Viktor82 04.11.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Witam wszystkich. Mam problem jak ocieplić poddasze w wybudowanym domu wg. projektu Dom w Winogronach. Dom ten posiada poddasze użytkowe i malutki strych, który nie będzie ogrzewany,a wykorzystywany tylko do schowania lekkich pudełek, rozdzielni instalacji tv sat. obecny stan to:- blacha- łaty kontr łaty -papa-deskowaniekrokiew 14 x 8 czy dać pózniej folie paro przepuszczalną na deski i krokwieszczelina delatacyjna 2 cmsznurek rozwieszony w zygzak przymocowany do wewn części krokwi wkrętamiwełnę mineralną 10cm wełnę 5cm na krokwie po całości dla zakrycia folia paro przepuszczalna tak mam zamiar wykonać ocieplenie aż do ściany kolankowej i murłaty. od dołu na poddaszu aż do jętek mam zamiar położyć na to wykonane ocieplenie ,np panele lub deski z drewna składane na wpust.Zero płyt kartonowych bo mam silne wstrząsy, jedynie w łazience płyta zielona.ocieplenie stropu to panel folia paro przepuszczalna szczelina do wentylacji sznurek wełna 15 folia paro przepuszczalna szczelina wentylacyjna płyta OSB 25 z dziurami wierconymi do wentylacji płyta MFP strych w bocznych murowanych ścianach będzie miał wykonane po dwa otwory z każdej strony do wentylacji. czy tak wykonane ocieplenie sprawdzi się w takim małym domku.nie wiem czy dobrze to wszystko opracowałem, by nie powstawała wilgoć i konstrukcja dachowa się nie psuła. Proszę Was o pomoc i dodatkowe rady . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Błąd .. od strony ciepłej zawsze paroizolacja i to starannie wykonana, aby nie było tak jak w ostatnim zadaniu które napisałeś. To taka skromna porada... ale tylko tego brakowało w układzie. strych w bocznych murowanych ścianach będzie miał wykonane po dwa otwory z każdej strony do wentylacji. Nie potrzeba takich zabiegów, gruba 20 i więcej cm warstwa izolacji termicznej, najlepiej ze styropianu. Ponieważ styropian sam w sobie redukuje ciśnienie cząstkowe pary wodnej. Ale na początku swojej drogi musi być tam ciepło, czyli pod izolacji musi być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 13.11.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich. -papa -deskowanie krokiew 14 x 8 czy dać pózniej folie paro przepuszczalną na deski i krokwie szczelina delatacyjna 2 cm sznurek rozwieszony w zygzak przymocowany do wewn części krokwi wkrętami wełnę mineralną 10cm wełnę 5cm na krokwie po całości dla zakrycia folia paro przepuszczalna tak mam zamiar wykonać ocieplenie aż do ściany kolankowej i murłaty. od dołu na poddaszu aż do jętek mam zamiar położyć na to wykonane ocieplenie ,np panele lub deski z drewna składane na wpust. Zero płyt kartonowych bo mam silne wstrząsy, jedynie w łazience płyta zielona. ocieplenie stropu to panel folia paro przepuszczalna szczelina do wentylacji sznurek wełna 15 folia paro przepuszczalna szczelina wentylacyjna płyta OSB 25 z dziurami wierconymi do wentylacji płyta MFP strych w bocznych murowanych ścianach będzie miał wykonane po dwa otwory z każdej strony do wentylacji. czy tak wykonane ocieplenie sprawdzi się w takim małym domku. nie wiem czy dobrze to wszystko opracowałem, by nie powstawała wilgoć i konstrukcja dachowa się nie psuła. Proszę Was o pomoc i dodatkowe rady . Pozdrawiam. Witaj, masz problem bo prawidłowo powinno być: 1. pomiędzy deskami a wełną powinna być przerwa ok 5cm z otworami na szczycie dachu i na dole aby mogło powietrze wędrować ( u ciebie jest papa) 2. folia paroprzepuszczalna 3.wełna 4.płyta OSB 5. folia paroszczelna 6. pustka powietrzna (na instalację elek. ) 7. kasetony gotowe. janek Edytowane 13 Listopada 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Janie dwie warstwy wełny, jedna między krokwiami, druga pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 14.11.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Janie dwie warstwy wełny, jedna między krokwiami, druga pod Taaak można nawet trzy warstwy dać to już widzimisię inwestora. Ja tylko chciałem pokazać kolejność warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ok tylko wiesz czasem często potrzeba podawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor82 02.12.2014 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dziękuje Ocieplenie na razie z jednej 10 tki po miedzy krokwiami , ale jeszcze druga warstwa będzie z 10 tki w poprzek bo na folii pojawiają się skropliny czyli są mostki termiczne wiec trzeba dać jeszcze jedną warstwę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts