Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chemia budowlana prosto od producenta!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma czegoś takiego jak farba lateksowa. To jest wymysł marketingowców. Lateksów nie używa się do produkcji farb.

Jak chcesz ujednolicać strukturę to farbą a nie gruntem.

Pytam bo u nas dość popularna jest taka farba...

http://www.greinplast.com/farba-lateksowa-gruntujca-produkt-231.html

podpytam o inną rzecz. Grunt. Czy świeże tynki cw (robione rok temu, maszynowe, Baumit MPI25 Fine) najlepiej zagruntować gruntem czy farbą podkładową?? Zależy mi na ujednoliceniu struktury. Są farby podkładowe lateksowe i akrylowe. Którą wybrać?

Też jestem ciekaw odpowiedzi, bo mam podobny dylemat z tym, że mi znajomy sprzedawca polecił zagruntować tynk, a później na to nałożyć podkład "lateksowy".

ubytki w tynkach cw usuwałem wczoraj szpachlą cementową Cekol ZS-06 która grubość ziarna ma taką samą jak mojego tynku czyli do 0.5mm. Jest jeszcze Ceresit CT 29 ale nie mogłem tego nigdzie u siebie znaleźć.

a gładzi cementowych jest sporo na rynku. Ma ją np. Knauf

No więc da się te rysy szpachla cementowa czy nie? Jest u ciebie różnica po tym zabiegu czy nie odróżnia się struktura?

Jeśli zamierzasz malować ścianę wykonaną tynkiem c-w to weź po pierwsze siatkę na pacę i przejedź ściany ( delikatnie a nie jak szlifowanie). Dla tynku typu Baumit MPI 25 siatką 180. Dla gładszych siatką 240. Na to zwykły uni grunt i potem farba. Wg mnie wszystkie farby podkładowe to wyciąganie kasy z kieszeni inwestora.

Jeśli zamierzasz malować ścianę wykonaną tynkiem c-w to weź po pierwsze siatkę na pacę i przejedź ściany ( delikatnie a nie jak szlifowanie). Dla tynku typu Baumit MPI 25 siatką 180. Dla gładszych siatką 240. Na to zwykły uni grunt i potem farba. Wg mnie wszystkie farby podkładowe to wyciąganie kasy z kieszeni inwestora.

ściany papierem 180 już przejechałem. Co farby podkładowej to zobaczę, jak nie będzie tego efektu o jakim myślę to faktycznie dam sobie z nią spokój. Ewentualnie będę testował inne...

Widzę że już było o mnie więc przyłącze się do tematu. Jeśli są spękania skurczowe czyli pajęczynka to może farba je przykryje ale nie na raz, nawet nie na dwa razy. Inne spękania to raczej nie ma szans. Po prostu zbrojenie flizeliną i szpachlowanie po całości. A czym? Ja na pierwszy raz szpachluję nidą start a drugi raz semin ets2. Jak to wychodzi? Spytajcie Coulignona.

Niektóre tynki cem-wap dobrze się szlifuje... zwykłą styropianową pacą! Bez papieru czy siatki.

Pewne to jest że wszyscy pójdziemy do piachu ... Jeśli to są niewielkie pęknięcia to raczej farba wystarczy. Jeśli to są pęknięcia ścian to flizelina zatopiona i szpachlowanie. Jeśli chcesz uzyskać gładkość to gładź (jaka ? to już zależy od Ciebie) ale to już bardziej pytanie do szpachlarzy

Kolory dopracowane. Wzornik 900 kolorów. Sprawdzenie kolor po kolorze zajęło 5 miesięcy. W międzyczasie kolorowych farb sprzedaliśmy sporo. No i wreszcie technologia produkcji jest tak dopracowana że nie ma mowy o żadnych wpadkach których kilka było tutaj opisanych. Mamy też laboratorium które znajduje się tuz przy produkcji i kontroluje każdą partię produkcyjną. Cały czas sporo roboty przede mną ale idzie to w fajnym kierunku.

W poniedziałek otwarcie sklepu pod marką Chems. Żeby było nietypowo to sklep znajduje się w Raciborzu. Taki spory kawałek od Siedlec.

Zrobię małą fotorelację. Jak już dojdę do siebie:bye: