Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka do filtra, bateria itd. - kolor, montaż, problemy, pomysły...

magda912

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mi cos doradzić?

w kuchni mam lodówkę, piekarnik wykończoną materiałem "stal szczotkowana".

Więc chciałabym dobrać do tego baterię zlewozmywakową.Wybraliśmy Franke Atlas pull-out

franke-atlas-pull-out,1910017804_3.jpg

Ale zamierzamy też zamontować filtr z odwróconą osmozą. I niestety tam wybór wylewek jest słaby, po pierwsze mają zaokrąglony kształt, a po drugie nie znaleźliśmy żadnej w kolorze innym niż chrom.

Czy może ktoś się spotkał z firmą produkującą takie wylewki do filtrów jaką bym chciała?

Bo chyba sytuacja w której mam obok siebie baterię w kolorze stal szlachetna o kanciastym kształcie, a obok wylewkę do filtra, zaokragloną i chromowaną jest średnia pod względem estetycznym?

proszę o poradę kogoś ze zmysłem estetycznym i praktycznym.

zamierzamy zamontować zlew podwieszany franke KBG 160

franke.jpg

Do tego chcemy zamontować baterię franke

franke-atlas-pull-out,1910017804_3.jpg

oraz wylewkę do wody filtrowanej i dozownik na mydło.

Trochę tego sporo i zastanawiam się jak to najlepiej rozmiescić, żeby ładnie wyglądało wizualnie i było funkcjonalne.

Czy wylewka pomiędzy dwiema komorami, na wysokości tego łączenia? Czy pośrodku zlewu, symetrycznie?

A gdzie najwygodniej wylewkę do filtra, dozownik na mydło? Dodam, że oboje jesteśmy praworęczni.

bardzo proszę o pilną poradę, bo na dniach wycinają mi otwory w blacie.

Firma Blue Water ma w swojej ofercie coś innego niż chrom. To inox, ciut inaczej wyglądajcy niż stal szlachetna, ale w tym samym kierunku (matowa stal), no i nie chrom:).

Podobne do Atlasa Franke - Riva, Torino, Zara. Zadna (jak to w przypadku z podłączeniem do filtra) nie ma wyciąganej wylewki.

Dobierzesz do tego inoxu też dozownik (okrągły lub kwadratowy).

Ta dodatkowa, zazwyczaj mała wylewka do wody filtrowane nie będzie się jakoś specjalnie gryzła z większą Franke. Byleby dobrać dozownik do baterii, aby znów z innej parafi nie był :) Poza tym gwarantuje ci, że idealnie do lodówki nie dobierzesz odcienia. Zawsze będzie się różnić :)

Co do drugiego postu - mam podobny zlew (tylko komora mała po drugiej stronie i mam od lewej - dozownik nad małą komorą, ciut dalej niż załamanie (tak po śrdoku zlewu myślę, ale bliżej małej komory) mam wylewkę i po drugiej stronie włącznik do młynka. U mnie się sprawdza. Moja mama ma co prawda inny zlew (1 komora plus ociekacz), ale też ma układ od lewej dozownik, bateria, pokręło do korka auto.

U Ciebie też mógłby być układ dozownik i bateria nad główną komorą, a fo filtrowanej po prawej, bliżej rogu. A mając baterię z wyciąganą wylewką możesz zrobić ją spokojnie po środku komory dużej. Wylewką bez problemu spłuczesz czy napełnisz małą komorę - sama tak robię :) Naprawdę kwestia przyzwyczajenia.

No udało się zamówić taką wylewkę, kolor-inox, jak dla mnie to zalatuje lekko "złotawym" kolorem. Nie bardzo jest to stal szczotkowana, no ale nic na to nie poradzę. No i ponieważ jest zaokraglona, to do niej wzieliśmy zaokragloną baterię Franke. Plusem jest to, że uchwyt w obu wylewkach jest prawie identyczny.

Ale dalej mam problem z rozmieszczeniem tego całego ustrojstwa na blacie, bo dojdzie mi chyba jeszcze przycisk do młynka na odpadki.

Agami, byłaby szansa, żebyś wrzuciła fotkę, jak to wygląda u Ciebie?

Albo proszę innych uzytkowników, którzy mają oprócz baterii jakieś dodatkowe wylewki, dozowniki, przyciski do młynka, żeby wrzucili swoje fotki, albo jakiś znalezione na necie. Z góry dziękuję