Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żywa instalacja Grenton

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Marian_D W domu masz wentylację mechaniczną czy grawitacyjną ?

Wentylację mam mechaniczną w całym domu i firma która robiła projekt twierdziła że będzie ok. Jak się okazało, nie mieli racji i były problemy z rozkładem temperatur, zwłaszcza w zimie. Na szczęście udało się problem rozwiązać. Instalatorowi należy się dobra wódka ;)

Mój znajomy wprowadził się ubiegłej jesieni i w zimie się załamał jak zobaczył że może grzać na max a i tak "ciągnie po nogach". Tyle że u niego jest jeszcze gorzej, bo nie ma grzejników pod oknami a wysokość salonu to 8.5m ("Panie, z takimi dobrymi oknami nie potrzebuje Pan grzejników w podłodze."). A tej zimy nie było za bardzo mrozów. Co będzie jak spadnie do -20?

Nie wiem jak z faktu, że ktoś ma skopany dom i ciągnie mu po nogach można wyciągać wniosek, że przy dużych przeszkleniach niezbędne są grzejniki kanałowe. Takie uogólnienie to jakieś kompletne nieporozumienie.

Ja mam powierzchnię 60 m2 otwartą do góry na wysokość 6,5m, ściana od południowego zachodu w 70% przeszklona na długości 7m i w życiu bym nie pomyślał, że potrzebuję grzejniki kanałowe mając podłogówkę w całym domu.

Marian_D,

Mam pytanie odnośnie samego montażu instalacji, bo jak wspominałeś, kable już miałeś. Czy końcowy montaż robił ktoś z Grentona czy inna współpracująca z nimi firma ? Bo jak rozumiem na uruchomienie i wstępną konfigurację to już pojawił się przedstawiciel Grentona.

Jestem umówiony na monataż instalacji z lokalnym przedstawicielem (Nowy Sącz). Najpierw będzie kładł kable, również pod możliwe w przyszłości urządzenia. Ostateczna koncepcja instalacj jeszcze się tworzy, czasu mało, możliwości wiele.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

odpowiedz na swoje pytanie masz w poscie 45 wystarczy wrocic.

A aplikacja na wszystkie aplikacje jest jedna z tym ze na kazde urzadzenie wysylasz dowolny plik konfiguracyjny ktory tworzy sie przez aplikacje na kompie pod konkretne urzadzenie tj. konkretna rozdzielczosc i wysylasz co wrzucisz do tego interfejsu to juz od ciebie zalezy.

Tylko, że z tego co się orientuje sa problemy z aplikacja pod IOS problem polega na tym, że z tego co sie orientuje w appstore nie ma jeszcze aplikacji - tworzy się ona cały czas i jest to operacja w toku oczywiscie nie jest to jakis duzy problem - z racji tego ze mam tylko sprzet pod IOS zapisałem sie do programu testowego i normalnie użytkuje. Jedyny "problem" to wlasnie taki ze albo instalujemy aplikacje przez jailbreak albo zapisujemy sie do programu testowego.

Witam

Jak można się zapisać do programu testowego IOS.

Dziękuje

Samemu nie da rady się zapisać. Musisz poprosić tego kto robi appkę i ma konto na applu żeby ci dopisał telefon. Ale to jest zawracanie głowy, konto kosztuje $99 na rok. Będziesz jako niby tester oprogramowania. Konto zniknie i appki znikną, ponownie ich nie zainstalujesz. Apple dla takich customowych softów jest do bani. To nie jest twój telefon tylko firmy apple. Wszystkie hasła i tajemnice, kiedy i co robisz będą w applu. W razie problemów prawnych na wezwanie sądu wyciągną każdą informację kiedy otwierałeś dom, kiedy w nim przebywałeś, kiedy otwierałeś komuś drzwi domofonem.

Z tego powodu android jest znacznie lepszy. Androida można łatwo wypatroszyć ze wszystkiego co szpieguje. Są nakładki do hurtowego blokowania dziesiątek procesów zainstalowanych przez operatora.

Z applem jest jeszcze inna sprawa. Zakazują silnego szyfrowania w appkach pod karą więzienia dla posiadacza konta gdyż jest to export broni z terenu USA. Z tego powodu na iOS nie ma zbytnio apek dotyczących bezpieczeństwa zawierających silne szyfrowanie, szyfrowanie smsów czy rozmów. A na androida wszystko jest.

Na iOS po prosu appka nie przejdzie przez certyfikację stąd appki są celowo bez silnego szyfrowania.

W sklepie play androida też jest zakaz ale za to w androida można wgrywać appki kabelkiem z pominięciem sklepu play i problem eksportu z terytorium USA rozwiązany.

Jailbreak na iOS też nie daje pełni włądzy tak jak root na andka.

Teraz wyobraź sobie appkę dla ciebie na 10 pokoi, każdą inną. Takich klientów jak ty jest 10. 100 apek musi przejść proces certyfikacji i nie wiadomo później kto i co miałby ściągać. Nie ma tam katalogów dla kogoś indywidualnie. Zawracanie głowy.

Z tą prywatnością to jest tak. Kupujesz samochód i byś nie chciał żeby ktoś gdzieś zapisywał gdzie nim jeździsz. Tym bardziej jest z systemami IB. Żadnych chmur i tym podobnych.

Edytowane przez xtea

Z tego powodu android jest znacznie lepszy. Androida można łatwo wypatroszyć ze wszystkiego co szpieguje. Są nakładki do hurtowego blokowania dziesiątek procesów zainstalowanych przez operatora.

Z applem jest jeszcze inna sprawa. Zakazują silnego szyfrowania w appkach pod karą więzienia dla posiadacza konta gdyż jest to export broni z terenu USA. Z tego powodu na iOS nie ma zbytnio apek dotyczących bezpieczeństwa zawierających silne szyfrowanie, szyfrowanie smsów czy rozmów. A na androida wszystko jest.

Na iOS po prosu appka nie przejdzie przez certyfikację stąd appki są celowo bez silnego szyfrowania.

W sklepie play androida też jest zakaz ale za to w androida można wgrywać appki kabelkiem z pominięciem sklepu play i problem eksportu z terytorium USA rozwiązany.

Jailbreak na iOS też nie daje pełni włądzy tak jak root na andka.

Android jest lepszy po wzgledem wiekszej ilosci reklam i roznego syfu. Nie mowiac o tym ze muli i sie zawiesza. Generalnie to mam porownanie IOS i Androida i uwazam ze standardowy system bez przerobek i modyfikacji to IOS o niebo lepiej chodzi jest bardziej stabilny i nie musi nawet na starym telefonie.

A co do inwigilacji to jest wszedzie. Wiec zawsze mozna miec telefon na guziczki z przed 10 lat albo odciac sie od internetu i zyc jak w sredniowieczu

Android jest lepszy po wzgledem wiekszej ilosci reklam i roznego syfu.

Androida bardzo łatwo wyleczyć ze wszelkiego syfu. Jest takie coś jak AdAway blokujący zapytania DNS-owe do serwerów reklamowych. Po zaaplikowaniu nie wyświetla się nic. Do tego bardzo łatwo odinstalować syf zainstalowany przez operatora i wszelkie nieusuwalne programy.

Androida bardzo łatwo wyleczyć ze wszelkiego syfu. Jest takie coś jak AdAway blokujący zapytania DNS-owe do serwerów reklamowych. Po zaaplikowaniu nie wyświetla się nic. Do tego bardzo łatwo odinstalować syf zainstalowany przez operatora i wszelkie nieusuwalne programy.

Moze i latwo moze nie - nie wiem - kazdy ma wybor - ja mam telefon z IOS z ktorego jestem zadowolony - bo chodzi jak powinien nie zawiesza sie nie muli - ma wszystkie potrzebne mi funkcje i dodatkowo ma dobry aparat i kreci filmy w 4k. Nie o tym watek - i nie ma co tu dyskutować ktory system lepszy czy ktory telefon lepszy - ja mam taki i jestem zadowolony. Tak samo jak sa zwolennicy windowsa i macos. Tylko ze jakims cudem podstawowe systemy apple (bez zadnych kombinacji) chodza znacznie lepiej i plynniej niz windows czy android. Takie moje zdanie choc na 100% znajda sie tacy ktorzy beda mieli inne

Apka na ios miała się pojawić w appstore lada moment, czy może ktoś potwierdzić, że już jest?

Też będę instalował system Grenton u siebie. Problem u mnie jest tego typu, że instalacja elektryczna nie jest przystosowana pod taką instalację, jednak plus jest taki że mam niezagospodarowane poddasze i wszystkie przewody biegną nieosłonięte na górze więc sprawę będę miał trochę uproszczoną. Na razie chcę zacząć od kilku podstawowych modułów do sterowania roletami, kilkoma światełkami. Zamontuję też jeden z przełącznik panelowy. Później powoli będę dokładał klocki.

Póki co czeka mnie rozprucie rozdzielni i zainstalowanie większej.

Z bardziej rozbudowanymi funkcjami poczekam aż zamontuję alarm, którego czujki ruchu wykorzystam w systemie.

@Marian_D Jakiej firmy masz pompę ciepła oraz rekuperator ?

Pompę ciepła mam Ochsnera (Szwajcaria) bo miałem złe doświadczenia z pompami chińskimi "z amerykańską spreżarką". Rekuperator - nie mam pojęcia :) Nie ma na nim żadnej naklejki i instalowała go firma co robiła całą wentylację. Istotne było dla mnie tylko to, by regulacja mocy wentylatorów odbywała się przy pomocy falownika a bypass był ustawiany siłownikiem elektrycznym. Taki też zamontowali :)

Mam pytanie odnośnie samego montażu instalacji, bo jak wspominałeś, kable już miałeś. Czy końcowy montaż robił ktoś z Grentona czy inna współpracująca z nimi firma ? Bo jak rozumiem na uruchomienie i wstępną konfigurację to już pojawił się przedstawiciel Grentona.

Wszystko robiła jedna firma, przez nich polecona i zrobili zarówno instalację modułów jak i konfigurację. W kilku miejscach wymienili też kabel bo np. jeden był uszkodzony.

Przez pierwsze tygodnie spisywałem sobie różne pomysły na to co system miałby jeszcze robić i na wprowadzenie tego przyjechał instalator i człowiek bezpośrednio z Grentona. Wiele pomysłów zresztą sami mi oni podsunęli.

Jestem umówiony na monataż instalacji z lokalnym przedstawicielem (Nowy Sącz). Najpierw będzie kładł kable, również pod możliwe w przyszłości urządzenia. Ostateczna koncepcja instalacj jeszcze się tworzy, czasu mało, możliwości wiele.

Lepiej zrobić więcej niż mniej :) Mam na myśli większą rozdzielnię, dociągnąć kable w większą liczbę miejsc itp. To kosztuje minimalnie więcej, ale zaprocentuje w przyszłości, bo wszystko wskazuje na to że elektroniki w domach będziemy mieli coraz więcej, zamiast coraz mniej.

różne aplikację dla każdego członka rodziny to tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście jest taka możliwość? Jeśli tak, to jak to wygląda - instaluje sie różne aplikacje?

Tak jak już wcześniej inni napisali, interfejs po prostu "wyklikujesz" w konfiguratorze układając przyciski i inne elementy jak Ci się podoba i przesyłasz do smartfona. Samą aplikację przed wysłaniem można też przetestować w konfiguratorze, czy np. wszystko działa.

Edytowane przez Marian_D

• 2 months później...

Grenton na swojej stronie ma kilka scenariuszy, które przynajmniej dla osoby nie mającej jeszcze ID, wyglądają dość ciekawie:

http://www.grenton.pl/komfort-bezpieczenstwo-automatyka-budynkowa.html

oprócz tego w ich "podręczniku" można poszukać trochę inspiracji:

https://drive.google.com/file/d/0B0mtq6SkENElajJHUTlNeVRiZTA/view

nie wiem ile w tym sensu a ile marketingowego BS.

Czy możemy liczyc na jakieś zdjęcia lub nawet filmy z realizacji instalacji?

dzięki. A mógłbyś proszę opisać jak wygląda instalacja i co zdecydowałeś się podłączyć? Najbardziej interesuje mnie:

* czy zdecydowałeś się poprowadzić oddzielny kabel do każdej końcówki czy też pogrupowałeś jakoś gniazdka (np jeden kabel na pokój)

* jakie czujniki i gdzie zainstalowałeś

* zdecydowałeś się na stację pogodową?

* jaki metraż domu i czy jedna centralka czy 2

Sam się szykuję do budowy domu i instalacji "inteligentnej". Więc zbieram wszystkie możliwe informacje ;)

Po przeczytaniu różnych wypowiedzi widzę, że Marian_D ma ciekawe i oryginalne pomysły.

U mnie pomysły biorą się z przeglądania różnych stron o IB, blogów, filmów na YT itp. Jest tego sporo w języku angielskim. Problem w tym, że to co jednym wydaje się być bardzo fajne i potrzebne, u kogoś innego się nie sprawdzi. I odwrotnie, to co ktoś uważa za niepotrzebne, komuś innemu bardzo się przyda.

Czy spotkaliście się gdzieś z listą fajnych funkcjonalności do inteligentnego domu, albo ktoś (Marian_D :) ) może się pochwalić co ma jeszcze u siebie?

Ja z perspektywy roku używania IB moge powiedzieć, że jego największą siłą są nie grube funkcjonalności, ale cała masa drobnych elementów, czyli to wszystko co się dzieje "samo" i powoduje, że dom działa według naszych przyzwyczajeń.

Dla przykładu jeśli wracam z domu gdy jest jasno, nie pada i jest ciepło, to zwykle od razu idę na rower. Dlatego w takie dni system nie otwiera rolet w oknach i pozostawia drzwi garażowe otwarte przez 15 minut. Jeśli zmienię zdanie, to zamknięcie drzwi garażowych przyciskiem powoduje że dom przechodzi do normalnej procedury "powrót do domu". Gdy natomiast pada lub jest mróz, to rower zmieniam na bieżnię - w takich warunkach system od razu po otwarciu garażu otwiera rolety, włącza wentylację na max itp.

Problem w tym, że każdy z nas jest inny i każdy ma własną listę przyzwyczajeń. Należy po prostu "pożyć" trochę w domu i spisywać swoje pomysły a potem je konfigurować, testować, zmieniać. Z biegiem czasu nasz dom będzie coraz lepiej dopasowany do naszych potrzeb.

• 4 weeks później...

Dzien dobry,

przymierzam się do wykonania okablowania pod Grentona lub czegos podobnego, na razie chce przygotowac okablowanie. Proszę o podpowiedź na poniższe pytania:

- jaki kabel magistralny najlepiej uzyć i jaka jest jego maksymalna długość ?

- jak zasilać CLU Grentona i jak liczyć jego zapotrzebowanie na moc ?

- jakie kable ciągnąc do czujek ?

pozdrawiam

tomb2k

przymierzam się do wykonania okablowania pod Grentona lub czegos podobnego, na razie chce przygotowac okablowanie. Proszę o podpowiedź na poniższe pytania:

Zacznij od jakiegoś wstępnego szkicu uwzględniającego to co chcesz uzyskać a potem pogadaj z instalatorami. W mojej opinii zdecydowanie najlepiej ściągnąć obwody do jednej czy dwóch rozdzielni a do wyłączników skrętkę. W oparciu o takie rozwiązanie zainstalujesz każdy system (prócz np. Fibaro). U mnie było tak, że kable były zainstalowane z myślą o KNX a docelowo bez większych zmian stanął Grenton. Początkowo rozważałem też inne systemy kablowe i takie okablowanie również w ich wypadku mogło być użyte. Grenton ma tego plusa, że jak czegoś nie przewidzisz to możesz podłączyć taki punkt na Z-Wave i to się czasami przydaje.