baltazar 02.11.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dom podpiwniczony na działce ze spadkiem 1m wys na 10 m długości. Ściany w ciężkiej izolacji przeciwwodnej.Teraz drenaż: radzą podwójny, jeden na głębokości ławy, drugi metr pod powierzchnią. Rodzi się wiele pytań - czy przynajmniej po tej stronie skąd idzie spadek terenu robić od ławy do góry zasyp w żwirku?- czy zostawić w początku rur drenażowych wejście do przepłukiwania rur drenażowych?- czy robić kolanka na zakrętach bo mam ich kilka- czy łaczyć górny drenaż z dolnym w związku z obniżaniem się poziomu gruntu przy budynku, gdzie mur będzie wystawał na półtora metra.- czy łączyć wodę opadową z rynien z górnym drenażem?- czy sprowadzać dolny i górny drenaż do jednej studzienki na rogu budynku?- czy sprowadzać wodę opadową z rynien do tej samej studzienki na rogu budynku?- czy odprowadzać wszystko jedną rurą kanalizacyjną poza budynek od tej studzienki? trochę tego jest ale dla kogoś, kto siedzi w temacie nie powinno być to problemem takim jakim jest dla mnie. Pewnie dopiero po "szkodzie" poznałbym prawidłowe odpowiedzi na te pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/194916-dom-na-pochy%C5%82ym-gruncie-kwestia-drena%C5%BCu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Cały wykop wyścielasz gewłóknina gramatura 200 i więcej.Rura drenarska też opleciona włókniną. pas 50cm 2razy.Całość zasypujesz aż pod powierzchnię żwirem płukanym 4-8mm nie łamanym. Najważniejsze spadek nie może być u Ciebie większy niż 0,5 % naprawdę mikro spadek.Nie możesz popaść w zachwyt i zrobić spadu równego tego co grunt pokazuje.Trzeba zrobić kaskady na studzienkach, oraz całkowity zakaz wpuszczania do drenażu rynien.Jeśli chcesz aby dom stał bez szwanku.Woda tu będzie pracowita, pomału, po trochu i wyniesie grunt z okolic ławy ... i trach.To ma osuszać a nie robić rwącą górską rzekę w okolicach domu. Czyli różnicę w spadku pokonujesz na studzienkach, aby strumień wody nie był silny,spadek max 0,5 % czyli 0,5 cm na /1m dla pewności.Rura drenarska to tylko jakiś gwarant wolnej przestrzeni, ale woda chętna do płynięcia przez karby nie będzie ...stąd będzie płynąć dołem wykopu i płukać Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/194916-dom-na-pochy%C5%82ym-gruncie-kwestia-drena%C5%BCu/#findComment-6626697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 03.11.2014 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) "żwirem płukanym 4-8mm" - oj takiej drobnicy u nas nie ma. Kupiłem już kilka ton ale jest od 1 cm do nawet 8 cm, takie kamyki.A jak z przyszłym płukaniem rur pod ciśnieniem, jak to robić? edit: ok, znalazłem kamyk frakcję 5 - 16 mm tylko co teraz zrobić z tym większym żwirem, zmieszać to czy sypać wyżej, niżej czy nie używać wcale do drenażu? Edytowane 3 Listopada 2014 przez baltazar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/194916-dom-na-pochy%C5%82ym-gruncie-kwestia-drena%C5%BCu/#findComment-6626753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) 5-16 też będzie Najważniejsze abyś zrobił to z głową czyli spadek jak pisałem plus geowókknina Z geowłókniną nawet na pospóle będzie działać, akurat teść nie maił nic innego. To pospóła na boki + rura drenarska owinięta 2x 0,5 m odcinkiem bo tyle wychodzi. rurę robiłem specjalnie do drenażu z kanalizacyjnej. czemu tak ? dno bez dziurek dla swobodnego spływu wody. metrowy pas włókniny na rurę fi 160 ... pas wyścielający wykop, tak że na końcu zakrywa od góry żwir. Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/194916-dom-na-pochy%C5%82ym-gruncie-kwestia-drena%C5%BCu/#findComment-6627024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts