iskra99 04.11.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Witam serdecznie wiele wiele lat zmagam się z pewnym problemem. Mianowicie posiadam bardzo stary dom z lat 30 w których czesc domu (pokoj, kuchnia i łazienka) znajdują się nad bramą wjazdową. W tych pomieszczeniach jest zdecydowanie zimniej niż w innych ale problem zimnej podłogi w łazience jest bardzo odczuwalny. Mam córeczke 3 latka i nie chciał bym by musiała po tak zimnej podłodze chodzić dlatego chciał bym wykonać ogrzewanie podłogowe wodne. Naszkicowałem przekrój tego stropu. Najwiekszym problemem jest fakt ze sa to łuki Kleina co kompikuje sprawe. Jak wspomniałem ze względu na fakt ze są łuki pierwsza wartwa wylewki w najcienszym miejscu wynosiła 5cm a w najgrubszym 10cm Na tej wylewce była papa i kolejna warstwa wylewki 10cm (co dodatkowo komplikuje sprawe bo 2 warstwa wylewki była wyzsza od sasiadujacego pomieszczenia o ok 5cm. Postanowiłem to skućby sprawdzic czy da sie zrobic ogrzewanie. Udało mi sie skuc 2 warstwy wylewki az do samych cegieł na razie czesciowo. Wrzucam schemat pogladowy i zdjecie jak to wyglada i prosze o pomic i porade. Jak najlepiej zrobic te ogrzewanie by nie dzwigac poziomu podłogi powyzej sasiadujacego pomieszczenia. Myslałem i wysypaniu keramzytu a na to rury a na nie wylewke. Ale dosc niski opor ciepla ma keramzyt wiec pomyslałem o płytach pur 50mm. Dac 2 warstwy foli na to 20mm płyta pur potem 30mm płyta pur z przesunieciem na to folia paroizolacyjna ułożyć rury i zalac wylewka betonową. Martwi mnie tylko że tym sposobem w najcienszym miejscu bede miał tylko 5cm wylewki czy to nie było by za słabe?? Prosze o pomoc. Serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 06.11.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam.Bardzo proszę o pomoc w załatwieniu sprawy bo jestem w trakcie realizacji tego ogrzewania.Postanowiłem ze jako izolacje dam warstwę polistyrenu xps 20mm jak się uda dam może nawet i 3 warstwy.Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 jak rozwalisz te podłogi do samych cegieł to najpierw daj wylewkę zrobioną z mieszaniny kulek styropianowych z cementem w celu wyrównania terenu, następnie daj XPS czy jakiś inny podłogowy, zostaw 5-6 cm na wylewkę z ogrzewaniem...na ułożone rurki porozkładajcie maty do zbrojenia posadzki i zalewajcie...a czym będzie "napędzana" ta podłogówka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 06.11.2014 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Kocioł co - bufory ciepła - instalacja c.oSama podłogowa przez zawór RTL.Łazienka mala ok 4m2Dziękuje za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam chyba juz postanowilem.Na cegly pojdzie folia paroizolacyjnaNa wyrownanie niecek dam keramzyt zmieszany z cementem i zrosze go woda.Potem 2 plyty na przekladke XPS brioterm 35 lambda 0,027.Na to folia paroizolacyjna, potem folia aluminiowa na to rury pex.Na to wzzystko wylewke z plastyfikatorem do ogrzewania podlogowego.Wykonczyc podloge chce poprzez przyklejenie na posadzke desek merbau.Czy tak wykonana praca bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam chyba juz postanowilem. Na cegly pojdzie folia paroizolacyjna no to zrobisz jak "chłop" w życiu moim ! po stronie zimnej paroizolacji ! Na wyrownanie niecek dam keramzyt zmieszany z cementem i zrosze go woda. drut oporowy i cięcie profili z XPS'a a nie jakieś kreamzyty ... placebo. Na to wzzystko wylewke z plastyfikatorem do ogrzewania podlogowego. kolejny mit .. dobry beton to znaczy ilość wody co cementu na poziomie 0,3 -0,4 .. czyli na 75 kg cementu 25 L wody .. do ~32 L wody ... plus zbrojenie rozproszone, najlepiej stalowe. dramix włókna ... Wykonczyc podloge chce poprzez przyklejenie na posadzke desek merbau. Czy tak wykonana praca bedzie dobrze? to lepiej dać przy ogrzewaniu płytki .. lub grzać się podczerwienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Dziekuje za zainteresowanie.Czy na cegly dac folie budowlana?Wiem ze xps jest lepszy anizeli keramzyt ale moge dac tylko 4cm wiec w zasadzie wykrajanie profilu na tak cienkiej warstwie tez chyba do konca sie nie uda.Nie wiem jak to jest z tym zbrojeniem wylewki w ogrzewaniu podlogowym - a co ze skurczliwoscia, praca wylewki w skhtek nagrzewania i schladzania?Ta podloga to bedzie w zasadzie "ciepla podloga".Same grzanie bedzie realizowane ze pomoca grzejnika regulus RD8/40 plus drabinka 1200x600.Oba grzejniki z zaworami termostatycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.11.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A dziwne że autorowi/ce wątku nie wpadł do głowy pomysł - logiczny - ocieplenia stropu od strony zimnej czyli tej "bramy wjazdowej"czyli np przylepienia/przykręcenia styropianu na te łuki do dołu - o ile oczywiście te np 15 cm nie obniży tego wjazdu do wysokości niedopuszczalnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A dziwne że autorowi/ce wątku nie wpadł do głowy pomysł - logiczny - ocieplenia stropu od strony zimnej czyli tej "bramy wjazdowej" czyli np przylepienia/przykręcenia styropianu na te łuki do dołu - o ile oczywiście te np 15 cm nie obniży tego wjazdu do wysokości niedopuszczalnej... Witam od dołu mam 15cm wełny. Ale w przyszłym roku wymiana tego na 30-40cm styropianu. Tutaj chodzi o zminimalizowanie w miere mozliwosci strat do stropu. Na obecna chwile wyglada to tak. Teowniki zabezpieczone korozyjnie poprzez pomalowanie farba. Chyba rzeczywscie pobawie sie i podocinam tego xps'a na takie łuki a ewentualne szczeliny uzupełnie pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) A dziwne że autorowi/ce wątku nie wpadł do głowy pomysł - logiczny - ocieplenia stropu od strony zimnej czyli tej "bramy wjazdowej" czyli np przylepienia/przykręcenia styropianu na te łuki do dołu - o ile oczywiście te np 15 cm nie obniży tego wjazdu do wysokości niedopuszczalnej... Miałem to proponować, ale pomyślałem że strop dość wiekowy to może jakiś zabytek ..a tu procedura takich działań to kalwaria ... Wykrojenie czegoś z np EPS'a to nie był problem w mojej okolicy... Kolega wycina ostro przeróżne profile .. np greckie kolumny ... Witam od dołu mam 15cm wełny. Ale w przyszłym roku wymiana tego na 30-40cm styropianu. będzie ciepło jak trza To zmienia postać rzeczy .. i keramzyt może być. Może błędnie odczytałem dyspozycję miejsca i stąd propozycja maksymalnego wykorzystania skromnej przestrzeni... a jeśli jest izolacja pod stropem i później będzie jeszcze 30-40 EPS'a to śmiało można ładować folię Edytowane 11 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 ...i o to chodzi;)Zastanawia mnie jesszcze kwestia zbrojenia wylewki z ogrzewaniem podłogowym.Wzmacnia sie wylewke siatka czy włoknem w przypadku ogrzewania podłogowego czy sie nie wzmacnia? No i jeszcze zastanawia mnie czy wczesniej jak było nawet miejscami 20cm betony a teraz w zasadzie samego betomnu bedzie 5cm czy to nie spowoduje problemow w przyszłosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 https://www.google.pl/search?q=w%C5%82%C3%B3kna+polipropylenowe&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OUViVP_iKNKO7Ab_rIGQDg&ved=0CAYQ_AUoAQ chodzi oto że beton z ciała kruchego robi się quasi plastyczny .. czyli lepiej reaguje na zmiany temperatur itp Może być też zwykła siatka zbrojeniowa .. lub jeszcze to ...https://www.google.pl/search?q=dramix+w%C5%82%C3%B3kna+do+betonu&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=h0ViVMO2IO2f7ga62YGQCw&ved=0CAYQ_AUoAQ fajnie się tym robi .. ciach do betoniarki .. Kwestia będzie dobór mieszanki betonowej .. chyba że gotowa wlewka samopoziomoująca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 myslałem o takiej wylewce http://www.netweber.pl/podklady-podlogowe-i-posadzki/produkty/jastrychy-cementowe/weberfloor-1000.html Pojdzie ok 13 worków.Kiedys tym robiłem i robi sie super a wyszło tez idealnie.Jako plastyfikatora chciałem dac cos takiego:http://www.castorama.pl/plastyfikator-do-betonu-przy-ogrzewaniu-podlogowym-war-remedium-arpoment-uw-1-l.html Ale ciagle trapi mnie kwestia zbrojenia - poczytam o tym bo byłem swiecie przekonany ze sie nie zbroi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Beton materiał jak powszechnie wiadomo kruchy .. a zbrojenie rozproszone poprawia jego właściwości mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Dziekuje za sugestie zastosuje wlokno polipropylenowe z plastyfikatorem.Czyli Od doku folia budowlanaXpsFolia paroizolacyjnaFolia metalizowana pod ogrzewanieRurkiZalac betonem z wloknem i plastyfikatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Folia paroizolacyjna / warstwa farby/ płytki ceramiczne spoinowane czymś innym niż mineralne coś./ szkło itp to wszytko jest paroizolacją / paroopóźniaczem.Pastyfikator dodaje się jako coś co zmniejsza ilość wody zarobowej w betonie, im mniej wody tym lepiej, powinno się trzymać koło 0,3 -0,4 czyli na 75 kg cementu 25-32 litry wody ... graniczne W/C to 0,22 na dodatkach itp .. oraz 0,5 jako max .. chodzi o skurcz w betonie .. im więcej wody zarobowej tym większy skurcz.Oraz też słabszy beton, stąd właśnie plastyfikator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 11.11.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Mogl bys naousac w warstwach jak to zrobic?Szczegolnie gdzie jaka folia.Czy 5cm betonu z wloknem bedzie wystarczajace dla tego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Folia budowlana i tu i tu .. 0,4 mm folia to 2x tego co żółta paroizolacyjna i to PE i to PE .jeden czort. 5cm starczy tylko trzeba dobrze rozmieszać to włókno nie całymi garściami w jedno miejsce w czasie mieszania zaprawy a stopniowo.one dobrze działają jak są max przemieszane z betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskra99 12.11.2014 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Dzieki.Kupilem czarna budowlana i zrobie jak piszesz i tu i tu czarna dam.Zastanawialem sie czy moge tego xps sac jako dylatacje obwodowa.Tym sposobem bym odizolowal wylewke od murow i by nie tracila tak ciepla.Tylko czy xps nie jest zbyt twardy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Dobry właśnie, nawet za dobry na obwód.Ale jak najbardziej wylewkę od muru odetnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts