Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chemia budowlana prosto od producenta!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Nie mam nic takiego. Wykonawcy takie miejsca naprawiają fizeliną czyli tapetą z włókna szklanego.

jeśli rys jest dużo na całej powierzchni a nie są one wielkie to można się pokusić o farbę mostkującą rysy np taką: http://www.kreisel.pl/var/fixitgruppe/storage/ilcatalogue/files/pdf/PLPL/Karta_techniczna_FARBA_NA_RYSY_007_DC0035807.PDF

lub mozna użyć płynnej foli - efekt będzie podobny. To jako podkład , potem farba docelowa.

Mówisz o takiej folii w płynie jak się maluje np w łazience? Potem grunt i farba się tego trzyma?

Grunt--->płynna folia---> farba. Ten układ wymaga wykonania prób bo są różne płynne folie na rynku. Więc lepiej użyć produktu bardziej do tego przeznaczonego czyli farby.

Powiem szczerze że jeśli miałbym wybierać sposób naprawy to wybrałbym fizelinę.

No od początku Ci to mówiliśmy. Po prostu robiąc takie tynki albo szpachlujemy albo godzimy się że każda wyprawka będzie widoczna. Wiem że część wykonawców Ci powie że będą już "pomalowane" a część z klientów chce w to wierzyć.

Przykład klient dzwoni do dwóch wykonawców i pyta czy robi tynki c-w pod malowanie. Jeden odpowiada tak że jego są takie gładkie że nic nie trzeba już robić a drugi powie że owszem są gładkie ale i tak trzeba robić zawsze jakieś wyprawki a to już będzie widać. I zgadnijcie który dostanie zlecenie? Ten pierwszy bo on robi "lepiej"

Tylko że jak wprawi parapet, jak zrobi sufit podwieszany, jak zarysuje ścianę przy każdej innej możliwej pracy to zostanie z tym sam i nagle się okaże że nie jest tak kolorowo jak ma być.

obejrzałem zdjęcia - fizelina i szpachlowanie na gładko. Technologii dokładnie nie znam - dobry wykonawca będzie wiedział co i jak.

Mam podobny problem w domu. Pojawiło się kilka rys na tynku CW (skurczowe, coś tam pod oknem pękło etc) i naprawy punktowe nie są mozliwe. Teraz czeka mnie szpachlowanie po całości.

Nawet podejrzewam kto to będzie robił :)

obejrzałem zdjęcia - fizelina i szpachlowanie na gładko. Technologii dokładnie nie znam - dobry wykonawca będzie wiedział co i jak.

Mam podobny problem w domu. Pojawiło się kilka rys na tynku CW (skurczowe, coś tam pod oknem pękło etc) i naprawy punktowe nie są mozliwe. Teraz czeka mnie szpachlowanie po całości.

Spróbuję jedno pomieszczenie pomalować gruntem fillprimer, jak narazie dwie rysy po kilku miesiącach zakryl i nie ma pęknięć. Może się uda...

Chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów.

Fizelina na rysy i szpachlowanie na całe ściany. Tylko czym? Na tynk cw szpachla gipsowa czy jest jakaś cw?

Spróbuję jedno pomieszczenie pomalować gruntem fillprimer, jak narazie dwie rysy po kilku miesiącach zakryl i nie ma pęknięć. Może się uda...

Chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów.

Fizelina na rysy i szpachlowanie na całe ściany. Tylko czym? Na tynk cw szpachla gipsowa czy jest jakaś cw?

Hmm też mam sporo takich rys skurczowych na rynku cw (baumit maszymaszynowy) Ale cały czas myślałem że farba gruntujaca + nawierzchniowa to wszystko zamaskuje. Na weekendzie zaczynam gruntowanie beckers Primer. Zobaczę jak wyjdzie...