Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie nadprozy i wieńca

sylwekr

Recommended Posts

Witam

Byłem u sąsiada na budowie, oglądałem i jedna rzecz mnie zastanawia czy nie można zrobić lepiej. On buduje z porothermu, jeden z argumentów izolacja cieplna jaką ona daje. O.K. porotherm daje jakąś izolację, ale u niego wszystkie nadproża beton, pod stropem 2 warstwy cegły czerwonej pełnej. Wiem, że później to wszystko przykryje styropian, ale czy nie lepiej było by to docieplić aby jako całość ściana stanowiła podobną izolację. Dlatego zastanawiam się jak robić u siebie: ściana 25 cm beton komórkowy, nadproża gotowe zbrojone z betonu komórkowego, lub beton, ale od zewnątrz np 5 cm styropianu, czyli samo nadproże zwężone. Czy to jest do zaakceptowania, czy nadproże przy 25 cm ścianie musi być pełnej szerokości muru ? Czy jeśli dałbym ten styropian byłby jakiś problem przy montażu okien lub rolet zewnętrznych ? Również wieniec, czy można od zewnątrz dać dodatkowo 5 cm styropianu, czy musi być pełnej szerokości jak mur. Budynek parterowy strop monolit.

Ale tak podchodząc to po co wybór materiału pod względem ich izolacji cieplnej. Jeśli dam 20 cm styropianu grafitowego na całość nie będzie miało to znaczenia, ale stosując do wymurowania ścian materiał o dobrej izolacyjności cieplnej + dodatkowe docieplenie punktów o mniejszej izolacyjności (minimalizując mostki)osiągnął bym taki sam efekt ocieplacjąc całość np 15 cm styropianu. Zatem wydaje mi się, że ekonomiczniej jest zminimalizować mostki termiczne w pierwszej warstwie muru to później możemy na całości dać trochę mniejszą warstwe ocieplenia i efekt będzie podobny (pod kątem strat ciepła).

Dlatego wydaja mi się 2 sensowne podejscia:

1) Budowa ścian z materiału o odpowiedniej wytrzymałości nie patrząc na przewodność cieplną (np zamiast ceramiki poryzowanej zwykłą - tańszą), bo później i tak całość odpowiednio ocieplam.

2)Budowa ścian z "ciepłego" materiału z minimalizacją każdego mostka termicznego i mogę pozwolić sobie na cieńszą warstwę ocieplenia na całości od zewnątrz.

Takie podejście mieszane według mnie bez sensu, bo po co płacić więcej za lepszą ceramikę, skoro również używam cegieł pełnych które są słabymi izolatorami i lity beton, bo i tak muszę jako całość dobrze ocieplić aby mur nie przemarzał miejscami.

Chyba, że mylę się i niepotrzebnie kombinuję.

Edytowane przez sylwekr

Parametry U podawane są dla ściany z konkretnego materiału, jeśli ściana jest zbudowana z np Porothermu, ale nadproża beton, jakieś słupy betonowe, część rzeczy wymurowanych z cegły pełnej itd. jakie wychodzi wtedy średnie U dla takiej ściany pewnie znacznie gorsze niż deklaruje producent.

Mnie ciekawi czy ktoś liczył, sprawdzał co wychodzi lepiej ceramika poryzowana, ale część elementów wybudowanych z materiałów które słabo izolują cieplnie + do tego jakaś warstwa ocieplenia, czy wybudowanie tej samej ściany z tańszej ceramiki (np tradycyjny MAX) i "zaoszczędzone" pieniądze zainwestowane w grubszą warstwę ocieplenia. Może okazać się że inwestycja w nowoczesną ceramikę nie ma sensu. Dla mnie sensowne podejście jest, że buduję ściany z materiału o lepszych parametrach izolacyjności termicznej, ale te elementy które wykonuję z "gorszego" materiału dodatkowo izoluję aby pierwsza warstwa ściany miała mniej więcej jednakowe właściwości termiczne. Później na całość jednolita warstwa ocieplenia.

mnie sensowne podejście jest, że buduję ściany z materiału o lepszych parametrach izolacyjności termicznej, ale te elementy które wykonuję z "gorszego" materiału dodatkowo izoluję aby pierwsza warstwa ściany miała mniej więcej jednakowe właściwości termiczne. Później na całość jednolita warstwa ocieplenia.

Moźesz policzyć sobie z uwzglednieniem mostków.

Ceny za m2 zawsze warto porównać.

ale stosując do wymurowania ścian materiał o dobrej izolacyjności cieplnej + dodatkowe docieplenie punktów o mniejszej izolacyjności

porotherm pospolita ceramika która wprowadziła ludzi w błąd .. teść brata ma dom z porotermu 44 i co .. :bash:

http://www.wienerberger.pl/karta-techniczna-porotherm-44-dryfix.html cuda szkoda że nie ma starych broszur ... jak było ślizganie się na

warunki techniczne dla przegród na U 0,5 .. w tedy nikt nie podawał że ma 0,27 tylko 0,45 :bash:

http://www.wienerberger.pl/karta-techniczna-porotherm-25-dryfix.html nagle niewiele mniejszy pustak ma lambdę .. 0,28 o taka ceramika ..

pospolita z wypalonymi trotami

przerysuję tego pustaka do programu therm i przeliczym na co można liczyć ..

Moźesz policzyć sobie z uwzglednieniem mostków.

Ceny za m2 zawsze warto porównać.

Jak bym umiał to pewnie bym policzył, ale ja nie z tej branży i zbieram tylko informacje jak tu swój dom wybudować i jak najmniej błędów popełnić. Dlatego liczę na zdanie tych co mają większą wiedzę budowlaną aby mi sensownie doradzili jakie podejście jest lepsze.

• 4 months później...

Nie rozumie, nie potrzeba nic ocieplać i robić łatki.

Zresztą zgodnie z obowiązującym prawem, wykonanie ściany 1W graniczy z cudem, aby uzyskać UC max 0,25 W/m2K ponieważ uczciwe wliczenie mostków termicznych =

nie spełnienie wymagań.

Może jak by najciepleszego Ytonga postawił w poprzek tj 60cm grubej ściany to coś by z tego było.

Edytowane przez מרכבה

Ja nie za bardzo rozumiem, buduję dom z silikatów jestem prawie na etapie nadproży, będą cofnięte od lica ściany o sześć centymetrów ponieważ zamierzam stawić tam skrzynkę z roletą, więc chce dać dwa centymetry xpsa dodatkowo na całą długość wieńca również chcę dać dwa centymetry xpsa, myślę że nie jest to pudrowanie tylko świadome wyeliminowanie istniejącego mostka. Ocieplenie będę dawał styro 15, czy jeszcze ktoś się wypowie w temacie?

Ocieplenie będę dawał styro 15, czy jeszcze ktoś się wypowie w temacie?
polecam więcej

Trudno żebyś znał moje posty, z innych działów np z okien. Tam dość mocno zaangażowałem się w analizę.

Widzisz osadzenie okna i wykonanie ściany 2W to inna bajka.

Ten detal jak najbardziej trzeba dopracować. Mnie chodziło o wieniec w ścianie 1W .. same problemy.

W izolacji węgar.jpg

• 5 years później...
U siebie w ścianach 24cm w paru miejscach chcę dać nadproża o szerokości 17 cm żeby móc ocieplić 7 cm styropianu. Problem w tym że wszędzie mamy tylko 10-12 cm szerokie. Udało mi się znaleźć H+H z gazobetonu o wymiarach 17cm szerokie i 7 cm wysokie. Tylko że okna u mnie mają szerokość 95 cm a w opisie nadproża 125 cm jest że może spoczywać nad otworem min 85 cm. Są jeszcze nadporża 210 cm ale nie wiem czy takie nadproże można ciąć? Strunobeton wiem że tak. Na filmach instruktażowych H+H mówią że nadmurówka takiego nadproża ma być z Gazobetonu, ale po co? Nie można z cegły? Czy tu chodzi o ciepłotę?