mariober 06.11.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 ....budującą domy szkieletowe ? - akurat w technologiach skandynawskich ! Jestem doświadczonym stolarzem i technikiem budowlanym ( 20 lat w drewnie) , kilka lat pracuję w Norwegii budując domy w firmie z 50 letnim doświadczeniem . Uczę się technologi i przepisów skandynawskich , ale zaglądając na polskie fora i szukając pewnych porównań to widzę że słaba jakość wykonywanych domów ! - głównie zauważam nieznajomość technologi i zasad jakie powinny być spełnione przy tego typu konstrukcjach ( wielu myśli że jak zbije kilka belek to będzie dom) - winne temu jest brak odpowiednich przepisów i fachowców . pytanie mam takie - czy warto się pchać w ten biznes czy lepiej zostać za granicą ? , wiem że popularność tego typu konstrukcji nie jest wielka i wielu ludzi rozważa bardzo ostrożnie decyzje o budowie domu szkieletowego . Pierwsze zlecenie może być trudne ponieważ znam polski rynek materiałowy tylko z internetu i widzę że wiele rzeczy jest nie znormalizowanych , drewno kiepskiej jakości , wiele spraw trzeba doglądnąć sprawdzić a to czas i pieniądze . Oglądałem oferty domów kilku czołowych firm i wiele tam błędów konstrukcyjnych , lub jest to wina technologi bo kanadyjczyków nie stawiałem więc moja wiedza może nie być pełna. Myślę że obronił bym się jakością i doświadczeniem i znajomością technologii. Pytanie głównie dotyczy osób które prowadzą podobną działalność - żeby było jasne to chodzi o Górny Śląsk , by konkurencja nie podcinała mi od razu skrzydeł Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 zostać za granicą... Mowie to z perspektywy 2 letniego prowadzenia firmy w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.11.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 zostać za granicą... Mowie to z perspektywy 2 letniego prowadzenia firmy w Polsce. Zgadzam sie w 100% A najlepiej otworzyc firme tam - podejrzewam ze jest bardziej pro-firmowa polityka. Jeszcze dostaniesz hajs za to, ze tworzysz nowe miejsca pracy i wsparcie Panstwa. Bo w PL to jak nie ZUS to US lub inna super instytucja rzadowa szybko kubel wody na glowe wyleje i ostudzi Twoje zapedy do prowadzenia biznesu To nie Polska ... This is SPAAAARTAAA ! A jak nie instytucje rzadowe to klienci nieplacacy, roszczeniowi itd tez szybko powoduja ze czlowiekowi ktory kocha to co robi rano nie chce sie oczu otwierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.11.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 mój Brat prowadzi firmę w Belgii - potrzebne mu było 50 tys Eur na jej założenie - poszedł do banku i dostał. Potrzebny mu kredyt obrotowy - składa wniosek i dostaje. Potrzeba mu "pozalegać" z Vatem - przez pół roku tamtejszy US problemu nie robi. Ja po dwóch latach prowadzenia spółki z o.o. nie jestem partnerem do rozmowy w banku (pomimo obrotów i generowania dochodów) a kazde spóźnienie z podatkiem Vat skutkuje wezwaniem do US w "charakterze osoby obwinionej o przestępstwo karno-skarbowe" - tutaj dosłowny cytat. No i oczwiście mandat . No nie jestem przekonany że PL to najlepsze miejsce do rozwijania biznesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 06.11.2014 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 kiedyś miałem firmę w Polsce i to prawda że prowadzenie firmy to ekstremalne zajęcie - akurat ja miałem problem z wspólnikiem ale mandaty z US nie są mi obce . Dzięki za rady i dowiem się jak funkcjonuje zagraniczna firma w Polsce. Norwegia ma tak proste rozwiązania że tylko pozazdrościć ! Głowa mówi żebym został a serce chce wrócić - poza tym naprawdę chcę ludzi przekonywać do tego że domy z drewna niczemu nie ustępują a nawet są lepsze od murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.11.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 kiedyś miałem firmę w Polsce i to prawda że prowadzenie firmy to ekstremalne zajęcie - akurat ja miałem problem z wspólnikiem ale mandaty z US nie są mi obce . Dzięki za rady i dowiem się jak funkcjonuje zagraniczna firma w Polsce. Norwegia ma tak proste rozwiązania że tylko pozazdrościć ! Głowa mówi żebym został a serce chce wrócić - poza tym naprawdę chcę ludzi przekonywać do tego że domy z drewna niczemu nie ustępują a nawet są lepsze od murowanych. No good luck stary A jak juz tam siedzisz to może na przyklad PIR-a ode mnie kupisz ? ja tam moge wozic za granice nie ma problemu. Albo uszczelnienia z SIKI, albo jaies inne fajowe rzeczy Pir-a wlasnie wprowadzam do sklepu internetowego... chyba mam jeden z najtanszych PIR-ów w PL http://astrobud.pl/pir-i-pur/303-plyta-thermano-pir-izolacja-termiczna-lambda-0022w-mkw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rentowna 18.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Nie jest to niestety łatwa i przyjemna sprawa, bo nasz kraj znacznie nam tę kwestię utrudnia, nakładając na przedsiębiorców wysokie opłaty, ale jeżeli pomysł jest dobry to wciąż można się wybić i zacząć zarabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 19.12.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Ad fighter1983Masz jeszcze tę PIR, bo w ofercie nie widzę?PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts