agniesia 08.06.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Prosze o porade.Mam projekt domu, w ktorym jedynym oknem na polnocnej scianie domu jest male okienko w wiatrolapie. Jak prawo reguluje odleglosc od granicy dzialki - czy jest doslownie napisane okno w odleglosci min 4 m, czy dotyczy to wszelkich doswietlen. Jesli nie bedzie otwieralnego okna a tylko luksfery czy moge przesunac dom do 3 m od granicy dzialki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 09.06.2004 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Mozesz przesunąć, okno z luksfer nie jest uważane przez prawo za okno, tylko za trwałą zabudowę ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 09.06.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Czy jest to gdzieś prawnie uregulowane, że jest to trwała zabudowa ściany ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 09.06.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Czy jest to gdzieś prawnie uregulowane, że jest to trwała zabudowa ściany ???? W rozporządzeniach nie jest wprost powiedziane, że luksfery można stosować w takim przypadku, ale wszyscy architekci proponuja to rozwiązanie, a urzędy je akceptują. Zresztą widać to w wielu miejscach, jak tylko wydaje mi sie, ze ściana jakiegoś domku jest zbyt blisko granicy to po podejściu bliżej stwierdzam, że są w niej luksfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozalia 09.06.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 okno z luksferami traktuje się tak samo jak ścianę,niedawno to przerabiałam w "papierkach" i wszystko jest OK. Też mam okienko luksferowe od strony północnej - takie dosyć podłużne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 14.06.2004 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Nareszcie udalo mi sie polaczyc z forum - chyba byly problemy bo projekty gotowe tez sie nie otwieraly. Juz wybralismy 6 projektow i teraz tylko zostalo dopasowac je do dzialki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 14.06.2004 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Nareszcie udalo mi sie polaczyc z forum - chyba byly problemy bo projekty gotowe tez sie nie otwieraly. Juz wybralismy 6 projektow i teraz tylko zostalo dopasowac je do dzialki. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 16.06.2004 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Mam luksfery 3 metry od granicy i dostałem pozwolenie na budowę (jeżeli taki argument jest przekonywujący) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 19.06.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Nie wiem gdzie, ale na pewno napisane jest, że ściana z luksferami jest traktowana jak ściana bez otworów - czyli odległość 3 metry. Sam też tak mam i staram się o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts