jakubowski 03.11.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam Chciałbym wykonać izolację na strychu i zastanawia mnie to w jaki sposób położyć wełnę oraz folie paroizolacyjną przy dachu, u mnie wygląda to tak i teraz pytanie jak wykonać izolację przy murłacie czy powinienem zakończyć przed nią i zostawić murłatę odkrytą a ta część stropu między krokwiami pustą czy tez przykryć murłatę folią oraz wełną i upchać wełnę miedzy krokwie.Czy przykrycie murłaty folia nie doprowadzi do jej zawilgocenia? No i czy jeśli zostawić murłatę odkrytą a resztę stropu zaizolowaną folią to czy wilgoć nie będzie wtedy próbowała znaleźć ujścia właśnie przy murłacie i czy nie grozi to jakąś pleśnią albo jakimiś innymi niepożądanymi efektami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 To betonowe co widać to strop nad parterem ? poddaszem ? a tam gdzie krokwie to ma być strych ? użytkowy ?czy tylko na graty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubowski 03.11.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 To betonowe to strop nad parterem a tam gdzie krokwie poddasze nieużytkowe na graty jest tam nisko wiec raczej pokojów tam nie zaaranżuje nawet w dalekiej przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) To wypada polecieć po tym betonie ESP'em koło 30-40cm na to siatka i klej.A to dalej koło murłat to izolacja ścian czy może mur ? jeśli mur to trzeba zrobić przejście na izolację ... aby się łączyła z izolacją ścian. Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubowski 04.11.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 No i wlaśnie, ja nie wiem dokladnie co to jest. Ja dom odziedziczylem i sie nie znam za bardzo. Te pionowe fragmenty za murlatami sa zabetonowane. Nie wiem czy jest tam jakis styropian- dom mam ocieplony styropianem od zewnatrz od kilkunastu lat ale nie pamietam jak to bylo robione. Druga sprawa to ze jesli chodzi o metode wykonania izolacji to zdecydowalem sie na welne mineralna i podloga na to -a w niektorych miejscach nie bede potrzebowal podlogi nawet bo jest za nisko by chodzic nawet na czworaka. Ale co do moich watpliwosci: widzialem dwa schematy ukladania izolacji i na jednym bylo ze murlata byla nieprzykryta izolacją natomiast na drugim izolacja stropu i scian tworzyla ciagłość. Jesli chodzi o ten drugi wariant to nie mam pojecia czy to sie w moim przypadku uda zrealizowac i naprawde nie wiem ktora metode wybrac? Poki co doradzano mi zostawienie murłaty odkrytej. Ale i tu mam watpliwości ktore opisalem w pierwszym poscie Czy przykrycie murłaty folia nie doprowadzi do jej zawilgocenia? No i czy jeśli zostawić murłatę odkrytą a resztę stropu zaizolowaną folią to czy wilgoć nie będzie wtedy próbowała znaleźć ujścia właśnie przy murłacie i czy nie grozi to jakąś pleśnią albo jakimiś innymi niepożądanymi efektami? Proszę o podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Przykrycie murłaty folią nie będzie za dobre, ponieważ nie będzie nad nią dostatecznej izolacji.A co za tym idzie folia będzie za zimna i jeśli wpadnie tam para wodna to nastąpi kondesnacja.Polecam obejrzeć dokładnie okolice murłaty, czy ścian szczytowych, co z tym się da zrobić.Bez ciągłości nie będzie pełnego sukcesu.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94718&d=1326364435 pod spodem jest wylewka i 6cm izolacji z kiedyś.Murłata na skosach osłonięta w całości izolacją na wierzch siatka i klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubowski 05.11.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ok a jesli teraz zostawie murłate odkryta a w pozniejszym okresie uzyje jakiegos granulatu do wypelnienia luk czym zakryje ta nieszczesna murłate czy to mogloby jej zaszkodzić? granulaty chyba nie wymagaja paroizolacji? i co jesli wyjdzie w praniu ze ten pionowy fragment betonowy za murlata i pomiedzy krokwiami na rysunku ze jest nieocieplony? czy przez to ze nie bedzie w tym fragmencie ciaglosci izolacji nie spowoduje to tego ze wlasnie tam bedzie probowala uchodzic cala wilgoc co jak rozumiem moze wplynac na dodatkowe wyziebienie tego miejsca w efekcie kondensacje pary wodnej itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Konednsacja wystąpi ale w środku w domu w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts