Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

No to rozpoczynam następny sezon... w lipcu kupiłem 3 tony pelletu od lokalnego dostawcy piec został przeze mnie porządnie wyczyszczony, mam dwa kolana 90' na podłączeniu do komina i było tam sporo popiołu, pękła mi izolacja drzwi pieca ale na razie jej nie wymieniam.... przełączam piec tylko na ogrzewanie domu jak ide spać, rano ma ciepłą wodę i jak wracam z pracy dopiero włączam grzanie wody idzie w ten sposób sporo mniej pelletu, sterownik mógłby mieć w ustawieniach taką opcję....

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 7 months później...
  • 2 weeks później...

Witam Pana

Dziękuje za te informacje które znalazłem poszukując informacji na temat tego pieca. Jest 2017 rok i jestem w trakcie budowy domu prawie pasywnego 140 m plus piwnica dom to taki mój eksperyment ale o tym dużo by opowiadać, chcę zainstalować taki Polski piec Lechma 350. Po tych kilku latach czy poleca go Pan w dalszym ciągu? Musze sie jeszcze zapytać o rekuperator Bartosz który ma Pan zainstalowany jak działa czy nie ma problemów. POZDRAWIAM SERDECZNIE

• 2 weeks później...
Witam Pana

Dziękuje za te informacje które znalazłem poszukując informacji na temat tego pieca. Jest 2017 rok i jestem w trakcie budowy domu prawie pasywnego 140 m plus piwnica dom to taki mój eksperyment ale o tym dużo by opowiadać, chcę zainstalować taki Polski piec Lechma 350. Po tych kilku latach czy poleca go Pan w dalszym ciągu? Musze sie jeszcze zapytać o rekuperator Bartosz który ma Pan zainstalowany jak działa czy nie ma problemów. POZDRAWIAM SERDECZNIE

Witam.

Piec polecam dalej, trzeba czyścić raz tydzień, w tamtym roku w grudniu padł mi sterownik, musiałem wymienić..... ale polecam tylko ceny pelletu coś niepokojąco wysokie...

co do rekuperatora bartosz to działa bez problemu, zmieniam filtry dwa razy do roku, z odczuwalnych plusów to zawsze świeże powietrze, jest to odczuwalne, fajnie się śpi, brak komarów w lato bo nie otwierasz okien.

W tej chwili mam takie temperatury:

-23,1 temperatura w domu na sterowniku rekuperatora, faktyczna w domu 22,1

-8,0 powietrze z zewnątrz

-23,3 powietrze wyciągane z domu

-21,0 powietrze po przejściu przez rekuperator

w tej chwili pracuje piec, regulator pokojowy ustawiony na 23,4 histereza 0,8.

Pozdrawiam

Pellet to paliwo przetworzone , wybór takiego paliwa zawsze wiąże się z zależnością od możliwości nagłej zmiany cen u dostawców . Drewno do kominka czy pieca możesz kupić z wielu źródeł , co daje szansę na znalezienie w lepszej cenie , natomiast pellet z fabryki to jak .... olej opałowy lub gaz z butli...

Kiedyś butle z gazem to był hit ..i było tanio... było...

Jest wygoda jest ryzyko ....

• 1 month później...
Witam

No to rozpoczynam następny sezon... w lipcu kupiłem 3 tony pelletu od lokalnego dostawcy piec został przeze mnie porządnie wyczyszczony, mam dwa kolana 90' na podłączeniu do komina i było tam sporo popiołu, pękła mi izolacja drzwi pieca ale na razie jej nie wymieniam.... przełączam piec tylko na ogrzewanie domu jak ide spać, rano ma ciepłą wodę i jak wracam z pracy dopiero włączam grzanie wody idzie w ten sposób sporo mniej pelletu, sterownik mógłby mieć w ustawieniach taką opcję....

Można namiary na pellet na priva? Jak z jakością i ceną? Ciężko trafić w rozsądnej cenie coś normalnego.

• 2 months później...

Odkopię trochę temat, ponieważ zaciekawiły mnie wypowiedzi użytkowników... Piec działa u mnie od połowy grudnia 2017r. i fascynują mnie opisy, że czyścicie piec raz na tydzień - o zgrozo nawet dwa... Zimą?! Przy obecnych mrozach dwa dni i cały zasobnik znika.

Po spaleniu całego zasobnika piec jest zapopielony "po kokardę" - koszyk na popiół powinien być zdecydowanie większy... Powoduje to, że po otwarciu drzwiczek wysypuje się na podłogę i prawdę powiedziawszy bez odkurzacza kominkowego nie wyobrażam sobie nawet zwykłego wyjęcia koszyka.

Zauważyłem, że dużo popiołu zbiera się w miejscu gdzie znajduje się szuflada (po jej wyciągnięciu). Jest tego niepokojąco dużo i w przyszłości może powodować zapychanie przewodów kominowych - czyszczenie co 60-70kg jest nieuniknione.