Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ociepliłem sobie poddasze wełną. Jest szczelina, folia itd. Nad poddaszem mam stryszek, który będzie raczej nieużytkowy, lub odwiedzany od wielkiego dzwonu na schowanie choinki. Obecna izolacja sufitu poddasza to 30 cm wełny (20 między krokwie) i 10 pod krokwiami. Na krokwiach jest podłoga stryszku z desek (zostawiłem między dechami szczeliny ok 1 cm dla lepszego odprowadzania ew. pary z wełny. Te deski są jeszcze nie przykręcone, na razie leżą swobodnie, jednak już są przycięte na wymiar (idą w poprzek kleszczy/jętek).

Ponieważ zostało mi sporo wełny (wcześniej zakładałem, że stryszek ocieplę pod kalenicę, ale tak robił jednak nie będę) chciałbym rozłożyć tę wełnę na deskach. Co dałoby mi sumarycznie 50 cm wełny na suficie. Po tej wełnie chodzić nie będę, bo planuję zostawić sobie taką "komunikację" bez tego dodatkowego ocieplenia (na całość mi wełny zbraknie, więc chcę ją rozłożyć tylko po bokach przy płatwiach, od ścian szczytowych, no w newralgicznych miejscach - wystarczy na jakieś 1/2 całości stryszku).

I teraz nietypowe pytanie: czy te deski w ociepleniu będą stanowiły problem? Mogę ich nie dawać, ale wolałbym jednak aby były, bo przechodząc łatwo się zapomnieć i można wpaść:) Nie mam za bardzo z czego zrobić 20 cm legarów, myślałem dać deskę na sztorc, ale to zbyt gibkie jest i komplikuje sprawę, bo taki legar trzeba by dać w poprzek jętek, potem na to deski równolegle do jętek. Stryszek jest niski, jest tam z 120 cm więc podnosić całość o 20 cm mi się nie uśmiecha.

Tak myślałem , że ew. mogę jeszcze zwiększyć szczeliny między deskami do np 5 cm. dla lepszej wentylacji. Zostawić to na jeden sezon a po zimie podnieść wełnę i jak deski będą mokre to je stamtąd usunąć.

Jest jeszcze bramka nr 2 - niby najlepsza: rozwarstwić wełnę na pół i dać po całości warstwę 10 cm. Tylko dalej nie mam pomysłu na legary 10 cm wysokości, które dałoby się łatwo wnieść na ten stryszek (tj. przejdą przez schodki) Takie legary dałbym nie prostopadle do jętek, tylko pod kątem 45 st. aby przykryć jętki ale nie musieć znów docinać podłogi stryszku.

Macie może jakieś pomysły / rady / propozycje:)

https://forum.murator.pl/topic/194982-roz%C5%82o%C5%BCenie-we%C5%82ny-na-deskach/

• 3 weeks później...