Mamut26 03.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam W 1995 r wykonałem dach. Krokwie, FOLIA TECTOTHEN - L -DIN4102. ( zbrojona ), kontrłata, łata, blacha dachówkowa. Strych do tego czasu nie ogrzewany ani nie ocieplony. Obecnie adaptuję na mieszkanie. Po wykonaniu sznurkowania od folii ok. 2,5 ; 3 cm ( dylatacja między folią a wełną ) i założeniu wełny, folia zaczęła się pocić. Dzisiaj ściągnąłem wełnę i chcę na " poziomie " sznurkowania między krokwiami rozpiąć siatkę stosowaną do ociepleń, co spowoduje równą szczelinę dylatacyjną. Bez siatki szczelina była nierówna, a miejscami nawet wełna dotykała folii. Dodam że w kalenicy folie rozciąłem między krokwiami dla wentylacji. Proszę o podpowiedź jak należy wentylować folię starego typu ( nie membramę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Nie wentylować tylko między krowie izolacja raz, pod krokwie izolacja dwa.Oczywiście pustka te 2-3 cm od tej foli musi być ... ponieważ to jest jak pokrycie dachu.A poci się dla tego że nie masz paroizolacji od dołu.Teraz musisz bardzo dokładnie wykonać paroizolację która to będzie oparta o zalaminowaną folię alu między dwiema foliami PE.Aluminium zwiększa opór dyfuzyjnyhttp://www.passivhaustagung.de/Passive_House_E/airtightness_06.html http://ecobrooklyn.com/filling-void-weather-barriers-2/ Musisz zablokować odpływ pary wodnej, czyli wrednego gazu do tej "starej foli" ona nie jest wstanie wypuścić nadmiary tego gazu- raz, dwa jest to w zasadzie paroizolacja po stronie zimnej, trzy wełna nie stanowi żadnej bariery dla pary wodnej, cztery prowadzi to do natychmiastowego przeniesienia całego ładunku wrednego gazu na folię czego doświadczasz.Między krokwie 10/15cm i nad 15cm wełny i na to paroizolacja jak pisałem, plus zaklejenie każdej szczeliny Edytowane 3 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.11.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Masz wlot powietrza przy okapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Wylot będzie swoją drogą aby umożliwić swobodne wydostanie się niedobitków co przeszły przez właściwą paroizolację.Jak najbardziej musi ta pustka być otwarta, i zabezpieczona siatką przed różnymi owadami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 03.11.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Dla tego przypadku, według mnie, należy zastosować schemat dachu poddasza z dwiema przestrzeniami wentylacyjnymi (rys. Koramic poniżej). Aby wentylacja zadziałała prawidłowo potrzeba w tym przypadku trzech poprawnie wykonanych elementów: * wlot dla powietrza wentylującego, **wylot powietrza, ***drożna na całej długości szczelina wentylacyjna. Paroizolacja nawet bardzo dokładnie, szczelnie wykonana nie zagwarantuje tutaj 100% pewności, jeżeli wcześniej powyższe trzy elementy nie będą właściwie ukształtowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 drożna na całej długości szczelina wentylacyjna. Paroizolacja nawet bardzo dokładnie, szczelnie wykonana nie zagwarantuje tutaj 100% pewności, jeżeli wcześniej powyższe trzy elementy nie będą właściwie ukształtowane. Jak najbardziej tak, nie mniej szczęściu trzeba dopomóc i losu nie kusić. Te dwie szczeliny to właśnie do usuwania niedobitków gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamut26 03.11.2014 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jak najbardziej tak, nie mniej szczęściu trzeba dopomóc i losu nie kusić. Te dwie szczeliny to właśnie do usuwania niedobitków gazowych. Dzięki za podpowiedź. Wloty powietrza OK. Bez wełny dmucha bardzo. Powodem była chyba za mała szczelina wentylacyjna. Jutro zakładam siatkę i dam znać za jakieś dwa dni . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Siatka Cię nie zbawi jak nie będziesz miał wlotu przy okapie (pod podbitkę) i szczeliny pomiędzy ścianą zawnętrzną budynku a folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamut26 02.12.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 WitamNie odzywałem się bo miałem problem z kompem. Założona siatka zdała egzamin w 100 %. Wentylacja nad wełną działa, a wełna jest sucha.Wlot przy okapie był i jest. Problem był w niewystarczającej szczelinie wentylacyjnej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts