Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podlogówka podłaczenie

lukasz888

Recommended Posts

Witam

Remontuje stary dom w którym wymieniłem cala instalacje piec grzejniki rury lecz teraz dopiero okazało się ze musze wylać podłogę w kuchni na 1 pietrze wiec postanowiłem zrobić ogrzewanie podłogowe z rur pex które poprowadziłem do piwnicy

mogę podłączyć podłogówkę w piwnicy?

powierzchnia 12m2 czy wystarczy zawór rtl ?

musi być odpowietrznik ?

mam jedna pompę czy wystarczy czy musze podłączyć jeszcze jedna ?

Proszę o pomoc z góry dziękuje

podłączyć można, tylko w najwyższym punkcie musi być odpowietrznik, czyli jakas skrzyneczka i tak musi być

robienie podłogówki w jednym pomieszczeniu jest troche bez sensu bo mieszasz system wysokotemperaturowy z niskotemperaturowym, prawidlowo powinien byc zawór trojdrogowy i osobna pompka żeby szła niższa temperatura ale jak na grzejniki dużo nie puszczasz to może jakoś to będzie dzialać

niektorzy daliby jeszcze sprzęgło chociaż dla mnie nie ma sensu

Edytowane przez BrodowskiG

tylko jak będziesz regulowal tam temperaturę? cały dom temperaturą na kotle i bedziesz ciagle przestawiał ręcznie rtl? mozna zrobic podłogowkę ustawic na stałe jakąs temp. a resztę dogrzać grzejnikiem z zaworem termostatycznym.

jak będzie zawor 3dr to tam ustawiasz temp. i rtl raczej sie nie przyda. przy rtl ustawiasz stala temperaturę a przy zaworze trojdrogowym ustawiasz proporcje mieszania wiec jak na kotle podniesiesz temp. to na podlogowce tez siepodniesie, tylko czy nie bedzie trzeba i tak korygowac

niech sie wypowie jakis instalator albo uzytkownik

Edytowane przez BrodowskiG

to masz do wyboru zwykły zawor trójdrogowy gdzie ustalasz proporcje mieszania między woda zasilajaca a powracającą albo sa też zawory 3dr termostatyczne ktore sie ustawiaja żeby trzymać zadaną temperaturę, za jednym i drugim dajesz pompe

jesli w kotle nie grzejesz do wysokich temp. to wtedy możesz puscic bezposrednio na podłogówke i zdlawić rtl, rozwiązanie duzo prostsze i znacznie tansze, tylko jest sprawa czy podłogowka nie bedzie miala za duzego oporu hydraulicznego wzgledem grzejników