Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena ekipy od dachu

Recommended Posts

Od pewnego czasu oglądam po różnych budowach pracę różnych ekip do dachu. Z wierzchu wszystko wygląda podobnie, a diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Różne ekipy dawały mi różne ceny: od 25 do 45 PLN/m2. Czy ten co daje wyższą cenę jest dokładniejszy i lepszy, przez to bardziej rozchwytywany i przez to bardziej się ceni?. Jak ocenić czy dany dach jest zrobiony dobrze czy źle, na jakie szczegóły wykonania zwracać uwagę.?

Od pewnego czasu oglądam po różnych budowach pracę różnych ekip do dachu. Z wierzchu wszystko wygląda podobnie, a diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Różne ekipy dawały mi różne ceny: od 25 do 45 PLN/m2. Czy ten co daje wyższą cenę jest dokładniejszy i lepszy, przez to bardziej rozchwytywany i przez to bardziej się ceni?. Jak ocenić czy dany dach jest zrobiony dobrze czy źle, na jakie szczegóły wykonania zwracać uwagę.?

Trudno wyczuć dlatego stawiam na ekipy z polecenia. Jeśli jesteś zadowolony to chętnie polecasz. Jeśli nie to chętnie przestrzegasz :)

Moi dachowcy biora 40 zł za m2 i myślę że to dobra cena. Polecił ich Rokas. Sprawdziłem ich dachy i wyglądają OK. Ale ja swoje zdanie wypowiem dopiero po postawieniu i pokryciu.

Ale byli również magicy którzy żądali 60 zł/m i nie jest to wykładnik jakości.

Cena chyba nie ma nic do rzeczy, moja ekipa wzieła 36 zl za metr (wiezba, dachówka, orynnowanie) i wyglada wszystko super a i inspektor nadzoru nie ma wiekszych uwag.

No i sasiedzi , Ci którzy sie buduja, jak zobaczyli nasz dach to juz sie ustawiają w kolejce do majstra :D

W ogóle nalezy brac ekipy tylko z polecenia!!

Ja uważam, że polecanie ekipy przez znajomych w ogóle nie ma sensu. Mojemu sąsiadowi bardzo podobała się praca jego ekipy od dachu, a moim zdaniem to byli totalni dyletanci. Bardziej spartolić to już trzeba być niedorozwinietym. Komuś może się wydawać podobnie w stosunku do polecanych przeze mnie ekip. Po prostu każdy ma inne wymagania... Jesli mi ktoś na forum pisze, za ile to on nie zrobił i że coś jest super, to traktuje to z ogromnym dystansem, bo zwsze, kiedy widze te "super" okazuje się, że to lipa. Itd...

Z poleceniem to także róznie bywa. Jako przykład podam ekipę od tynków, która u mojego kuzyna zrobiła tynki naprawdę super ale potem ci sami ludzie spier... robotę u jego kumpla aby nastepnie zrobić u sasiada w miarę przyzwoicie.........teraz niestety moja kolej ale z teorii serii wynika, że chłopaki maja tendencję zwyżkującą jak Małysz :-? :-? :-?

Ja uważam, że polecanie ekipy przez znajomych w ogóle nie ma sensu. Mojemu sąsiadowi bardzo podobała się praca jego ekipy od dachu, a moim zdaniem to byli totalni dyletanci. Bardziej spartolić to już trzeba być niedorozwinietym. Komuś może się wydawać podobnie w stosunku do polecanych przeze mnie ekip. Po prostu każdy ma inne wymagania... Jesli mi ktoś na forum pisze, za ile to on nie zrobił i że coś jest super, to traktuje to z ogromnym dystansem, bo zwsze, kiedy widze te "super" okazuje się, że to lipa. Itd...

ale jak tutaj sie polapac jesli nie mozna liczyc na firme z polecenia? wtedy jeszcze trudniej wybrac kogos odpowiedniego. jesli korzystamy z polecanych firm zawsze latwiej zweryfikowac ich prace i ocene tego u kogo juz robili. najlepiej obejrzec kilka "prac" "artystow", ktorych chcemy wpuscic na budowe.

ja mialem podobnie z ociepleniem i tynkowaniem. u znajomych wyglada niezle, u mnie ocieplenie i tynkowanie robione jest na raty i widac bledy w ukladaniu siatki i niedorobki w jej zacieraniu. pewnie pod tynkiem to zginie ale ...

jesli korzystamy z polecanych firm zawsze latwiej zweryfikowac ich prace i ocene tego u kogo juz robili. najlepiej obejrzec kilka "prac" "artystow", ktorych chcemy wpuscic na budowe.

Zgadzam się, że trzeba oglądać, ale jako prawie laik jak mam ocenić pracę "artystów". Optycznie może mi się podobać, a niuanse, których laik nie dostrzega w ogólności dachu, mogą być spartolone. Więc wracam do mojego początkowego pytania: Na co zwrócić uwagę przy takim oglądaniu prac wykonanych przez różne ekipy.

złotym środkiem jest mieć znajomego co dachy ma w jednym paluszku. wychodzi na to, że zostaje rozmowa z inwestorem, wgląd w projekt, porównanie czy rzut więźby i ułożenie poszczególnych krokwi i płatwii jest zgodne z projektem a jeśli zaproponowali zmiany to czym je argumentowali.

wiem też, że przedstawiciele handlowi poszczególnych firm od dachówek maja dobre rozeznanie w ekipach dekarskich- może to jest kierunek