Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek trójszybowy bezszprosowy

tabakawer

Recommended Posts

"tabakawer" czy liczyłaś koszty - wkład + obudowa+ robocizna? Dobrego taniego wkładu nie znajdziesz dlatego Piotr dał taki przykład i możesz mi wierzyć zna się na tym. Ja nigdy nie wydałbym tak dużej kasy(12tys) na wkład tylko dla bajeru - duża szyba. Zrób kalkulację co będziesz miała w zamian? Mimo, że mam ładny piecyk to jakoś nie pamiętam żeby podziwiać płomienie ale przechodząc obok pysk mi się śmieje, bo oprócz tego że to ładne to jeszcze ekonomiczne(małe zużycie drewna), można się oprzeć i ogrzać.

"tabakawer" czy liczyłaś koszty - wkład + obudowa+ robocizna? Dobrego taniego wkładu nie znajdziesz dlatego Piotr dał taki przykład i możesz mi wierzyć zna się na tym. Ja nigdy nie wydałbym tak dużej kasy(12tys) na wkład tylko dla bajeru - duża szyba. Zrób kalkulację co będziesz miała w zamian? Mimo, że mam ładny piecyk to jakoś nie pamiętam żeby podziwiać płomienie ale przechodząc obok pysk mi się śmieje, bo oprócz tego że to ładne to jeszcze ekonomiczne(małe zużycie drewna), można się oprzeć i ogrzać.

Zapewne jest to bardzo racjonalne podejście i wiele w nim prawdy.

Ale.. Efekt wizualny jest u mnie dosyć ważny. Takie mam wspaniałe "zboczenie" zawodowe, które siłą rzeczy przekłada się na życie prywatne. Kominek jest zakończeniem ściany wchodzącej w salon, stoi w miejscu, gdzie szklenia są na przestrzał w pomieszczeniu więc widać go i z zewnątrz budynku. To element projektu, założony od samego początku. I nie jest to jedyna duża szyba w tym pomieszczeniu bez której na pewno można żyć:) Teraz jestem na etapie konfrontacji z rzeczywistością i portfelem, więc szukam w miarę rozsądnego, ale spełniającego ważne dla mnie kryteria, rozwiązania.

A jak już urządzę ten dom, liczę na to,że znajdę czas na podziwianie płomieni:)

Dokładam do zestawu odpowiadających wymiarowo jeszcze coś takiego, niestety nie wiem (jeszcze) jak cenowo:

http://www.ruegg-cheminee.com/ww/pl/pub/produkty/fireplaces/pi.htm

http://www.ruegg-cheminee.com/ww/pl/pub/produkty/fireplaces/piccolo.htm

• 3 weeks później...