nanikosz 02.11.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Szukam najtańszego sposobu na postawienie domku narzędziowego o wym: 1,6 m szerokości, wysokość 2,2 m , długość 3 m. Chciałbym aby schowek wyglądał w miarę estetycznie. Myślałem aby zrobić wylewkę, na niej postawić konstrukcję z kantówek 5x5m i obić to płytą OSB - goła płyta będzie wyglądała dość nieschludnie więc zastanawiam się nad panelami Siding bo nic tańszego mi nie przyszło do głowy. Dach z blachy trapezowej lub płyty falistej. Czy ma ktoś inne propozycje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Ostatnio podobny problem rozważali koledzy na innym forum. Padły następujące propozycje : - postawić konstrukcję z elementów z których robi się prefabrykowane płoty- postawić konstrukcję z płyty warstwowej (hale) obie mają swoje wady i zalety Ja w przyszłym roku najprawdopodobniej zrobię tak : - szkielet stalowy - z profili 100x100x4mm lub HEB'y, jeżeli uda się kupić jakieś na złomie. Osadzony na betonowych palach, pale na głębokość przemarzania aby konstrukcja się nie rozjeżdzała. - dach z blachy falistej, płaski (spadek 3-5%). Być może pomyślę o jakiejś roślinności na tym daszku, aby jeszcze bardziej wtopiło się w otoczenie.- poszycie wykonam jako demontowalne panele z boazerii świerkowej lub modrzewiowej, olejowanej jak deski tarasowe. Najprawdopodobniej przynajmniej część będzie ażurowa - domek będzie również składzikiem na drewno kominkowe i przewiew dobrze zrobi, a taczce czy szpadlowi może być zimno, byle nie mokro. Edytowane 2 Listopada 2014 przez dzabij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nanikosz 07.11.2014 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Ostatnio podobny problem rozważali koledzy na innym forum. Padły następujące propozycje : - postawić konstrukcję z elementów z których robi się prefabrykowane płoty - postawić konstrukcję z płyty warstwowej (hale) obie mają swoje wady i zalety Ja w przyszłym roku najprawdopodobniej zrobię tak : - szkielet stalowy - z profili 100x100x4mm lub HEB'y, jeżeli uda się kupić jakieś na złomie. Osadzony na betonowych palach, pale na głębokość przemarzania aby konstrukcja się nie rozjeżdzała. - dach z blachy falistej, płaski (spadek 3-5%). Być może pomyślę o jakiejś roślinności na tym daszku, aby jeszcze bardziej wtopiło się w otoczenie. - poszycie wykonam jako demontowalne panele z boazerii świerkowej lub modrzewiowej, olejowanej jak deski tarasowe. Najprawdopodobniej przynajmniej część będzie ażurowa - domek będzie również składzikiem na drewno kominkowe i przewiew dobrze zrobi, a taczce czy szpadlowi może być zimno, byle nie mokro. Czy masz schemat konstrukcji z profili? Budowa składziku u mnie jak się okazało nie będzie taka prosta. Mieszkanie jest z ogródkiem w budynku wielorodzinnym, a pod gruntem znajduje się parking podziemny w związku z tym jest bardzo mało ilość ziemi ok 30cm następnie warstwa z jakiegoś materiału oraz styropian. Chciałbym aby powierzchnia składziku była jak największa w miarę możliwość ze względu na brak komórki lokatorskiej w bloku,a narzędzia ogrodowe oraz rowery trzeba gdzieś schować. W załączniku przesyłam zdjęcie w wymiarami. Chciałbym wydłużyć szerokość składziku do ściany bloku nie naruszając kamieni wysypanych wzdłuż ściany. Jak to zrobić?Jedynie co mi przychodzi do głowy to położyć pod podłogę w tamtym miejscu jakiś legarach z kompozytu? Na jaką głębokość kotwi się kantówki? Bo te 30 cm to może być mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 08.11.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 No to masz dwa problemy : -> zgoda na taki domek od wspólnoty - jak będzie zbyt duże i będzie rzucało się w oczy to na 99% będzie to komuś przeszkadzało i wezwą Cię do rozebrania ...-> technicznie : Nie możesz uszkodzić izolacji garażu, bo jak zacznie przeciekać woda to obciążą Cię kosztami naprawy. Dlatego tradycyjny fundament odpada. Ja bym zrobił tak :- wybrał bym całą ziemię tam gdzie będzie stał ten domek- na obwodzie tego prostokątnego wykopu poukładał bym bloczki betonowe - takie jak na fundament - ewentualnie krawężniki. Powinny lekko wystawać ponad poziom ziemi. Do tych bloczków / krawężników mocował bym konstrukcję domku.- resztę wykopu uzupełnił bym żwirem. Była by to podłoga domku- konstrukcja domku z profili stalowych. Możesz znaleźć na allegro jakąś firmę która produkuje garaże blaszane i zapytać czy nie zrobili by Ci takiego mniejszego szkieletu domku na narzędzia, bez bocznych ścianek ale z dachem. Blaszak kosztuje jakieś 1500 PLN, taki domek powinien być znacznie tańszy.- wykończenie musi być bardzo estetyczne, inaczej tak jak już pisałem kogoś zakuje to w oczy. Można obić OSB i otynkować pod kolor elewacji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts