Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich na tym forum.

Od września użytkuje piecyk Lechma 350 PL , informacji na jego temat nie ma za dużo w internecie więc może moje doświadczenia komuś się przydadzą. Piec zainstalowany jest w domu 171 m2 ( , 20 m to garaż a tam jest ustawione na głowicy 10 C, ogólne po podłogach jest 230 ale mam duże skosy na górze, w/g planu 151m użytkowych) ściany z Solbet 24, dach - deskowanie i blachodachówka , w całym domu są tylko grzejniki stalowe 15 sztuk, wentylacja mechaniczna rekuperator Bartosz (500m3) ocieplenie dość dobre ściany zewnętrzne - 15 cm styropianu grafitowego, dach - piana PUR około 18 cm.Drzwi, okna tez o dobrych współczynnikach. Zasobnik cwu -120 L .

W domu jeszcze nie mieszkam ale utrzymuję od początku września 21 C. Piec jak do tej pory pracuje bez zarzutu, sterowany jest z salonu przez regulator ST-292 . Czyszczenie: w sumie raz na tydzień, bardzo proste za pomocą szpachelki zajmuje około 10 minut. Do tej pory spaliłem około 390 kg pelletu. Sterownik w piecu to ST-717 Techa bardzo prosty w obsłudze i ustawieniu. Ustawia się dwa parametry siłę nadmuchu i ilość podawanego pelletu. Piec posiada termometr spalin który bardzo pomaga w ustawieniach. Mała wada to że piec jest dość wysoki więc załadunek peletu (70 kg) wymaga trochę siły. Trochę chaotycznie ale na razie to tyle.

Edytowane przez 112

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palnik wrzutowy, piec jest dość cichy po zamknięciu drzwi do kotłowni nie słychać pracy palnika, nie słychać również spadającego peletu do palnika a co do gwarancji musi być zainstalowany zawór do ochrony powrotu, pierwsze odpalenie za darmo zrobili hydraulicy, nic mi nie wiadomo o płatnych przeglądach.

Piecyk MUSI być czyszczony co tydzień bo temperatura spalin rośnie ze 100-120C /przy 100%mocy/do ponad 160C więc spada sprawność pieca. Temperaturę pieca mam ustawiona na 65C pompa rusza przy 55C, zawór 3-drogowy ustawiony na 30%. W tej chwili mam ustawiona temperaturę w domu na 20C /histereza 1C/, nie grzeje cwu bo mi się prace wykończeniowe przeciągają .... Peletu spala symbolicznie 30 października rano wsypałem 60kg przedwczoraj dosypałem 15 kg i myśle że do soboty starczy... temperatury wiem ze plusowe ale mój dom ogrzewany jest pierwszy sezon.

• 1 month później...

Witam ponownie. Mieszkam w domu od trzech tygodni, były pierwsze większe mrozy ..... W domu około 21,5 C .Piec spalił niewiele ponad 21 kg peletu na dobę od momentu wprowadzenia. Było kilka dni z mrozem około -10 C, dzisiaj było w nocy -1, myślę że przy temperaturach ujemnych spalanie poniżej 20 kg jest niemożliwe.

Podgrzewanie ciepłej wody patrząc się na częstotliwość odpalania się pieca musi stanowić niemały procent całkowitego spalania.

Sam piec pracuje bez zarzutu. Do tej pory spaliłem 1000 kg (od początku września).

• 2 weeks później...

Witam. Latem br. zakupiłem piec PL 350 firmy Lechma z Poznania. Przed zakupem byłem w firmie i widziałem jak pracuje podobny piec . W czasie rozmowy z konstruktorem pieca Panem Grzegorzem K uzyskałem wszystkie odpowiedzi na temat pieca jego parametrów oraz praktycznego użytkowania .Dostałem także konkretne zapewnienie z działu technicznego Lechmy od Pana Grzegorza G,który zapewnił‚ mnie o możliwości instalacji pieca i stałym serwisie w czasie okresu gwarancji a także po okresie gwarancji na zasadach współpracy. Biorąc pod uwagę bardzo dobry kontakt czy to telefoniczny czy osobisty będąc w firmie zdecydowałem się na zakup w/w pieca.

Po instalacji pieca zgodnie z wymaganiami producenta ,pale od llipca i mogę stwierdzić ,że był to bardzo trafny i udany zakup. Latem faktycznie spala około 100 kg na podgrzanie cwu-gdzie u mnie w domu użytkuję wannę i prysznic. Ogrzewany dom to dwukondygnacyjny budynek gdzie na dole jest ogrzewanie podłogowe a górna kondygnacja ogrzewana jest tradycyjnie kaloryferami. Dom o powierzchni około 190 m2 . Spalanie różnie, zależne jak wiadomo od wielu czynników: temperatury zewnętrznej , instalacji w domu ,ocieplenia itp.. . Pokrywa się to tak ,że wychodzi taniej jak ogrzewanie gazem a drożej jak ogrzewanie węglem czy miałęm . Użytkowanie pieca jest łatwe cz y to ustawienie sterownika czy też jego codzienna obsługa . Piec pracuje cicho ,w okresie letnim wystarczy wyczyścić go raz na tydzień ,natomiast w okresie jesienno- zimowym co drugi dzień ,gdzie czyszczeni zajmuje zaledwie 10 minut. Tak na koniec - gdy nastał okres zimowy i okazało się ,że piec nie dogrzewał ze względu na ustawienia po telefonie rano do Lechmy w ten sam dzień , podkreśłam w ten sam dzień przyjechał Pan Grzegorz K i ustawił piec ,dostroił go i pracuje extra. Polecam. Pozdrawiam .

• 2 weeks później...
No to ja może o wadach..... piecyk jest dość wysoki trzeba mieć trochę siły żeby podnieść w górę worek z peletem i wsypać to mi przeszkadza najbardziej, no o wyjeździe na tydzień na narty można zapomnieć zasobnik przy aktualnych temperaturach ( dzien -8-9, noc -10-12) wystarczy na 3 doby. Pojemnik na popiół mógłby być trochę większy, poza tym naprawdę nie widzę większych problemów. Spaliłem 1,5 tony peletu w domu ciepło w kotłowni czysto żadnych problemów

Mam nadzieje że komuś kto jest niezdecydowany pomogę, jak mi instalowali ten piecyk nigdzie o nim nawet słowa nie było, moi hydraulicy tez instalowali ten piec pierwszy raz. Problem z wyborem pieca szczególnie na pellet jest duży sam to przeżyłem to wiem, zamierzam popisać rok dwa o użytkowaniu tego piecyka co by innym było łatwiej dokonać wyboru.

Pozdrawiam.

Witam. Zastanawiam sie właśnie nad zakupem tego pieca ale do końca nie mam przekonania. Przemawiaja do mnie wymiary tego urzadzenia i czystość, mam pomieszczenie gospodarcze nie duże i by pasowało idealnie. brałem pod uwage piec na ekogroszek ale juz sam nie wiem co lepsze. Do kolegów którzy maja ten piec, prośba o zamieszczanie informacji na tamat spalania paliwa, itp.