Pawlik88 04.11.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Witam!Na Wiosnę 2015 roku mam zamiar rozpocząć budowę domu o pow. 204m.Ogrzewanie zastosowane w tym domu będzie gazowe podłogowe.Zastanawiam się nad tym jakby tu obniżyć koszty ogrzewania gazem jako, że mam obawy iż ogrzewanie samym gazem może okazać się zbyt kosztowne.Na początku myślałem o alternatywnym ogrzewaniu za pomocą kominka z płaszczem wodnym. Myśląc, że w przypadku wysokich kosztów za gaz będę czasami ogrzewał dom za pomocą tego kominka.Kilka dni temu ktoś wspomniał mi o rekuperacji. Usłyszałem, żę wystarczy dobrze ocieplić dom, zastosować rekuperacje i można osiągnąć oszczędności rzędu 10-20% na kosztach ogrzewania, a koszt instalacji rekuperacji jest o połowę mniejszy od instalacji płaszcza wodnego.Szczerze mówiąc jestem laikiem w tych sprawach. Mniej więcej znam zasadę działania obu instalacji lecz sam nie wiem co będzie się bardziej opłacało biorąc pod uwagę, że chcę zaoszczędzić na kosztach ogrzewania. Istotnym faktem jest też to, że stosowanie rekuperacji jest dużo wygodniejsze jako, że nie trzeba się babrać z rozpalaniem w kominku. Dlatego zwaracam się z pytaniem do Was jakie są Wasze opinie na temat tych dwóch instalacji.Co szybciej zwróci się po latach? Biorąc pod uwagę koszt całej instalacji jak i koszty eksploatacji. PozdrawiamPawlik88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 1. Zlecasz wykonanie OZC (obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło)2. Wiesz już, jak rozkladają się straty budunku w kWh3.. Wykonawcy zlecasz wykonanie obliczen dla dwóch wariantów - z wentylacja grawitacyjna i mechaniczną z odzyskiem ciepła.4. Wiesz juź, ile zaoszczedzisz, inwestujac w WM.5.. Teraz szacujesz, przez ile dni w sezonie grzewczym chcesz mieć kotlownie w salonie i ile w tym czasie dostarczysz domowi kWh.6. Porównujesz cene wyprodukowania 1kWh z gazu i drewna, różnicę mnozysz przez ilosc tych kWh - masz oszczedność, wynikajaca ze spalania drewna Zastanwiasz sie i wybierasz, co będzie sensowniejsze. Ja postawiłbym na rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 05.11.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Usłyszałem, żę wystarczy dobrze ocieplić dom, zastosować rekuperacje i można osiągnąć oszczędności rzędu 10-20% na kosztach ogrzewania dla przykładu j-j grzeje się prądem i płaci ~600zł/rocznie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 05.11.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 dla przykładu j-j grzeje się prądem i płaci ~600zł/rocznie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99 kiepski przykład (skrajny), a autor zalinkowanego wątku od dawna tu nie bywa Pawlik88 - zbuduj ciepły dom, to go ogrzejesz przysłowiową świeczka, kominek nie będzie potrzebny. Jak się zdecydujesz na WM na etapie projektu, to może wyjśc naprawdę tanio odpuśc kominek z PW, bierz WM z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 05.11.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jestem w podobnej sytuacji.Również rozpoczynam budowę na wiosnę i składam teraz wszystkie klocki do "kupy".Powierzchnia trochę mniejsza 156 m2 ale również podłogówka i kominek.Decyzję w kwestii WM i Rekuperatora podjąłem już dawno.U mnie Układ WM + REQ + GWC będzie zamontowany bezsprzecznie, waham się jeszcze tylko w kwestii GWC (żwirowiec czy rura)Kominek będzie pełnił rolę głównie rekreacyjną, a jak padnie prąd to i nagrzać się tym da i bez płaszcza wodnego.Jak WM będzie pracować pomoże troszkę rozprowadzić ciepło po budynku ale na cuda nie ma co liczyć.Ociepl porządnie budynek i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Witam.Dziwnie podchodzisz do tematu, budujesz dom ponad 200m2 a boisz się kosztów, szukasz alternatywnego ogrzewania a nie chcesz się babrać. WM droższa od kominka z instalacją, ok zależy o jakich firmach mowa, wg mnie koszty podobne biorąc zbliżoną klasę sprzętu, kominek podłączasz do CO i hula, nic specjalnego. Po drugie WM nie ogrzewa, służy pomocniczo. Kominkiem ogrzejesz cały dom + zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik88 05.11.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Dzięki za Wasze rady i zainteresowanie! Jestem chyba bardziej za rekuperacją niż za tym płaszczem wodnym. Z uwagi na dobrą wentylację i wygodę w użytkowaniu. Teraz nasunęło mi się jeszcze pytanie na czym skupić się najbardziej przy ocieplaniu domu? Chciałbym porządnie ocieplić mój dom nie pomijając istotnych szczegółów. Co jest Waszym zdaniem bardzo istotne przy ocieplaniu domu? Tzn co i jak ocieplać i na których elementach trzeba się skupić najbardziej? Dodam, że dom będzie miał dach płaski stąd pow. użytkowa (wraz z garażem) wyszła dość duża. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.11.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 http://cieplowlasciwie.pl/ - może tym ci pomogę nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja mam ocieplone następująco:- fundament 10cm od ław w górę, organika fundament silver,- podłoga 2x 4 cm organika podłoga,- elewacja 15 cm, organika silver,- strop zwykły styropian 2x 10 cm, na wiosnę dodam 5 cm organika podłoga i na to beton ok 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.11.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam. Dziwnie podchodzisz do tematu, budujesz dom ponad 200m2 a boisz się kosztów, szukasz alternatywnego ogrzewania a nie chcesz się babrać. WM droższa od kominka z instalacją, ok zależy o jakich firmach mowa, wg mnie koszty podobne biorąc zbliżoną klasę sprzętu, kominek podłączasz do CO i hula, nic specjalnego. Po drugie WM nie ogrzewa, służy pomocniczo. Kominkiem ogrzejesz cały dom + zasobnik. Przy dobrze wykonanym ociepleniu musi być wentylacja!!!!! Czyli rekuperator to podstawa.Wiem to z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Przy dobrze wykonanym ociepleniu musi być wentylacja!!!!! Czyli rekuperator to podstawa.Wiem to z autopsji "Przy dobrze wykonanym...", nie rozumiem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.11.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja mam ocieplone następująco: - fundament 10cm od ław w górę, organika fundament silver, - podłoga 2x 4 cm organika podłoga, - elewacja 15 cm, organika silver, - strop zwykły styropian 2x 10 cm, na wiosnę dodam 5 cm organika podłoga i na to beton ok 8cm. toż to nazwać trudno ociepleniem , należy zwrócić uwagę że izolacja cieplna budynku jest jedynym elementem który ma szanse na siebie zarobić i jest "wyposażeniem " i nie będzie wymagalo wymiany na nowe bo sie popsuje, zamortyzuje etc podloga 8 cm ? elewacja 15 dach 20 ...cieniutko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.11.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 "Przy dobrze wykonanym...", nie rozumiem?! lepsze 10 cm izolacji bez mostkow cieplnych -niz 15 cm dziurawych jak sito (bo z mostkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 wentylacja musi być zawsze pewnie chodziło o to, że przy niewłaściwie wykonanym ociepleniu, dom jest nieszczelny, więc jest dodatkowa "wentylacja" i jeszcze tylko dodam, że wentylacja mechaniczna niekoniecznie od razu musi oznaczać rekuperator.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) toż to nazwać trudno ociepleniem , należy zwrócić uwagę że izolacja cieplna budynku jest jedynym elementem który ma szanse na siebie zarobić i jest "wyposażeniem " i nie będzie wymagalo wymiany na nowe bo sie popsuje, zamortyzuje etc podloga 8 cm ? elewacja 15 dach 20 ...cieniutko ! Po czym twierdzisz że cieniutko, sprawdzałeś osobiście tak ocieplony dom przy -15*C kamerą termowizyjną czy się naczytałeś za dużo. Jak sobie termosy budujecie to WM wymagana. To że nabijacze postów mają wszystko cacy to już dawno zauważyłem na tym forum. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.11.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 cieniutko, bo na pograniczu normy jest (dla nowo budowanych domów) wszystko kupujesz, tak żeby tylko spełniało minimalne wymagania, czy kupujesz lepsze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.11.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 "Przy dobrze wykonanym...", nie rozumiem?! Dobrze wykonane ,brak mostków cieplnych szczelne. Jeśli nie ma wentylacji robi się szybko grzyb:( .Wiec rekuperacja,lub choć wentylacja mechaniczna to wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 cieniutko, bo na pograniczu normy jest (dla nowo budowanych domów) wszystko kupujesz, tak żeby tylko spełniało minimalne wymagania, czy kupujesz lepsze?? Kupuję wszystko średniej jakości. Z drugiej strony pisałeś że zawsze musi być mechaniczna, kto ma bo chyba tylko kilka osób na tym forum, bo ja nie znam nikogo a mam dużo znajomych co mają domu 10 letnie,i też takich którzy budowali na przełomie 2-3 lat, budujących oszczędnie i na bogato i nikt tego nie ma i mieszkają i nie narzekają na rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.11.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 czy ja jestem nabijaczem postów!? nie sadze!!! ja juz swój jeden dom wybudowałem - mieszkam w nim wszystko mam opomiarowane i dziele sie za free swoimi spostrzeżeniami i wynikami teraz buduję 2 dom - 100% "tymi oto rencami" i to bedzie dom tani i bardzo dobrze wybudowany - wszedzie 30 cm izolacji + wentylacja mechanicza! obowaizkowo to ze 100 Twoich nowowybudowanych znajomych tak ma - nie znaczy ze ma dobrze i ze ma tanio !to ze na rachunki nie narzekaja ... pewnie stac ich na placenie 2-4 tys za sezon - mnie ostatni niewiele ponad 1 tys kosztował !a w nowym domu bedzie kosztował 800 zl!! liczenia OZC to podstawa! od tego trzeba zaczynac tak jak ktos tu napisal - TY masz na pograniczu obecnych norm - w 2021r Twoj dom nie zostalby odebrany przez NB ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dobrze wykonane ,brak mostków cieplnych szczelne. Jeśli nie ma wentylacji robi się szybko grzyb:( .Wiec rekuperacja,lub choć wentylacja mechaniczna to wymóg. Jak zrobi dobrze WG to tez wentylacja bedzie, wiec ja bym tej kwestii nie zawezal tylko do mechanicznej wymiany powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts