Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki sobie bocian...

carver

Recommended Posts

Monitorowanie zwierząt w celach naukowych z pewnością może im się przysłużyć. Szczególnie gatunki zagrożone powinny być w jakiś sposób dozorowane. To jednak sprawa raczej wyłącznie dla naukowców. Nawet gdybym miał odpowiednie urządzenie nie zdecydowałbym się wyposażyć w nie boćka. Obrączka tak, bo pozwala na identyfikację.

Patrzę na monitoring trochę z punktu tego przysłowiowego Kajtka. Sam pracuję pod kamerą, każdy mój ruch jest rejestrowany. Nie ważne, czy ma to jakiś sens. Z pewnością dla mojego pracodawcy tak. Wiem jednak jak potrafi zmęczyć takie urządzenie, nawet wtedy, gdy nie muszę go nosić na sobie. I nie chodzi tu o chęć poleżenia brzuchem do góry bez wiedzy szefa. Wystarczy monitorowania wszystkiego w około. Wolę mieć nadzieję, że Kajtek sobie poradzi, bo ku temu zmierzaliśmy pomagając mu. Może dziwny rodzaj empatii, ale jednak :)

monitoring w pracy... dla mnie to straszne, sama jestem szefem małego zespołu i nie potrzebny mi monitoring aby wiedzieć kto dobrze pracuje a poza tym przecież każdy z nas jest rozliczany z wyników! nigdy nie zrozumiem co się dzieje z dzisiejszym światem...

wracając do Kajtka, też mam nadzieję że sobie poradzi i wrócisz do tego wątku na wiosnę... :D będę Wam kibicować :)

od 19 lat pracuję non stop pod kamerami. każdy mój krok w pracy jest do odtworzenia i co gorsze - jest możliwość podglądu on-line z drugiego końca Polski. Jakoś nigdy na to nie zwracam uwagi, jakoś nigdy mi to nie utrudnia pracy. Po prostu trzeba przestać o tym myśleć i robić swoje.

A bociek - szkoda, że zniknął. Trzeba mieć nadzieję, że nie wrócił, bo tak chciał, a nie dlatego, że wpadł w tarapaty.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
W weekend gdy byliśmy na działce widzieliśmy bociana. Krążył przez jakiś czas, potem wylądował parę metrów od nas, w ogóle się nas nie bał tylko spokojnie czlapal po działce szukając chyba jaszczurek i myszy (jest u nas ich sporo). Potem popatrzył i spokojnie odleciał. Nawet jeśli to nie Kajtek to inny bocian którego oswoili dobrzy ludzie. Niestety tak nas to spotkanie zaskoczyło ze nie zrobiliśmy zdjęć