Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór bezpieczników a selektywność

Recommended Posts

Rozumiesz coś z tego co przedstawiłeś?

Bo ja nie widzę, żadnego związku z tym co napisałeś a zawartością linku.

Pisałeś gdzieś, że zastosowałeś aparat selektywny czy krótkozwłoczny?

Widzisz ten kwadracik z literką S?

Na Twoim aparacie znajdziesz takie oznaczenie?

I nie odróżniasz stopniowania od selektywności kolego.

Edytowane przez kkas12

Widzisz kolego, piszesz nieprecyzyjnie.

Gdzie napisałeś, że zamontowałeś RCD selektywny.

Nie napisałeś.

A to, że ma pisze na nim 300mA to nie oznacza iż jest o selektywny.

Więc coś mi się wydaje, że w dalszym ciągu nie rozumiesz tej kwestii o której piszesz.

A na temat poruszanego zagadnienia wypowiadałem się wielokrotnie tak tym jak i na innych forach.

Znajdź opracowania dr Musiała, prof Markiewicza, przeczytaj i zrozum, że uzyskanie selektywności zabezpieczeń przy użyciu wyłączników nadmiarowopradowych (szczególnie) w instalacjach domowych w Polsce jest praktycznie niemożliwe.

Edytowane przez Jarek.P

FAEL C20 S303 z niego idzie do różnicówki Fael P-304/40A 30mA potem jest nadprądowy Fael c20 S303 i z niego na garaż. W garażu jest mufa 5 bolcowa. Jako iż garaż się trochę rozbudował to przydałyby się jakieś gniazdka ,światło itp. No więc przed mufą zrobiliśmy puszkę z której wzięte na garaż jest wiadomo L , N , PE. Teraz przydałyby się jakieś zabezpieczenie . Jak te wszystkie wcześniejsze zabezpieczenia wpływają na dobór bezpieczników i czy moglibyście napisać taki zestaw bezpieczników jakie należałoby umieścić w skrzynce rozdzielczej(jednofazowa róznicówka i nadprądowe?). W garażu instalacja planowana jest całość 3x2,5. Obciążenie w garażu? Wiadomo, jakieś sprzęty użytku powszechnego(wiertarka lutownica, wyrzynarka , itp)

Po co te dwa takie same wyłączniki nadmiarowe?

Co należy zrobić?

Podać wartość zabezpieczenia przedlicznikowego.

Podać jaki jest przekrój przewodu do garażu.

Podać jaki jest prąd znamionowy gniazda 400V.

Później (po podaniu powyższych informacji):

Skasować wyłącznik RCD w rozdzielni.

Skasować jeden C20 w rozdzielni, ewentualnie oba.

W garażu zamontować rozdzielnię a w niej wyłącznik główny, a także P304 i wyłącznik nadmiarowy adekwatny dla prądu znamionowego gniazda 400V oraz RCBO max B16 dla obwodu gniazd 230V i B6 dla obwodu oświetlenia (RCD niewymagane).

Obowiązkowo:

Wykonać pomiar rezystancji izolacji oraz sprawdzenia warunku SWZ.

Ale zacząć należy od uzupełnienia brakujących informacji.

Edytowane przez kkas12

Po co te dwa takie same wyłączniki nadmiarowe? Nie mam pojęcia, jeden C20 jest w osobnej skrzynce rozdzielczej i jest zaplombowane.

Wartość zabezpieczenia przedlicznikowego? W planie budowy jest napisane 25 A ale w rzeczywistości jest to pod kluczyk i do końca nie wiadomo.Raczej tak gdyż pewna tabela mówi że dla zabezp. przedlicz. przy 25A moc przyłączeniowa to około 16kW. Także dla zasilania 3faz wychodzi około 40 Amper czyli tyle ile ma różnicówka

Do garażu 5x2.5mm2

Prąd znamionowy gniazda 400v? 32A

Zamiaru RCD skasować nie mam gdyż pod RCD tez są podłączone inne urządzenia działające pod siłe zabezpieczone nadmiarowym B10

Tego drugiego C20 nie mam zamiaru skasować gdyż jest nie po drodze z mufa,jeśli miałbym tak zrobić musiał bym zdejmować pół chodnika w tym celu.

Czyli wszystko zostaje po staremu... Z siły garażowej wzięte L N PE . Zabezpieczyć to RCBO B16 dla gniazd i nadmiarówką B6 dla oswietlenia bez stosowania RCD 1fazowej?

Sorry kolego, ale bardzo nieprecyzyjnie udzielasz informacji.

Jeśli chcesz iść na łatwiznę i nic nie masz zamiaru zmieniać to po co pytasz skoro i tak wiesz lepiej?

A mieszanie do tego troski (w tym przypadku fałszywej) o selektywność zabezpieczeń nie ma najmniejszego sensu.

I dla przewodu 2,5mm2 zabezpieczenie nie powinno raczej przekraczać 16A (pomijam tu charakterystykę) a tu już pola manewru nie masz praktycznie żadnego.

Ale po co te RCD jedno po drugim?

I tak w razie czego będziesz biegał do domu załączyć wyłącznik różnicowoprądowy.

Wyłącznik nadmiarowoprądowy również.

Ale rób jak uważasz i tak nic innego jak manufaktura z tego nie wyjdzie.

Łatwiznę? Gdyby była taka możliwość to bym pociągnął osobny obwód z RM do garażu a nie się bawił w jakieś przejsciówki także...dlatego sie pytam co zastosować w MOJEJ sytuacji. Specjalistą w tej kwestii nie jestem także się spytam, w razie zwarcia L z N 3fazowe zabezpieczenia zadziałają?

Przecież dostałeś odpowiedź. Bez modernizacji istniejącej rozdzielnicy co byś nie zastosował w garażu to przy zwarciu czy upływie i tak prawdopodobnie będziesz musiał iść załączyć zabezpieczenie w domu. Ale jednak ma sens bo zapewnisz ochronę przed przeciążeniem bo zabezpieczenie 20A na obwody gniazdowe to za dużo. Co do ostatniego pytania to tak zadziałają jeśli prąd zwarciowy osiągnie odpowiednią wartość.

Po co te dwa takie same wyłączniki nadmiarowe?

Co należy zrobić?

Podać wartość zabezpieczenia przedlicznikowego.

Podać jaki jest przekrój przewodu do garażu.

Podać jaki jest prąd znamionowy gniazda 400V.

Później (po podaniu powyższych informacji):

Skasować wyłącznik RCD w rozdzielni.

Skasować jeden C20 w rozdzielni, ewentualnie oba.

W garażu zamontować rozdzielnię a w niej wyłącznik główny, a także P304 i wyłącznik nadmiarowy adekwatny dla prądu znamionowego gniazda 400V oraz RCBO max B16 dla obwodu gniazd 230V i B6 dla obwodu oświetlenia (RCD niewymagane).

Obowiązkowo:

Wykonać pomiar rezystancji izolacji oraz sprawdzenia warunku SWZ.

Ale zacząć należy od uzupełnienia brakujących informacji.

Proponujesz rozłącznik, różnicówkę, wyłącznik nadprądowy i poźniej różnicówkę z nadprądowym? Ciekawa opcja. Ja bym wrzucił sam wyłącznik B16 i tyle.

Proponujesz rozłącznik, różnicówkę, wyłącznik nadprądowy i poźniej różnicówkę z nadprądowym? Ciekawa opcja. Ja bym wrzucił sam wyłącznik B16 i tyle.

Jeden RCD dla gniazda 400V a następny dla gniazda 230V (co dokładnie zaznaczyłem).

A to co Ty byś zrobił (na swe konto i dla siebie) to Twoja sprawa.

I pewnie nie jest to zbyt ciekawa opcja.

Edytowane przez kkas12