funky_koval 07.11.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Piszesz tam o jakimś wyziębianiu a ja twierdze że przy wentylacji grawitacyjnej muszę przegonić przez dom lekko 120m3 powietrza przez godzinę a koza 10kw pracująca z mocą nominalną potrzebuje 20 m3.Więc nie sadze że spowoduje ona jakieś wyziębianie.I daj już spokój z tym "czytaniem ze zrozumieniem" ja twoje intencje dobrze rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.11.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 JTD i Funky_koval Panowie, nie ma sensu spierać się czym jest opał autora tematu, dopóki i jeden i drugi jest w większości zbudowany z pierwiastka węgla C Tak więc spalanie będzie na tej samej podstawie reakcji spalania. Oczywiście to ta sama reakcja, ale węgiel jest kilkukrotnie bardziej niebezpieczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal812 07.11.2014 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nie po to okna zaopatrują w uszczelki aby je zaraz po zamontowaniu wycinać. Z drugiej strony nie po to w ścianach są cegły, żeby robić w nich dziury. Faktycznie sprawdziłem i koza na 1kw potrzebuje od 10 do 20 m3/h, ale przy paleniu ciągłym te wartości pewnie są mniejsze, bo po rozpaleniu, szczeliny, którymi powietrze ma się dostawać są naprawdę wąskie. Teoretycznie mam 10kw ale nigdy nie ładuję jej do pełna. Metr od kozy ma okno, 2 nawiewniki (do których zacząłem wracać z uporem to teoretycznie 60m3/h, przy czym jeśli będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciśnienie to się domkną, nie będzie nawiewało zimne powietrze i będzie mniejsza strata ciepła wtedy... Gdyby zamontować je w dolnej części okna (od razu mówię, że nie wiem czy tak można), to droga powietrza skróciła by się jeszcze bardziej. Dlatego nie wiem, czy robienie dziury w ścianie przy zalecanych przekrojach rzędu 110mm to nie będzie za dużo, poza tym ręcznie sterowana, więc przy zapominalstwie zamykania przepustnicy czy nie będzie jednak mniej ekonomicznie mimo, że pod samym kominkiem. Palę tylko drewnem Sprawę okapu zostawiam, bo dużo większy ciąg, więc tu chyba tylko otwierania okien mi pozostaje w przypadku pojawienia się ciągu wstecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.11.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Z drugiej strony nie po to w ścianach są cegły, żeby robić w nich dziury. Faktycznie sprawdziłem i koza na 1kw potrzebuje od 10 do 20 m3/h, ale przy paleniu ciągłym te wartości pewnie są mniejsze, bo po rozpaleniu, szczeliny, którymi powietrze ma się dostawać są naprawdę wąskie. Teoretycznie mam 10kw ale nigdy nie ładuję jej do pełna. Metr od kozy ma okno, 2 nawiewniki (do których zacząłem wracać z uporem to teoretycznie 60m3/h, przy czym jeśli będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciśnienie to się domkną, nie będzie nawiewało zimne powietrze i będzie mniejsza strata ciepła wtedy... Gdyby zamontować je w dolnej części okna (od razu mówię, że nie wiem czy tak można), to droga powietrza skróciła by się jeszcze bardziej. Dlatego nie wiem, czy robienie dziury w ścianie przy zalecanych przekrojach rzędu 110mm to nie będzie za dużo, poza tym ręcznie sterowana, więc przy zapominalstwie zamykania przepustnicy czy nie będzie jednak mniej ekonomicznie mimo, że pod samym kominkiem. Palę tylko drewnem Sprawę okapu zostawiam, bo dużo większy ciąg, więc tu chyba tylko otwierania okien mi pozostaje w przypadku pojawienia się ciągu wstecznego. Z wentylacją grawitacyjną tak jest że jeżeli wszystkie kanały nie mają podobnych parametrów (szczególnie cześć murowanych a część np.z kominka wentylacyjnego) to może pojawić się ciąg wsteczny.Jedno ale komin jest gorący i dzięki temu ma prawidłowy ciąg i czasami "pożycza" trochę powietrza przez wentylację to wg.mnie dom jest za szczelny. A te nawiewniki powinny wystarczyć z dużym zapasem. Edytowane 7 Listopada 2014 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Faktycznie sprawdziłem i koza na 1kw potrzebuje od 10 do 20 m3/h, ale przy paleniu ciągłym te wartości pewnie(?) są mniejsze,. 10 kW x (10 do 20) m3/h = 100 do 200 m3/h. Nie mój "cyrk" - nie moje "małpy" Jeśli dla ciebie 100 do 200 m3/h = 60 m3/h (maksymalnie!), to baw się tak dalej i zrób, jak sobie życzysz. Moim skromnym zdaniem tę resztę "zaciągną" kratki. Napisz nam (tylko szczerze i uczciwie!) jak ten "eksperyment" się powiódł Edytowane 8 Listopada 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.11.2014 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Faktycznie sprawdziłem i koza na 1kw potrzebuje od 10 do 20 m3/h, Można wiedzieć czym palone jest w tej kozie? Drewno kominkowe potrzebuje do spalenia 8-10m3 powietrza na kg i daje trochę ponad 4 kWh.. CO TAK SIĘ PALI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.11.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Można wiedzieć czym palone jest w tej kozie? Drewno kominkowe potrzebuje do spalenia 8-10m3 powietrza na kg i daje trochę ponad 4 kWh.. CO TAK SIĘ PALI? Prawdopodobnie to będzie napalm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts