Królik Okrutnik 05.11.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Witam Państwa. Złożyłem ostatnio dość sporą skrzynię dla dziecka (wieko skrzyni 80x45cm). Wieko lekkie ze sklejonych listew sosnowych o gr 1,5 cm. Chciałbym rozwiązać problem z podnoszeniem wieka przez dziecko (2 lata). Nie za bardzo wiem jaki podnośnik wybrać. Czytałem,że są podnośniki progresywne włoskiej firmy Vapsint specjalnie przeznaczone do klap skrzyń, ale sporo kosztują (min 45 zł za jedną). Są dobre, bo nie dość,że ułatwiają podnoszenie wieka to jeszcze wieko można zatrzymać w każdej pozycji. Również znalazłem podnośniki mechaniczne nphttp://gtv.com.pl/pl/produkty/podnosniki/podnosnik-mechaniczny-design/338.htmlale nie znalazłem informacji na jakiej zasadzie on działa. Czy ułatwia ona również podnoszenie klapy? Próbowałem dać zwykłą sprężynę gazową, która mi się już nieco wyeksploatowała w jednej szafce w kuchni, ale wieka nie da się zamknąć, bo za sprawą spręzyny idzie do góry. Podejrzewam,że można by dać 30 N albo 50 N, ale nie chce zamawiać (u mnie w mieście jest nie do kupienia) nie wiedząc czy będzie ona spełniała funkcję , o którą mi chodzi. Jeśli ktoś ma doświadczenie w sprawach skrzyń i kufrów to proszę o pomoc.Z góry dziękuję. Tomek P.S. Generalnie chodzi o to,zęby dziecko miało łatwo przy otwieraniu wieka i żeby sobie nie przytrzasnęło palców. Edytowane 5 Listopada 2014 przez Królik Okrutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 05.11.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 wg mnie najprostszym sposobem jest wycięcie na przedniej ścianie skrzyni na jakieś 2cm - tak od góry by powstała szczelina pod wiekiemdziecko sobie wtedy nie przytrzaśnie palców i bez problemu podniesie wieko łapiąc na pokrywę podnośniki to wg mnie już za dużo szczęścia i bez sensu wydawanie kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Królik Okrutnik 05.11.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 wg mnie najprostszym sposobem jest wycięcie na przedniej ścianie skrzyni na jakieś 2cm - tak od góry by powstała szczelina pod wiekiem dziecko sobie wtedy nie przytrzaśnie palców i bez problemu podniesie wieko łapiąc na pokrywę podnośniki to wg mnie już za dużo szczęścia i bez sensu wydawanie kasy Ochrona palców dziecka to niejedyny argument za podnośnikiem, ale równiez ułatwienie mu otwierania klapy. Syn ma dopiero niecałe dwa lata a skrzynia sięga mu do ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 05.11.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 no to jak skrzynia jest taka wysoka to jak dziecko ma coś z niej sięgnąć?nie kumam totalnie zamysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Królik Okrutnik 06.11.2014 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 no to jak skrzynia jest taka wysoka to jak dziecko ma coś z niej sięgnąć? nie kumam totalnie zamysłu Dlatego właśnie pytam o siłownik. Za rok dziecko już nie będzie miało z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 06.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 no ale teraz nawet jak podniesie wieko to ze środka nic nie wyjmie bo jest za głęboko - wg mnie za wcześnie na taką skrzynię... ale zdecydujecie sami nic w temacie (siłowniki) mądrego nie powiem, więc nie śmiecę już w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts