Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ciekawe własnie jaka to różnica wychodzi w ilosci pomiedzy pelletem a groszkiem. Zibiak a Ty zadowolony jestes ze swojego pieca?. Narazie to i pogoda jest łaskawa tak wiec trudno stwierdzić jak bedzie sobie radził w duże mrozy. Chyba trzeba pojechać do Lechmy i dowiedzieć sie wiecej, tylko czy tam powiedzą coś konkretnego ???.

Witam. Był mróz kilka dni i nocy poniżej 10 stopni. spalanie wzrosło o kilka kilo na dobę .Piec pracuje dłużej ale dogrzewa. Znajomy posiada piec na ekogroszek ,praktycznie w kotłowni ten sam bałągan co z węglem tyle tylko ,że zasypuje podajnik z worka a nie z wiadra jak to bywa z węglem. Piec cały obrośnięty sadzą palnik z nagaru czyści za pomocą młotka i przecinaka, jest też sporo popiołu. Jednak koszty spalania są nieco mniejsze jak peletem. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam. Miałem pierwszy problem z piecem, okazało się że w rurze podłączeniowej pieca powinna być zainstalowana wyczystka, ponieważ na pierwszym kolanie 90' zbiera mi się popiół i zaczął blokować przepływ spalin, wentylator zaczął dmuchać bardzo słabo i piec nie mógł dojść do temperatury zadanej, nie dogrzewał domu. Zadzwoniłem do producenta, dostałem nr do serwisanta (inny niż na ich stronie) facet bardzo konkretny, sprawdziliśmy telefoniczne ustawienia i wyszło że niedrożna jest ta rura. Rozebrałem, wyczyściłem i jest ok.

Spalanie peletu: w grudniu- około 680 kg,w 26 dni stycznia - około 600 kg wychodzi 22-23 kg dziennie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam. Pelet mam słabej jakości a że powoli mi się kończy, kupiłem 60 kg innego i po spaleniu zawartości zasobnika okazało się że z nowego zostało o połowę mniej popiołu. Zmieniłem temperaturę zadaną pieca na 75' C oraz nadmuch na 100( sugestia serwisu) . Muszę również zainstalować regulator ciągu kominowego bo jak potężnie wiało to wentylator prawie nie pracował a na palniku się nieźle paliło .

Po 5 miesiącach użytkowania i spaleniu 2,4 tony peletu mogę stwierdzić, że piec jest w porządku, ma swoje wady, jest wysoki, zasobniki na pelet i na popiół nie są za duże ale cena jaką zapłaciłem 7,5 tyś plus prostota i bezproblemowość palenia w tym piecu sprawia że mogę go polecić.

I żeby nie było..... nie reklamuję i nie sprzedaję tych piecy!!!

Pozdrawiam.

Bardzo odkrywcze rzeczy pisze zibiak, tylko po co? Jak się pali w kominku to spada zużycie peletu/ekogroszku/ gazu/prądu... tylko że ja nie chce mieć kotłowni w salonie i uważam że kominek powinien mieć przeznaczenie okazjonalnie a nie do ogrzewania domu więc proszę jak ktoś ma coś konkretnego to pisać inne "ciekawe" zachowujemy dla siebie :D

• 1 month później...

Witam.

No to można uznać że sezon palenia się skończył. Spaliłem 3585 kg od 10 września do dzisiaj czyli do 7 kwietnia, przy tej pogodzie piec pracuje bardzo krótko, zużycie jest w tej chwili jakieś 10 kg na dobę i spada, temperatura w domu 21 - 22 stopnie, pelet od dwóch producentów lokalnych( 700-750zł/tona) . Z piecem zero problemu gorzej z peletem ostatnio kupiłem 90 kg i trafił się bardzo zły, robi się spiek i piec nie może się rozpalić, raz na dobę trzeba czyścić, w zimę byłby duży problem.....

Opis domu w pierwszym poście, sezon pierwszy więc na pewno trochę spaliłem więcej, na pewno sporo peletu idzie na ogrzanie cwu bo mam duże jej zużycie, dom jest dość nieregularny, są trzy balkony więc mam dużo strat, jak dla mnie zużycie 3,6 tony za 2600zł mieści się w normie. Wyliczone było 3-4 tony na sezon więc mnie to nie zaskoczyło. Kilka rzeczy musze poprawić np: zainstalować RCK a poza tym jestem jeden sezon mądrzejszy i myślę że drugi będzie lepszy!