mirek118 02.11.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam Czy ktoś może korzysta z czujnika wilgotności do sterowania reku? Zamierzam zamontować czujnik wilgotności nad pochłaniaczem kuchennym, który przy zwiększonej wilgotności przełączałby reku na wyższy bieg. Reku będzie działał na wyższym biegu dopóki styki czujnika będą zwarte, czyli dopóki wilgotność będzie wyższa niż ustawiony próg.Czy ktoś może podpowiedzieć jakiś sprawdzony czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ważniejsze jest usuwanie wilgoci z łazienek, a dla komfortu to wilgotność w sypialni. Lepiej zrezygnować z pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 02.11.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ważniejsze jest usuwanie wilgoci z łazienek, a dla komfortu to wilgotność w sypialni. Lepiej zrezygnować z pomysłu. 0 pkt. za odpowiedź (nie na temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.11.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jeśli chcesz użyć czujnika wilgotności, to potrzebny jest jeszcze sterownik, który przetłumaczy jego sygnał na styk zwiera/rozwiera.Najprostszym rozwiązaniem w tym przypadku było by użycie higrostatu.To taki mechaniczny czujnik wilgotności. Jest tylko jeden problem, dokładność.Takie lepsze higrostaty to mają +- 5% według dokumentacji.A w rzeczywistości jest to około 10%Jeśli coś takiego cię interesuje to pisz na PW w dobrej cenie mogę ci załatwić kanałowy higrostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 03.11.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jaką masz centralę?Bo można zrobić chwilowe przewietrzanie na przełącznik w kuchni, który uruchomi przewietrzanie przez 2 min - przydaje się w przypadku przypalenia, albo otwierania gorącego piekarnika na dłuższy czas. Czujnik nad okapem może być zawodny albo za często/długo będzie działać centrala na wysokim biegu bez potrzeby. Ale pomysł jak najbardziej na + zwłaszcza przy otwartym salonie bo wilgoć i zapachy nie będą uciekać na resztę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.11.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jaką masz centralę? Bo można zrobić chwilowe przewietrzanie na przełącznik w kuchni, który uruchomi przewietrzanie przez 2 min - przydaje się w przypadku przypalenia, albo otwierania gorącego piekarnika na dłuższy czas. Czujnik nad okapem może być zawodny albo za często/długo będzie działać centrala na wysokim biegu bez potrzeby. Ale pomysł jak najbardziej na + zwłaszcza przy otwartym salonie bo wilgoć i zapachy nie będą uciekać na resztę domu. Centrala to Onyx Classic 550 z Frapola. Instalacja elektr już jest, rekuperator zaprogramowany przez producenta pode mnie, tzn. dwie funkcje użytkownika: jedna realizowa przełacznikami dzwonkowymi umieszczonymi przy dwóch lazienkach oraz w kuchni - po podaniu impulsu reku wchodzi na 5 minut na wyższy bieg. Druga funckja to wprowadzenie reku na wyzszy bieg poprzez zamknięcie obwodu stykami np. czujnika wilgotności. W tej opcji reku pracuje na wyzszym biegu tak dlugo jak zwarty jest obwod, czyli wilgotność powyżej ustawionego progu. Reku juz zamontowany itp. dlatego chce to wykorzystać. Jak to sie nie sprawdzi to odłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.11.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jeśli chcesz użyć czujnika wilgotności, to potrzebny jest jeszcze sterownik, który przetłumaczy jego sygnał na styk zwiera/rozwiera. Najprostszym rozwiązaniem w tym przypadku było by użycie higrostatu. To taki mechaniczny czujnik wilgotności. Jest tylko jeden problem, dokładność. Takie lepsze higrostaty to mają +- 5% według dokumentacji. A w rzeczywistości jest to około 10% Jeśli coś takiego cię interesuje to pisz na PW w dobrej cenie mogę ci załatwić kanałowy higrostat. A sterownik reku go nie 'przetłumaczy'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duck 03.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A sterownik reku go nie 'przetłumaczy'? Pisałeś o "czujniku wilgotności", czyli elemencie, który na wyjściu daje sygnał proporcjonalny do wilgotności (prąd, napięcie, sygnał cyfrowy itp.) - stąd kolega _John zapewne pisał o potrzebie tłumaczenia tego sygnału na sygnał binarny (włącz/wyłącz). Prawdopodobnie Tobie chodzi nie o czujnik, a o higrostat (jak pisał kolega wyżej), który po przekroczeniu pewnego progu zwiększy obroty centrali. Uzależnienie wydatku centrali jak najbardziej uzasadnione, ale może czujnik/higrostat umieścić na wywiewie w kanale tuż przed centralą? Wtedy obroty zwiększą Ci się niezależnie od źródła wilgoci: łazienek czy kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2014 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czy pozytywnym zjawiskiem jest przesuszone powietrze? Znakomita większość ludzi mających nie najlepiej zrobioną wentylację, narzeka, że jest za sucho. Zwiększenie strumienia w kuchni czy łazience, skutkuje zwiększeniem strumienia w pokojach. Po co tam przesuszać? 40% wilgotności względnej jest zdrowe! I komfortowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.11.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czy pozytywnym zjawiskiem jest przesuszone powietrze? Znakomita większość ludzi mających nie najlepiej zrobioną wentylację, narzeka, że jest za sucho. Zwiększenie strumienia w kuchni czy łazience, skutkuje zwiększeniem strumienia w pokojach. Po co tam przesuszać? 40% wilgotności względnej jest zdrowe! I komfortowe! To jak wysuszyć łazienki by nie przesuszyć innych pomieszczeń. Ja mam wywiewy w 2 łazienkach, kibelku i kuchnia wymiana 60m3/h+ 3 x po 1h na 110 m3/h i w domu sucho poniżej 40% a czasami 30%. Ale to jest minimum by w łazienkach było sucho. Też myślałem o takim higrostacie na kanale wywiewnym przed rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 To jak wysuszyć łazienki by nie przesuszyć innych pomieszczeń. Ja mam wywiewy w 2 łazienkach, kibelku i kuchnia wymiana 60m3/h+ 3 x po 1h na 110 m3/h i w domu sucho poniżej 40% a czasami 30%. Ale to jest minimum by w łazienkach było sucho. Też myślałem o takim higrostacie na kanale wywiewnym przed rekuperatorem. Trzy metody. 1 (najlepiej i najtaniej) - nie zabierać wentylacji łazienkom !! Nie robić wywiewów w spiżarkach, korytarzach, garderobach, minimum w kuchni (bo jest okap ) i więcej w łazienkach. 2 wywiewniki higro najlepiej ze sznurkiem uruchamiającym 30 min timer . Przy wyższej wilgotności otwiera się nawiew szerzej . A timer otwiera na 30 min ( smrodek to nie wilgotność) 3 Zakładamy na łazienki i kuchnię trójnik z przepustnicą 20/80% sterowaną czasówką 30 min. Normalnie 80% jest na łazienki a 20% na kuchnię , gdy coś gotujemy, impulsowym wyłącznikiem ( wył. dzwonkowy) uruchamiamy siłownik i przez 30 min. jest 20% na łazienki 80 na kuchnie To jest to urządzenie po prawej nad centralą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 11.11.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Pisałeś o "czujniku wilgotności", czyli elemencie, który na wyjściu daje sygnał proporcjonalny do wilgotności (prąd, napięcie, sygnał cyfrowy itp.) - stąd kolega _John zapewne pisał o potrzebie tłumaczenia tego sygnału na sygnał binarny (włącz/wyłącz). Prawdopodobnie Tobie chodzi nie o czujnik, a o higrostat (jak pisał kolega wyżej), który po przekroczeniu pewnego progu zwiększy obroty centrali. Uzależnienie wydatku centrali jak najbardziej uzasadnione, ale może czujnik/higrostat umieścić na wywiewie w kanale tuż przed centralą? Wtedy obroty zwiększą Ci się niezależnie od źródła wilgoci: łazienek czy kuchni. Może i byłoby to niegłupie tzn. umieszczenie czujnika przed centralą, ale w moim przypadku już za późno, ponieważ przewód z reku jest wyciągnięty nad pochłaniacz i tam chcę umieścić higrostat, czyli tak jak piszesz, który zwierałby styki (bezpotencjałowe) i w ten sposób reku wchodziłby na wyższy bieg. Dobrze byłoby żeby móc samemu ustawiać próg wilgotności i w ten sposób metodą prób i błędów dojść do najlepszych ustawień. Możesz zarekomendować jakiś dobrze działający higrostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.11.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ja korzystam z produktów IndustrieTechnikDokładnie z modelu DBKH-10Nie ma z nimi problemów o ile nie zalejemy ich wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 12.11.2014 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ja korzystam z produktów IndustrieTechnik Dokładnie z modelu DBKH-10 Nie ma z nimi problemów o ile nie zalejemy ich wodą. gdzie go można kupić? Nie widzę na Alledrogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 13.11.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Używałem taki higrometr, można zaprogramować dowolną wartość załączenia przekaźnika i ładnie widać poziom wilgoci (pracuje bezawaryjnie od 2 lat):http://www.ibis.krakow.pl/regulator_wilgotnosci_ht4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.11.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 gdzie go można kupić? Nie widzę na Alledrogo... Ponieważ to higrostat przemysłowy. Cena detaliczna w PL powinna się kształtować na poziomie 400 zł. Ale widziałem to samo za 800. Pisz na PW, to coś się załatwi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soniczka23 17.04.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 A gdzie najlepiej szukać takich czujników wilgotności? Bo bede potrzebować coś takiego u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.04.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 A gdzie najlepiej szukać takich czujników wilgotności? Bo bede potrzebować coś takiego u siebie. do kuchni bez timera do łazienki z timerem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts