.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dobre pytanie lotnick... Dobre ale nie w temacie Dzięki lotnick. Sprawdze tego BEFa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 02.11.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Lysek! Czy dobrze zrozumiałem? Chcesz doprowadzić powietrze do kominka z góry na dół? Specjalistą nie jestem, ale przenigdy bym tak nie zrobił. Co do mocy kominka i niepewności w kwestii ocieplenia to może powiedz czym grzejesz teraz. Jaką to coś ma moc? Jeśli chcesz grzać wodę to potrzebujesz troszkę większej mocy. W tym wypadku komplikujesz sobie sprawę, bo paląc na stałe woda w bojlerze zaraz się zagrzeje, a w nieskończoność grzać się nie może... Dolot to jest dobra rzecz - sprawdź czy gdzieś nie da się przewiercić. W POZIOMIE. A jak nie to palić z rozszczelnionymi oknami.Więcej wkładów masz wtedy do wyboru, tańsze, może to i lepiej. A może piec kominkowy? Edytowane 2 Listopada 2014 przez lotnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 02.11.2014 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nad piecem tez myślałem ale jakoś pomyślałem ze jak mam wnęke na wkład kominkowy to może bym kupił jednak wkład...w domku jeszcze nie mieszam planuje w przyszłym roku, Narazie remontuje.ogrzewanie jest elektryczne podłogowe w całym domu ( w każdym pokoju jest pokretlo do regulacji temperatury).rachunek za prąd w roku 2013 wyniósł bagatela 5700 zł. ..(domek był wynajmiwany).chciałem koszty zredukować do minimum także pomyślałem o wkladzie kominkowym w holu + rura z ciepłym powietrzem do sypialni do tego turbodym na ciepłą wodę i ewentualnie jeszcze grzejnik typu drabinka w łazience (napędzany turbodymem).powietrze nie za bardzo da się pociągnąć w podłodze ( z racji kabli grzewczych), a poddasze jest nie użytkowe stąd ten pomysł. Myślę o czymś w stylu rura do doprowadzenia powietrza do kominka na poddaszu + jakiś wentylator z regulowana prędkością do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Pozwolicie Panowie ,że zagadnę ale w kwestii rozszczelnienia okien.Czy według was jest to idea palenia kominkiem???.Dom jest za szczelny a powietrza z zewn. brak.Podstawowy błąd gdzie budowanie nie ma alternatywy gdy zapomni się o doprowadzeniu powietrza z zewn.A doprowadzanie go jakoś na dziko z góry to jakaś bzdura.Zaraz zleci tu branża i się fachowo wypowie oczywiście bez dążności Bohunia bo ostatnio siakiś niezrozumiały i namolny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 03.11.2014 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Niktspecjalny dobrze mówisz "dom jest za szczelny, a powietrza z zewnątrz brak", ale dom już kupiony, problem musi mieć rozwiązanie. Czytam, analizuje i w kwestii doprowadzenia powietrza ze strychu wpadł mi do ggłowy pewien pomysł. Otóż - pociągnięcie ze strychu rury o średnicy przyłącza takiej jak w kominku powiedzmy fi 125 mm, zainstalowanie w rurze na strychu wentylatora kanałowego fi 125 obieg będzie wtedy wymuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Niktspecjalny dobrze mówisz "dom jest za szczelny, a powietrza z zewnątrz brak", ale dom już kupiony, problem musi mieć rozwiązanie. Czytam, analizuje i w kwestii doprowadzenia powietrza ze strychu wpadł mi do ggłowy pewien pomysł. Otóż - pociągnięcie ze strychu rury o średnicy przyłącza takiej jak w kominku powiedzmy fi 125 mm, zainstalowanie w rurze na strychu wentylatora kanałowego fi 125 obieg będzie wtedy wymuszony. Teraz to do mnie przemawia.Wymusisz ale czy to wymuszenie nie będzie miało wpływu na to co będzie się działo w komorze paleniskowej.Przepustnica reguluje sobie np. tak jak umie ilością powietrza z zewn.A tu jak wdmuchniesz z jakąś tam siłą.....no nie wiem.Powiem ,że zaciekawiło mnie to to ale dobrze ,że ja nie mam tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 03.11.2014 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 O tym samym problemie myślałem tj. Jak okiełznać wdmuchiwane powietrze by dobrze się paliło. I tu mam kolejne pomysły:regulacja obrotów wentylatora pomoże np.zwiększyć dawkę powietrza podczas rozplania i metodą prób i błędów ustawić dawkę powietrza a zarazem obroty wentylatora w taki sposób żeby spalanie przebiegało bez zakłóceń...+ standardowa przepustnica w kominku*za pomocą której też będą mógł regulować dopływ powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.11.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam. Lysek! Czy dobrze zrozumiałem? Chcesz doprowadzić powietrze do kominka z góry na dół? Specjalistą nie jestem, ale przenigdy bym tak nie zrobił. Tak wykonane przyłacze powietrza do kominka działa równie dobrze jak czerpnia prowadzona "tradycyjnie" ... Przy problemach z "ciągiem kominowym" teoretycznie nawet powinna pomagać i go wzmagać ("ciąg" ten) - słup zimnego, cięższego powietrza, "ładujący się " do wkładu będzie zawsze wypierał ogrzane (lżejsze) spaliny ... zwykła i naturalna pompa hydrauliczna ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 03.11.2014 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Czyli mogę rozumieć ze powietrze powinno być zassysane bezproblemowo z góry bez wentylatora, aczkolwiek zamontowanie go nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts