lukasz888 02.11.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam Remontuje stary dom w którym wymieniłem cala instalacje piec grzejniki rury lecz teraz dopiero okazało się ze musze wylać podłogę w kuchni na 1 pietrze wiec postanowiłem zrobić ogrzewanie podłogowe z rur pex które poprowadziłem do piwnicy mogę podłączyć podłogówkę w piwnicy?powierzchnia 12m2 czy wystarczy zawór rtl ?musi być odpowietrznik ?mam jedna pompę czy wystarczy czy musze podłączyć jeszcze jedna ?Proszę o pomoc z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Raczej końce muszisz wznieść nad podłogę i odpowietrzniki wstawić - z piwnicy nie do odpowietrzenia. Z tego co zdążyłem doczytać powierzchnia jeszcze mieści się w możliwościach zaworu rtl. Nigdy tego nie praktykowałem więc się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 a wiec nie ma możliwości odpowietrzenia w piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Jedyna możliwość by usunąć stamtąd powietrze a wpakować wodę to próżnia. Ale i tak gazowanie wody wyłączy tak wykonaną podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) podłączyć można, tylko w najwyższym punkcie musi być odpowietrznik, czyli jakas skrzyneczka i tak musi byćrobienie podłogówki w jednym pomieszczeniu jest troche bez sensu bo mieszasz system wysokotemperaturowy z niskotemperaturowym, prawidlowo powinien byc zawór trojdrogowy i osobna pompka żeby szła niższa temperatura ale jak na grzejniki dużo nie puszczasz to może jakoś to będzie dzialaćniektorzy daliby jeszcze sprzęgło chociaż dla mnie nie ma sensu Edytowane 2 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Podłogówkę możesz podłączyć w piwnicy, ale odpowietrzniki każdej pętli muszą być powyżej grzejnika docelowego, czyli w Twoim przypadku, powyżej podłogi kuchni na 1 piętrze;) Inaczej nie będzie działać i tego nie odpowietrzysz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 a wiec będę musial wykuć na nowo otwor w scianie i zrobić odpowietrzenie jak często odpowietrza się podłogówkę czy to jest jednorazowe czy dosyć często się to zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wstaw automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 najpierw odpowietrzasz przy napełnianiu a pozniej po kilku dniach jak woda sie wygrzeje, wychodzi wtedy powietrze które było w niej rozpuszczone.teoretycznie dałoby się odpowietrzyć niżej ale to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 jaki automat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 odpowietrznik automatyczny... taki standardowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 cos takiego?http://www.afriso.pl/katowy-frac12-gz-p-623.html?cPath=1_532_542i to będzie dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 tak, tylko pewnie nie kątowy a prosty, nawet dobra firmę trafileś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 super czyli musze kupic odpowietrznik automatyczny zawor rtl czy osobna pompka jest potrzebna i zawór trójdrożny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 zawor 3dr i pompka sa potrzebne jeżeli na podłogówkę bedziesz chcial puścić niższą temp. niż ta co idzie na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 ok a rtl na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) tylko jak będziesz regulowal tam temperaturę? cały dom temperaturą na kotle i bedziesz ciagle przestawiał ręcznie rtl? mozna zrobic podłogowkę ustawic na stałe jakąs temp. a resztę dogrzać grzejnikiem z zaworem termostatycznym.jak będzie zawor 3dr to tam ustawiasz temp. i rtl raczej sie nie przyda. przy rtl ustawiasz stala temperaturę a przy zaworze trojdrogowym ustawiasz proporcje mieszania wiec jak na kotle podniesiesz temp. to na podlogowce tez siepodniesie, tylko czy nie bedzie trzeba i tak korygowacniech sie wypowie jakis instalator albo uzytkownik Edytowane 2 Listopada 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz888 02.11.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 grzejniki mam wszędzie zależy mi tylko żeby podlogowka podgrzala plytki żeby nie były chlodne ni chodzi o ogrzanie pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 to masz do wyboru zwykły zawor trójdrogowy gdzie ustalasz proporcje mieszania między woda zasilajaca a powracającą albo sa też zawory 3dr termostatyczne ktore sie ustawiaja żeby trzymać zadaną temperaturę, za jednym i drugim dajesz pompejesli w kotle nie grzejesz do wysokich temp. to wtedy możesz puscic bezposrednio na podłogówke i zdlawić rtl, rozwiązanie duzo prostsze i znacznie tansze, tylko jest sprawa czy podłogowka nie bedzie miala za duzego oporu hydraulicznego wzgledem grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts