danremo.chorzele 03.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam, ostatnio zaopatrzyłem się w 2 tony ekogroszku RETOPAL, który kupiłem w jednym ze składów opałowych w Szczytnie w woj. warmińsko-mazurskim.Zanim go zakupiłem to testowałem chyba z 4 różne ekogroszki i te z marketu typu praktiker, z mpeca w olsztynie plus 2 z innych źródeł. I albo był cały brązowy, albo piec długo osiągał temperaturę, słabo trzymał ciepło itp. wreszcie natrafiłem na kilka worków retopala w szczytnie i jako jedyny w sumie ładnie osiągał temperaturę ale z każdym jak i z tym był problem że nie dopalał się do końca przy różnych ustawieniach, które próbowałem. W każdym razie zdecydowałem się właśnie na zakup 2 ton tego retopala ze względu że ładnie nagrzewa mi piec bynajmniej wg mnie i dom. Za tonę luzem wyszlo 710 zł brutto już. Jeśli również palicie retopalem i moglibyście podzielić się swoimi opiniami i wrażeniami byłoby fajnie. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.11.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jeśli niedopala to musisz zwiększyć nadmuch lub zejść z podawaniem. Dobre nastawy to podstawa. Generalnie kaloryczność średnia czyli 25MJ/kg a węgiel problemów większych nie robi. Popiołu objętościowo dużo za to lekki. Ja palę miałem z piasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 03.11.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A z tym nadmuchem to nie jest tak, że powinien być taki żeby najlepiej iskry nie leciały podczas pracy wentylatora?a jeżeli bym zaczal schodzic z podawaniem to jest ryzyko ze piec bedzie sie dluzej nagrzewal bo moze byc zbyt maly plomien.i tak zle i tak niedobrze;)ogolnie mam takie nastawy ktore powoli juz mnie satysfakcjonuja ale i tak trzeba caly czas kombinowac zeby jak najbardziej efektywnie wykorzystac piec przy stosunkowo jak najmniejszym spalaniu paliwa. ilosc popiolu tez wlasnie wieksza zauwazylem ale jak piszesz, jest sporo ale lekki jest. tylko za tak z zraz dziennie najlepiej jak z kolnierza recznie zrzuce pozostalosci tego ekogroszku bo sie laczy w takie brylki choc nie sa to spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.11.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Spieki koksowe. Dobrze jest zwiększyć nadmuch w miarę możliwości, z podawaniem jest również lepiej wydłużyć czasy. Najmniejsze spalanie to dobre nastawy. Źle nastawiony podajnik może dymić i zrzucać opał do popielnika. Możesz go wybrać i wrzucić ponownie do zasobnika. Możesz też przesadzić w drugą stronę przedmuchując zbyt mocno - straty wyraźnie nie zauważysz a będzie. Musisz dostosować stosunek węgla do powietrza. By dopalić węgiel musi powietrza być więcej ale nie za dużo bo wchodzi ekonomia spalania. Jak powietrza za mało to trujesz niedopalonym czadem i węglowodorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 03.11.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Co do nastaw to mam takie: czas podawania: 9spauza 51 smoc nadmuchu 23% przy przesłonie uchylonej na jakieś 20%na podtrzymaniu:czas podawania 15spauza 8minmoc nadmuchu 20%czas nadmuchu 15spauza nadmuchu 8 mini jak wczoraj mierzyłem czasy to czas podtrzymania wynosi ok 20 min a czas grzania po spadku do podtrzymania tez wynosi ok 20 min. z tym ze temperatura kotla to 65 stopni i histereza 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.11.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Nie doradzę Ci optymalnych ustawień nie mając fizycznego dostępu do pieca. Duże doświadczenie w tym widzę ma SUSPENSER. Mam nadzieję że konstrukcja Twojego pieca jest poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.