massdrol 02.11.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam ,potrzebuje porady .Instalacja będzie wyglądała tak :Kocioł na paliwo stałe Defro Eko Unikominek z płaszczem wodnymi kolektory lecz jeszcze nie dobierałem jakie A więc dom jest z bala ,i ma ok 115m2 z poddaszem użytkowym,a wiec myślałem o zamkniętej instalacji CO ,gdyż żeby nie dawać na poddaszu naczynia przelewowego ,bo bedzie to wiekszy problem .Odbiornikami ciepła beda tylko grzejniki ,myślałem nad tym zespoleniem w całość żeby miało to ręce i nogi ,i myśle by dać Integrator ,sprzęgło hydrauliczne.Instalacja ma także zawierać bufor ,lecze ,zastanawiałem się czy dać bufor ,i zbiornik osobny na cwu z dwiema wężownicami ,jedna do solarów ,czy może bufor kombinowany ,z wbudownym, zbiornikiem cwu ,lecz nie do końca może jest to dobre rozwiązanie ,prosiłbym o jakieś wasze sugestię ,z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 kolektory sobie odpuść, szybko tanieje fotowoltaika to sobie za kilka lat zalozysz i podepniesz pod grzałkepo co kominek z plaszczem wodnym jak tak samo palisz w kotle?na forum kombinuja z weżownica w buforze ale ja wolałbym osobno i ewentualnie pompe ze sterownikiem zeby z bufora ladowac cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massdrol 02.11.2014 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Błagam ,nie chce dobrych rad.Potrzebuje pomocy ,w takim oto schemacie ,i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 BrodowskiG nieco w dobrym kierunku zabiega. Z wymienionych przez ciebie rzeczy ani jednej bym nie chciał u siebie. Wiem że niezbyt przychylnie Ci piszę ale w oczach mam tylko siwy dym z Twojej chatki. Kominek - kiedyś marzenie mojego ojca, dziś WM z odzyskiem i biokominek.Defro - Tylko jeden typ kotła z tej firmy jest godny polecenia. Ty go nie wybrałeś.Bufor - akurat to nie zgoda z BrodowskiG bo akuratnie taki używam z wężownicom - nie ma lepszego.Sprzęgło - po co? bufor lepszy.Osobny zbiornik na CWU - jw.Solary - do bufora też podłączysz.Na koniec zostawiam instalację zamkniętą - jeśli myślisz o buforze i chcesz naprawdę wygodny zapas to odpada. Otwarta będzie w tym wypadku korzystniejsza.Na koniec dodam że możesz olać moją wypowiedź jak każdą inną i stwierdzić że traktuje Cię z góry. Owszem, jednak sądzę że w jakimś stopniu zmusi Cię to głębszego zastanowienia się nad tematem. Jesteś tu nowy i Twoje nierozgarnięcie nie sposób nie zauważyć. Nie myśl że to zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.11.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Na koniec dodam że możesz olać moją wypowiedź jak każdą inną i stwierdzić że traktuje Cię z góry. Owszem, jednak sądzę że w jakimś stopniu zmusi Cię to głębszego zastanowienia się nad tematem. Jesteś tu nowy i Twoje nierozgarnięcie nie sposób nie zauważyć. Nie myśl że to zaleta. a mnie umoralniałeś ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.11.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 siebie samego też ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.11.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ja też jak budowałem pierwszy dom to chciałem zabezpieczyć się na wypadek 3 wojny światowej i miałem piec węglowy, gazowy i kominek. Skończyło się tym że paliłem w węglowym bo jak zobaczyłem rachunek za gaz (dom słabo ocieplony) to szybko go wyłączyłem i zaraz po gwarancji po jakieś burzy przestał całkowicie działać, a zakupione drewno do kominka po kilkuletnim zauroczeniu trafiało do pieca węglowego bo mniej było przy tym roboty, ale w nowym domu kominka nie planuje budować, ale coś mi pozostało z tego zabezpieczenia się na wypadek 3 wojny światowej i komin pod kominek jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massdrol 03.11.2014 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dziękuje ,ja wiem i mam tez takie zdanie ta temat tej instalacji ,tylko prosze zrozumiec ona ma taka być i koniec ,i prosiłbym tylko o poomoc.A wię jak byś to widział z buforem bo to bylo by ciekawe dać beż integratora tylko ,potrzebuje to w pełnej automatyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 03.11.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) http://www.images.insbud.net/articles/002/schemat.pnghttp://wokolslonca.pl/fil120_23sdw21aes/3b407d20f75f1d981ab393ec97c67e3a-06390--kominek+solary.jpg Edytowane 3 Listopada 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massdrol 03.11.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Chodzi mi o coś takiego w takim razie jak zamiast integratora dać bufor .tyle ze tak samo jak do tego kotła co jest dany zawór trójdrogowy ,to tak samo chciałbym dać do kominka ,i moje pytanie brzmi czy da się to w pełni zautomatyzować ,by nie było zakłóceń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dziękuje ,ja wiem i mam tez takie zdanie ta temat tej instalacji ,tylko prosze zrozumiec ona ma taka być i koniec ,i prosiłbym tylko o poomoc.A wię jak byś to widział z buforem bo to bylo by ciekawe dać beż integratora tylko ,potrzebuje to w pełnej automatyce. Dlatego tylko zakaz nas ratuje, inaczej dalej będą powstawały tak idiotyczne dziwolągi. Jest takie powiedzenie o upartości i ośle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Da się jak będziesz to robił z głową lub twój instalator będzie miał poukładane w głowie. U mnie działa coś takiego jak na uproszczonym szkicu. 320m2 domu, 9 osób do CWU, kocioł 17kW. Solarów teraz bym już nie zakładał, tylko instalacja fotowoltaiczna. Liwko, daruj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Liwko, daruj sobie. Bo? Jeżeli ktoś buduje 115m2 i wkłada do nich te wszystkie graty, najwyraźniej nie ma kompletnie pojęcia co robi! Za te wszystkie graty pakuje jedną pompę ciepła i ma tanio i bezobsługowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Liwko ma racje, po co robic dwa źródła stałopalne? mozna połączyć kocioł i węgiel dając kocioł zgazowujący a kolektory to stara technologia która krytykują ci co ja sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 jestem w stanie ci zestawić taką instalację z piecem i z kominkiem oraz solarami w pełnej automatyce bez integratora bo uważam że nie jest konieczny ale też nie rozumiem dlaczego chcesz dawać bufor przy ogrzewaniu grzie są grzejnki bo to nie ma sęsu nie uzyskasz żadnej akumulacji ciepła bufor wystudzi się po 1 -2 godzinach po wygaśnięciu w piecu czy w kominku najlepiej bufor zadziała przy podłogówce wtedy i przez 12 godzin po wygaśnięciu w piecu lub w kominku będziesz mógł odbierać ciepło w razie jagbyś chciał pogadać na ten temat to dzwoń na 509902507 lub wyślij mejla na [email protected] a prześlę ci odpowiedni schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Liwko jak umiesz czytać i masz troszkę samokrytyki to powinieneś to zrozumieć co kolega napisał Dziękuje ,ja wiem i mam tez takie zdanie ta temat tej instalacji ,tylko prosze zrozumiec ona ma taka być i koniec ,i prosiłbym tylko o poomoc.A wię jak byś to widział z buforem bo to bylo by ciekawe dać beż integratora tylko ,potrzebuje to w pełnej automatyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.11.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 niby racja tylko że odrobina przyzwoitości nakazuje ostrzec przed wydawaniem duzych pieniedzy żeby rocznie zaoszczędzić kilkaset złotych, mozna rozwiązac to duzo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ale jak można pomagać komuś zrobić od razu spieprzoną instalację? Jak ktoś poprosi cię o sznur na którym chce się powiesić, to też mu podasz? Myślisz że kolega jest świadom co robi? Ja sądzę że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.11.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 niby racja tylko że odrobina przyzwoitości nakazuje ostrzec przed wydawaniem duzych pieniedzy żeby rocznie zaoszczędzić kilkaset złotych, mozna rozwiązac to duzo lepiej Dokładnie. Ale jeżeli ktoś jest uparty jak osioł, to obudzi się z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ostrzeżenie już było i kolega je przeczytał więc nie ma co robić z następnego tematu bagna i dyskusji nad wyższością ............Prosi o pomoc w konkretnym przypadku i takich oczekuje odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts