Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Królik Okrutnik

Recommended Posts

Witam Państwa.

Złożyłem ostatnio dość sporą skrzynię dla dziecka (wieko skrzyni 80x45cm). Wieko lekkie ze sklejonych listew sosnowych o gr 1,5 cm. Chciałbym rozwiązać problem z podnoszeniem wieka przez dziecko (2 lata). Nie za bardzo wiem jaki podnośnik wybrać. Czytałem,że są podnośniki progresywne włoskiej firmy Vapsint specjalnie przeznaczone do klap skrzyń, ale sporo kosztują (min 45 zł za jedną). Są dobre, bo nie dość,że ułatwiają podnoszenie wieka to jeszcze wieko można zatrzymać w każdej pozycji. Również znalazłem podnośniki mechaniczne np

http://gtv.com.pl/pl/produkty/podnosniki/podnosnik-mechaniczny-design/338.html

ale nie znalazłem informacji na jakiej zasadzie on działa. Czy ułatwia ona również podnoszenie klapy?

Próbowałem dać zwykłą sprężynę gazową, która mi się już nieco wyeksploatowała w jednej szafce w kuchni, ale wieka nie da się zamknąć, bo za sprawą spręzyny idzie do góry. Podejrzewam,że można by dać 30 N albo 50 N, ale nie chce zamawiać (u mnie w mieście jest nie do kupienia) nie wiedząc czy będzie ona spełniała funkcję , o którą mi chodzi.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w sprawach skrzyń i kufrów to proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Tomek

P.S. Generalnie chodzi o to,zęby dziecko miało łatwo przy otwieraniu wieka i żeby sobie nie przytrzasnęło palców.

Edytowane przez Królik Okrutnik

wg mnie najprostszym sposobem jest wycięcie na przedniej ścianie skrzyni na jakieś 2cm - tak od góry by powstała szczelina pod wiekiem

dziecko sobie wtedy nie przytrzaśnie palców i bez problemu podniesie wieko łapiąc na pokrywę

podnośniki to wg mnie już za dużo szczęścia i bez sensu wydawanie kasy

wg mnie najprostszym sposobem jest wycięcie na przedniej ścianie skrzyni na jakieś 2cm - tak od góry by powstała szczelina pod wiekiem

dziecko sobie wtedy nie przytrzaśnie palców i bez problemu podniesie wieko łapiąc na pokrywę

podnośniki to wg mnie już za dużo szczęścia i bez sensu wydawanie kasy

Ochrona palców dziecka to niejedyny argument za podnośnikiem, ale równiez ułatwienie mu otwierania klapy. Syn ma dopiero niecałe dwa lata a skrzynia sięga mu do ramion.