Pyxis 06.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Po czym twierdzisz że cieniutko, sprawdzałeś osobiście tak ocieplony dom przy -15*C kamerą termowizyjną czy się naczytałeś za dużo. Nie wiem w jakim regionie kraju mieszkasz, wiec trudno mi powiedziec, czy ocieplenie "cieniutkie", ale planujac ogrzewanie podlogowe powinienes pod wylewka dolozyc troszke cm styro. Teraz to moze byc trudne, bo takie rzeczy planuje sie duzo wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Kupuję wszystko średniej jakości. Z drugiej strony pisałeś że zawsze musi być mechaniczna, kto ma bo chyba tylko kilka osób na tym forum, bo ja nie znam nikogo a mam dużo znajomych co mają domu 10 letnie,i też takich którzy budowali na przełomie 2-3 lat, budujących oszczędnie i na bogato i nikt tego nie ma i mieszkają i nie narzekają na rachunki. R&K już ci odpowiedział. Ja mógłbym napisać słowo w słowo to samo. Tyle że ja nie buduję 2 domu a wśród znajomych, którzy budowali kilka lat temu i teraz decydują się na budowę, zdecydowana większość decyduje się na WM, bo dzięki mnie mogą bezpośrednio poznać różnicę między WG a WM i tu na forum ma więcej osób niż myślisz. faktem jest, że zdecydowanie mniej wśród ogrzewających węglem i zdecydowanie więcej wśród ogrzewających PC i prądem (tutaj prawie wszyscy chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 czy ja jestem nabijaczem postów!? nie sadze!!! Kolego, jak mogę tak się zwracać, nie rób "off-topic" I odpowiedz na kluczowe pytanie, Czy robiłeś pomiary przy niskich temperaturach kamerą termowizyjną że twierdzisz jaki to Twój dom jest super a 95% ma za przeproszeniem g...wno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 R&K już ci odpowiedział. Ja mógłbym napisać słowo w słowo to samo. Tyle że ja nie buduję 2 domu a wśród znajomych, którzy budowali kilka lat temu i teraz decydują się na budowę, zdecydowana większość decyduje się na WM, bo dzięki mnie mogą bezpośrednio poznać różnicę między WG a WM i tu na forum ma więcej osób niż myślisz. faktem jest, że zdecydowanie mniej wśród ogrzewających węglem i zdecydowanie więcej wśród ogrzewających PC i prądem (tutaj prawie wszyscy chyba) Jeżeli chodzi o ocieplenie podług, to spartolili mi robotę murarze i tu się skończyło szukanie tanich wykonawców. całą instalację wod-kan, CO robiła mi duża firma z doświadczenie 15 letnim i ocieplenie również. Wiec szkoda że takie firmy również spartolili mi robotę jak to wcześniej stwierdzono że mam mostki i cieniutko. To Panowie kogo brać do robót??? jak wszyscy źle robią tylko nie u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.11.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Kizor, nie bierz tego tak do siebie.... nikt nie napisał, że ty konkretnie masz spartolone, tylko że lepiej mieć 10cm dobrze zrobione, niż 15cm byle jak. Dobrym rozwiązaniem, jest zapłata części kasy za wykonanie ocieplenia po wykonaniu badań termowizyjnych późną jesienią/zimą(oczywiście kasy nie ma, jak badanie wyjdzie źle ). Lobo tak chyba robił, o ile dobrze pamiętam. Jak solidna firma, to się zgodzą. Jak paproki, to się nie zgodzą. I wszystko jasne No jeszcze można robić samemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 06.11.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 ...kto ma bo chyba tylko kilka osób na tym forum, bo ja nie znam nikogo a mam dużo znajomych co mają domu 10 letnie,i też takich którzy budowali na przełomie 2-3 lat, budujących oszczędnie i na bogato i nikt tego nie ma i mieszkają i nie narzekają na rachunki. Nie wiem czy to Cię przekona ale wg ostatnich rzetelnych badań, w ciągu zeszłego roku sprzedano w Polsce 12 000 dla domków jednorodzinnych. Dla mnie 12tys rodzin to nie jest nikt. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją skraca okres grzewczy i "zmniejsza" rachunki za ogrzewanie , ale nie jest po to, żeby Ci się zwróciła. Wentylacja to przede wszystkim dostarczenie świeżego powietrza do budynku dla ludzi. R&K ja juz swój jeden dom wybudowałem - mieszkam w nim wszystko mam opomiarowane i dziele sie za free swoimi spostrzeżeniami i wynikami Możesz udostepnić pomiary, jeśli takie posiadasz dla wentylacji mechanicznej? Chętnie porównałbym twój system z tym do którego ja mam dostęp na co dzień. np. pobór prądu, temperatury czerpnia/wyrzutnia, temp. nawiew/wywiew, temp w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Kominów wentylacyjnych Pyxis jednak nie opomiarował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.11.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Jak zrobi dobrze WG to tez wentylacja bedzie, wiec ja bym tej kwestii nie zawezal tylko do mechanicznej wymiany powietrza. Znam nowe domy z WG tylko dziwna jedna rzecz,właściciele w zimę zatykają te kanały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Znam nowe domy z WG tylko dziwna jedna rzecz,właściciele w zimę zatykają te kanały Ale o czym to wg Ciebie swiadczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ale o czym to wg Ciebie swiadczy? O czystej głupocie! Tym bardziej jak maja kominki czy palą węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie wiem czy to Cię przekona ale wg ostatnich rzetelnych badań, w ciągu zeszłego roku sprzedano w Polsce 12 000 dla domków jednorodzinnych. Dla mnie 12tys rodzin to nie jest nikt. No nie wiem czy tak dużo, jak u mnie na zadupiu w 2012r. wydano ponad 600 pozwoleń na budowę domu jednorodzinnego, a mieszkam w mało zaludnionym powiecie. Z drugiej strony zawsze będzie popyt na nowość, to samo pamiętam z solarami, miało być super a jest lipa. Ci co maja jakoś przestali chwalić i odradzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.11.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 R&K- Możesz udostepnić pomiary, jeśli takie posiadasz dla wentylacji mechanicznej? Chętnie porównałbym twój system z tym do którego ja mam dostęp na co dzień. np. pobór prądu, temperatury czerpnia/wyrzutnia, temp. nawiew/wywiew, temp w pomieszczeniu? sa u mnie w Dzienniku Budowy Arizony - juz po przeprowadzce szukaj po 105 stonie gdzies... dokladnie nie wiem , nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ale o czym to wg Ciebie swiadczy? O tym że WG jest niesterowalna. W lecie jej nie ma, w zimie ma wydajnośc 4 razy większą niż potrzeba. Zwykle użytkownicy WG tez nie za bardzo wiedzą jak ona działa - to widać po postach na tym forum. Propozycja naprawy wentylacji grawitacyjnej poprzez rozszczelnienie okien jest przyjmowana z niedowierzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 O tym że WG jest niesterowalna. W lecie jej nie ma, w zimie ma wydajnośc 4 razy większą niż potrzeba. Zwykle użytkownicy WG tez nie za bardzo wiedzą jak ona działa - to widać po postach na tym forum. Propozycja naprawy wentylacji grawitacyjnej poprzez rozszczelnienie okien jest przyjmowana z niedowierzaniem. Steruje sie nia trudniej, ale nie jest niesterowalna. Wlasnie ten brak wiedzy jest tutaj kluczem. Jak w WM pozatykasz kanaly to bedzie dzialala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Wlasnie ten brak wiedzy jest tutaj kluczem. Jak w WM pozatykasz kanaly to bedzie dzialala? Nie ma takiej potrzeby. Mam magiczną gałeczkę na ścianie. Taki nowoczesny odpowiednik szmaty lub kartki papieru i taśmy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie ma takiej potrzeby. Mam magiczną gałeczkę na ścianie. Taki nowoczesny odpowiednik szmaty lub kartki papieru i taśmy:) Dlatego nie zadzialasz jak kretyn ktory zatyka przy WG kratki, bo po szczelnym zamknieciu okien jadna mu wieje a druga wywiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.11.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dzięki za Wasze rady i zainteresowanie! Jestem chyba bardziej za rekuperacją niż za tym płaszczem wodnym. Pamiętaj o jednym rekuperator to nie forma ogrzewania lecz wentylacji , a że we współczesnych domach dobrze ocieplonych straty ciepła są największe przez wentylację rekuperator właśnie tam zaoszczędzi to ciepło a co za tym idzie pieniążki. Jeśli chodzi natomiast o alternatywne i tanie źródło ciepła to kominek z PW jest dobrym rozwiązaniem i zapewne teraz właśnie bym taki zainstalował mam zwykły z hybrydą co do transportu ciepłego powietrza i mam wiele do przemyśleń Co do ocieplenia o którym tu wspominacie to u mnie jest 20cm w podłodze, na ścianach 20cm (grafit 0,32) i strop 30 wełna+10styropian za gaz (ogrzewanie, CWU i kuchnia zapłaciłem w I sezonie 4300,- w II 3600,- i teraz też się spodziewam ok 3500 zł czy dużo ? nie wiem dla 164m2 w sam raz. Rekuperator to Brink 350 i tyle a i jeszcze 100% ogrzewanie podłogowe. Co do innych rzeczy to mam wiele ale to nie wątek o tym. Wg mnie to gdybym: budował II dom dla przyjaciela to postawił bym na gaz, rekuperator i kominek z PW Dla siebie III dom Pompę ciepła(lub nagrzewnicę elektryczną) i kominek z PW Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dlatego nie zadzialasz jak kretyn ktory zatyka przy WG kratki, bo po szczelnym zamknieciu okien jadna mu wieje a druga wywiewa. Najfajniejsi sa mieszkańcy bloków i kamienic którzy od razy biegną do administracji z kategorycznym żądaniem naprawy kanału wentylacyjnego któremu coś się stało. I co roku na jesieni wysp tych samych pytań. W każdym razie: mieszkałem całe życie w domach i mieszkaniach z wentylacją grawitacyjną. Teraz mam mechaniczną. Dla mnie komfort świeżego powietrza przy braku efektu "pizgania zimnym z okna" jest kluczowy. Do WG raczej bym nie wrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 06.11.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Dlatego nie zadzialasz jak kretyn ktory zatyka przy WG kratki, bo po szczelnym zamknieciu okien jadna mu wieje a druga wywiewa. Pyxis, ty jesteś spalony tu, bo nie masz WM. Jak ty mieszkasz i w ogóle. Pewnie płacisz kolosalne rachunki, itd. R&K, jak się do tego odniesiesz że Pyxis nie ma mechanicznej i płaci podobnie do ciebie i nie ma pół metra styro? Edytowane 6 Listopada 2014 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 06.11.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dzięki za Wasze rady i zainteresowanie! Jestem chyba bardziej za rekuperacją niż za tym płaszczem wodnym. Z uwagi na dobrą wentylację i wygodę w użytkowaniu. Teraz nasunęło mi się jeszcze pytanie na czym skupić się najbardziej przy ocieplaniu domu? Chciałbym porządnie ocieplić mój dom nie pomijając istotnych szczegółów. Co jest Waszym zdaniem bardzo istotne przy ocieplaniu domu? Tzn co i jak ocieplać i na których elementach trzeba się skupić najbardziej? Dodam, że dom będzie miał dach płaski stąd pow. użytkowa (wraz z garażem) wyszła dość duża. Pozdrawiam Zdecydowanie dobrze wybrałeś z rekuperatorem, bo: 1. reku jest bezobsługowe a kominek obsługowy. 2. jak masz bezobsługowy gaz to raczej nie zleży ci na obsługowym kominku w salonie. 3. jak nie kochasz widoku płomienia to raczej dla oszczędności nie rób sobie mini kotłowni w salonie. 4. jak chcesz dobry kominek, nowoczesny wygląd (wkład, wykończenie) to wyjdzie drożej od rekuperacji. 5. reku obniża rachunki a kominek to tylko zastąpienie systemu z gazowego na opał drewnem. 6. reku dodaje od siebie komfort wentylacji. Moim zdaniem ogromny komfort świeżego powietrza, szczególnie w nocy jak ktoś lubi. A zacznij od OZC z 2 wariantami. Daj tyle ocieplenia do OZC co planujesz i bez rekuperacji w wariancie 1 a w drugim dołóż np dodatkowo cm wełny, styropianu, 3cia szybę i reku. Np: wariant 1 to dość powszechnie stosowane: 10-12cm posadzka, 15-17cm ściany, 25 cm wełna dach, okna 2 szybowe, wentylacja grawitacyjna. Porównaj to z wariantem 2: posadzka 20-22 cm styropianu, ściany 20-22 cm styropianu, dach 35 cm wełny, okna 3szybowe, rekuperacja. W zależności od domu, ilości okien, strefy różnica może dojść do 40-50kWh na m2 oszczędności, co oznacza na 200m2 oszczędność rocznie do 10 000kwh. Przy cenie gazy może być to smiało 2500 zł rocznie. Inwestycja w wariant 2 to ok 10 000zł. Zakładam że reku robisz za kominek i chodzi tylko o ceny styro, wełny i 3 szyby. Czyli zwrot w 4 lata. Czy coś trzeba wiecej komentować w sensie inwestycyjnym? Dopiero potem zaczynają się schody: czy iść w drogą inwestycje w okna w ociepleniu, czy dać gaz do okna (drogawy) z U=0,5, czy jak są okna dachowe kupić drogie energooszczędne, czy dać płytę czy isomur przy fundamencie, czy dać więcej cm styropianu na ścianę ale już z pustakiem 18cm (droższym) a nie porotermem 24cm (bo trzeb ścianę odchudzić pod te np: 30 cm sytro). Inwestycja zaczyna wchodzić na kolejne tysiące PLN, spoooro ponad 10 000 (same 5 okien dachowych energooszczednych to dopłata z minimum 7000zł) ; pilnować robotę i wykonawców trzeba bardziej a już nie zejdziesz o 40-50kWh na m2 a o 15-25kwh - zelży jak liczymy, gdzie, co itp. To taki skrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts