Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór bezpieczników a selektywność

Recommended Posts

Witam

Najlepiej to krótko i na temat

Układ TN-S

W tablicy mieszkaniowej dla danego obwodu:

FAEL C20 S303 z niego idzie do różnicówki Fael P-304/40A 30mA potem jest nadprądowy Fael c20 S303 i z niego na garaż. W garażu jest mufa 5 bolcowa. Jako iż garaż się trochę rozbudował to przydałyby się jakieś gniazdka ,światło itp. No więc przed mufą zrobiliśmy puszkę z której wzięte na garaż jest wiadomo L , N , PE. Teraz przydałyby się jakieś zabezpieczenie . Jak te wszystkie wcześniejsze zabezpieczenia wpływają na dobór bezpieczników i czy moglibyście napisać taki zestaw bezpieczników jakie należałoby umieścić w skrzynce rozdzielczej(jednofazowa róznicówka i nadprądowe?). W garażu instalacja planowana jest całość 3x2,5. Obciążenie w garażu? Wiadomo, jakieś sprzęty użytku powszechnego(wiertarka lutownica, wyrzynarka , itp)

Witam

... Jak te wszystkie wcześniejsze zabezpieczenia wpływają na dobór bezpieczników i czy moglibyście napisać taki zestaw bezpieczników jakie należałoby umieścić w skrzynce rozdzielczej(jednofazowa róznicówka i nadprądowe?). W garażu instalacja planowana jest całość 3x2,5...

Zapomnij o selektywności. Sprawdź charakterystyki tI tych aparatów i porównaj. Pokrywają się ?

Druga sprawa - spodziewany prąd zwarcia wiele mówi na temat zakresu działania wyłączników samoczynnych.

PS. Różnicówka za różnicówką (o tych samych parametrach jest wielkim błędem.

PS. Różnicówka za różnicówką (o tych samych parametrach jest wielkim błędem.

Właściwie dlaczego?

Pytam, bo w gospodarstwie, którego zapewne jestem współwłaścicielem (sprawa spadkowa w toku), jest gniazdo zewnętrzne 3-fazy zabezpieczone w głównej rozdzielni różnicówką 3-fazy i nadprądówką 3*16A, i od tego gniazda jest pociągnięty dalej przewód do szopy (oświetlenie i jedno gniazdko 1f) i w tej szopie jest taka zintegrowana różnicówka z nadprądówką 10A.

Właściwie dlaczego?

Pytam, bo w gospodarstwie, którego zapewne jestem współwłaścicielem (sprawa spadkowa w toku), jest gniazdo zewnętrzne 3-fazy zabezpieczone w głównej rozdzielni różnicówką 3-fazy i nadprądówką 3*16A, i od tego gniazda jest pociągnięty dalej przewód do szopy (oświetlenie i jedno gniazdko 1f) i w tej szopie jest taka zintegrowana różnicówka z nadprądówką 10A.

A dlatego że w przypadku stosowania wyłączników różnicowoprądowych także musi być zachowana selektywność.

Tylko dlatego? A jak nie będzie zachowana, to zadziała szybszy z nich, albo oba równocześnie? To jakiś problem w przypadku instalacji poprawnie wykonanej, gdzie zabezpieczenia mają okazję zadziałać raz na kilka lat? Elpapiotr pisał o "wielkim błędzie", rozumiałem przez to coś więcej, niż tylko brak selektywności.

Dziwne bo z tego co piszesz to masz nad prądowy > różnicówka > nad prądowy,

Ja proponuje B16 A i wtedy masz zachowaną selektywność (współczynnik 1.6) ewentualnie można B10 A dla urządzeń przez Ciebie wymienionych wystarczy.

Ja patrząc od strony zasilania mam różnicówkę 3f 300mA jako ochronę dodatkową i przeciwpożarową, obwody kuchni, łazienki piwnicy, garażu oraz ogród mają osobne różnicówki 30mA i oczywiście nad prądowy odpowiedni. Dawanie jednej różnicównki na wszystko jest dla mnie błędem bo przy jej zadziałaniu tracimy zasilanie w całym domu łącznie z oświetleniem.

Człowieku nie wiesz o czym piszesz.

Aby w określonym czasie nastąpiło zadziałanie wyłącznika nadmiarowoprądowego o ch-ce B i prądzie znamionowym 16A (obwody np: gniazdowe) musi popłynąć prąd 80A.

A w układzie TN ten prąd jest z reguły znacznie wyższy.

Więc jak się ma do tego 30mA a nawet 300mA.

To są podstawy o których pojęcia nie masz.

Stosujesz aparaty a nie wiesz po co i wyssaną z palca ideologię z pogranicza elektryki alternatywnej dorabiasz.

Prąd zwarciowy zależy bezpośrednio od impedancji pętli zwarcia a nie od układu sieci - to po pierwsze

Bezpiecznik 16 A zadziała gdy prąd będzie większy niż 16A - a do szybkiego wyłączenia zasilania (SWZ) tj w czasie nie dłuższym 0,4s

Co do pozostałych twoich teorii proponuję trochę poczytać o ochronie przeciwnarażeniowej podstawowej i dodatkowej a przede wszystkim o różnicach funkcjonowania aparatu różnocowoprądowego i nad prądowego.