tomb2k 15.01.2017 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Rybczyk, Marian_D - dziekuje za informacje. Okablowanie chce wykonac sam zaraz po zakończeniu prac na aranżacją wnętrza. Kolejne pytania:1. ile maksymalnie urządzeń obsługuje jedno CLU ? pewnie jest to zależne od skomplikowania kodu który to CLU ma obrobić - macie jakieś doświadczenia z tym związane ?2. wiem że CLU można łączyć - pytanie jak i czy trzeba niezależnie programowac obydwa CLU czy wystarczy jedno ?3. co do kabelków - chce wykonac instalacje nadmiarowo na pomysły dziś nie przewidziane - ale ogólne pytanie - stosuje dwa rodzaje kabli - tam gdzie bede cos zasiłał to puszczam YDY a do czujek i przełączników skrętka ?4.co stosowaliście jako przełączniki - panele grentona czy włączniki dzwonkowe lub coś innego ?5. macie doświadczenia z pomiarem temperatury przez panele grentona ?6. prosba o informacje jakie czujniki stosowaliście (temperatury, wilgotności, ruchu i inne) - chodzi mi o producenta i model7. sterowanie ogrzewaniem - stosowaliście Grentona do sterowania ogrzewaniem ? być może wykorzystywaliście rozdzielacze z elektrozaworami sterowanymi z grentona ? jak ze sterowaniem podłogówką ?8. pytanie ogólne - co warto zrobić o czym nie myśleliście na początku a wyszło to w trakcie użytkowania domu i systemu ? Ja chce stosować pomiar temperatury w pomieszczaniach, reagowac na otwarte okna przy ogrzewaniu i uzbrajaniu alarmu, sterować oświetleniem w zależności od pory dnia i sytuacji, sterowac podlewaniem (czujniki wilgotności lub jakoś obsłużona stacja pogody), być może podpiąć obraz z kamer monitoringu, jakoś podpiąć domofon9. zarówki led lub inne źródła światła (byle nie zwykłe żarówki) współpracujące poprawnie z dimmerem - możecie coś polecić ? sporo pytań ale jestem na początku tej zabawy, mam nadzieje że mi pomożecie praktycznimi poradamipozdrawiamtomb2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 16.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) 1. ile maksymalnie urządzeń obsługuje jedno CLU ? pewnie jest to zależne od skomplikowania kodu który to CLU ma obrobić - macie jakieś doświadczenia z tym związane ? Nie mam pojęcia. Instalatorzy na pewno Ci powiedzą. 2. wiem że CLU można łączyć - pytanie jak i czy trzeba niezależnie programowac obydwa CLU czy wystarczy jedno ? U mnie są dwa i poza tym, że widzę je na liście w systemie to nie ma znaczenia. Grentona konfiguruje się jako całość i nie ma znaczenia do którego CLU masz podłączone moduły. Jak już coś sobie wyklikasz, to OM sam już sobie to prześle tam gdzie trzeba. 3. co do kabelków - chce wykonac instalacje nadmiarowo na pomysły dziś nie przewidziane - ale ogólne pytanie - stosuje dwa rodzaje kabli - tam gdzie bede cos zasiłał to puszczam YDY a do czujek i przełączników skrętka ? O to też najlepiej zapytaj instalatora. U mnie niektóre moduły chodzą na kablach magistralnych innego systemu a niektóre na skrętce i działa, ale zawsze lepiej położyć coś docelowego. 4.co stosowaliście jako przełączniki - panele grentona czy włączniki dzwonkowe lub coś innego ? Wszystko. Mam zarówno panele dotykowe, jak i wyłączniki dzwonkowe i zwykłe On/Off. W systemie można skonfigurować obydwa typy wyłączników. Są miejsca gdzie lepiej sprawdzi się panel - tzn tam gdzie jest dużo wyłączników, np. salon, a są miejsca gdzie lepsze będą zwykłe przełączniki, np. pokój gościnny. Są też miejsca, gdzie przełączniki czy panele w ogóle nie mają sensu bo sterowanie najlepiej zrobić z czujek różnego typu (np. piwnica, garaż czy toaleta). 6. prosba o informacje jakie czujniki stosowaliście (temperatury, wilgotności, ruchu i inne) - chodzi mi o producenta i model U mnie czujniki wilgotności podłączone są przy pomocy 0-10V. Instalator wspominał że niedługo ma być dostępny nowy sensor zintegrowany, czyli czujka ruchu, wilgotności, temperatury i jeszcze kilku innych parametrów. 7. sterowanie ogrzewaniem - stosowaliście Grentona do sterowania ogrzewaniem ? być może wykorzystywaliście rozdzielacze z elektrozaworami sterowanymi z grentona ? jak ze sterowaniem podłogówką ? U mnie jest podłogówka i sterowanie przy pomocy PID. Pisałem gdzieś tu na forum o specyfice mojego salonu i wentylatorze, który miesza powietrze przy pewnych warunkach. Jak masz podłączone zawory to praktycznie wszystko da się wyklikać czy oskryptować. 8. pytanie ogólne - co warto zrobić o czym nie myśleliście na początku a wyszło to w trakcie użytkowania domu i systemu? Na takie pytanie trudno odpowiedzieć bo każdy ma inne potrzeby. U mnie np. nie przewidziałem sterowania kablem grzejnym w rynnach i okazało się, że sterownik dostarczany z kablem jest na tyle głupi, że grzeje zawsze gdy temperatura jest między -5 i +5 stopni. Na następną zimę zamierzam wykombinować do tego jakiś czujnik i podłączyć to do systemu żeby widzieć kiedy grzało. Na pewno warto podłączyć wszystko co tylko ma sens (oczywiście w granicach rozsądku) a potem większość da się zrobić konfiguracją. No a jeśli coś trzeba będzie dołożyć, to zawsze można załatwić to przy pomocy Z-Wave - u mnie parę modułów doszło, głównie w ogrodzie. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb2k 24.01.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Marian_D, tomzik_79 - dziekuje za informacje. pozdrawiamtomb2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb2k 24.01.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 czesc,pytanie odnosnie Labry - czy oni sprzedają oprawki razem ze źródłami LED które można ściemniać ? Mają w sprzedaży same źródła bo na stronie nie widze ?Gdzie to można obejrzec/kupić ? pozdrawiamtomb2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 05.02.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam, Mam kilka pytań odnoście Grentona:1. Moduły np: Relay łączymy za zabezpieczeniem czy przed (np: B16A) czy przed?2. Moduły 2 lub 4 Relay mają obciążenie 3600W na kanał, ale to dotyczy również sumy wszystkich kanałów? bo 3600W to 16A!3. W jaki sposób podłączyć*czujniki temperatury (podobno działają Dallasa), podłączamy je pod Digital IN?, jak podłączyć inne czujniki (obecności wody, dymu itp)4. Gdybym chciał sterować*oświetleniem oraz ściemniaczem to muszę podłączyć Relay i za Relayem dimmer?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 03.03.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Panowie potrzebuje sprawdzonego elektryka ktory polozy mi instalacje elektryczna na grentonie. Okolice Warszawa.Oczywiscie za rozsadne pieniadze. Pomozecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 03.03.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Instalacje pod Grentona położy Ci każdy elektryk, jest prostsza od normalnej. Do każdego punktu którym chcesz sterować obwód, a do włączników skrętka. Masz na Narodowym targi teraz, na których jest Grenton. Podjedź, pogadaj, może oni Ci polecą jakiegoś instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 03.03.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Dziekuje. Tak wiem jade jutro. Otrzymalem oferte na 60 tys pln. Sporo jak na standardowe sterowanie przy domu 210m2. Dlatego szukam innego instalatora.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 03.03.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Sporawo faktycznie. Same moduły Grentona mogą Cię kosztować szacuję do 15 tys. oczywiście zależy iloma rzeczami chcesz sterować, reszta kosztów to już instalacja, ale czy to dużo czy mało nie potrafię określić.W każdym razie jak się czegoś dowiesz, bądź otrzymasz inną ofertę, daj tutaj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 03.03.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Dzwoniłem dzisiaj do innego instalatora. WyslalemMu rzutu domu i projekt instalacji elektrycznej i napisalem co chcialbym stwrowac za pomoca grentona.Odpisal podobnie jak Ty moduly 15-18tys grentona + instalacja ze skretki do kazdego punktu ( instalacja jak gwiazda) ze od szafy ciagnie sie kabel do kazdego punktu. Koszt 15tys. Razem daje to 30-33tys ale nie 60;)((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekwolski 05.03.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Dzwoniłem dzisiaj do innego instalatora. Wyslalem Mu rzutu domu i projekt instalacji elektrycznej i napisalem co chcialbym stwrowac za pomoca grentona. Odpisal podobnie jak Ty moduly 15-18tys grentona + instalacja ze skretki do kazdego punktu ( instalacja jak gwiazda) ze od szafy ciagnie sie kabel do kazdego punktu. Koszt 15tys. Razem daje to 30-33tys ale nie 60;)((( Skoro masz obydwie wyceny to porównaj je bardziej dokładnie. Może ta droższa zawiera coś czego tańsza nie posiada. Strzelam np. określony dokładnie rodzaj okablowania, wliczone wyłączniki i gniazdka, rozdzielnię wraz z zabezpieczeniami itp. Piszę to, ponieważ z boku trochę wygląda to na: "Firma A jest cacy bo jest tańsza!" Jeśli się mylę to bez urazy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 10.03.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Był ktoś na targach na Narodowym ostatnio? Może opiszecie co ciekawego Grenton pokazał, miało być z tego co wiem kilka nowości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margielm 11.03.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Witam serdecznie,Byłem na targach w piatek i spędziłem sporo czasu na stoisku Grentona:1. Nowe panele sensoryczne. Czteropolowe z malutkim wyświetlaczem OLEDowym na środku na którym możemy wyświetlić ikonki przypisane do przysisków. Niestety nie wiem czy jeden z guzików może służyć jako modyfikator i wtedy ikonki się zmienią. Na pewno jest to duży postęp w stosunku do tego co oferują teraz ale nadal odstaje od paneli ampio gdzie jest panel LCD z 3 "wierszami". Może po prostu chcieli zaoferować bardziej budżetową wersję. 2. Multisensor. W sumie to nie pamiętam jakie czujki miał w sobie. Bardzo miło pracownik Grentona skupił się na prezentacji funkcji "multipilota". Czyli faktu że Czujka ta ma w sobie odbiornik IR i rozsyła go w promieniu 360 stopni do wszystkich urządzeń. Ale kilka razy podczas prezentacji mi mówił, że to tylko prototyp "jeszcze nie wiemy jakie bedzie miał czujki" i "proszę nie patrzeć na wygląd, bo się jeszcze może zmienić". 3. Moduł Gate - ja najbardziej czekałem na prezentację właśnie tej nowości. Integracja po HTTP to jeden z elementów którego brak dość mocno obniża dla mnie atrakcyjność Grentona. Niestety REST ma przyjść dopiero w 3. kwartale (jeśli dobrze pamiętam) w formie aktualizacji firmware. Na dziś funkcjonalność tego modułu jest bardzo ograniczona i sprowadza się do integracji jednego protokołu (RS albo ModBus - nie pamiętam) reszta ma przyjść "później". Edytowane 11 Marca 2017 przez margielm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 11.03.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Do czego sluzy Modul GATE?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margielm 11.03.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Nazwa tego modułu (brama) dość dobrze opisuje jego funkcjonalność. Służy on do inegracji z innimi systemami (np. satel) lub protohołami (np. HTTP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 11.03.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Jasne tlukaczenie zrozumialem bardziej funkcjonalnie poprosze co mlzna do tego podlaczyc poprzez brame gate??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pcxelja 13.03.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 CześćJesteś zadowolony z produktów/sprzętu/usług firmy Grenton?Zauważyłeś jakieś wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 13.03.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 U mnie dopiero będzie montowany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.03.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Jesteś zadowolony z produktów/sprzętu/usług firmy Grenton? U mnie działa już trochę czasu i możesz poszukać co pisałem. Działa bez żadnych problemów i a możliwości konfiguracji są niesamowite. Możliwości integracji mogłyby być większe, ale jak pojawi się nowy moduł bramy to będzie poezja. 1. Nowe panele sensoryczne. Masz może zdjecia tego panelu? Edytowane 13 Marca 2017 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 13.03.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 ...Możliwości integracji mogłyby być większe, ale jak pojawi się nowy moduł bramy to będzie poezja. A mógłbyś tak prosto, jak dla laika, podać kilka przykładów wykorzystania w przyszłości tego modułu? Integracja z alarmem Satela, już pisano wyżej że będzie można, tyle że co to dokładnie oznacza bo z tego co wiem to teraz też się integruje? Jak jeszcze będzie można go wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts