Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto otworzyć firmę ....?

mariober

Recommended Posts

....budującą domy szkieletowe ? - akurat w technologiach skandynawskich !

Jestem doświadczonym stolarzem i technikiem budowlanym ( 20 lat w drewnie) , kilka lat pracuję w Norwegii budując domy w firmie z 50 letnim doświadczeniem . Uczę się technologi i przepisów skandynawskich , ale zaglądając na polskie fora i szukając pewnych porównań to widzę że słaba jakość wykonywanych domów ! - głównie zauważam nieznajomość technologi i zasad jakie powinny być spełnione przy tego typu konstrukcjach ( wielu myśli że jak zbije kilka belek to będzie dom) - winne temu jest brak odpowiednich przepisów i fachowców .

pytanie mam takie - czy warto się pchać w ten biznes czy lepiej zostać za granicą ? , wiem że popularność tego typu konstrukcji nie jest wielka i wielu ludzi rozważa bardzo ostrożnie decyzje o budowie domu szkieletowego .

Pierwsze zlecenie może być trudne ponieważ znam polski rynek materiałowy tylko z internetu i widzę że wiele rzeczy jest nie znormalizowanych , drewno kiepskiej jakości , wiele spraw trzeba doglądnąć sprawdzić a to czas i pieniądze .

Oglądałem oferty domów kilku czołowych firm i wiele tam błędów konstrukcyjnych , lub jest to wina technologi bo kanadyjczyków nie stawiałem więc moja wiedza może nie być pełna.

Myślę że obronił bym się jakością i doświadczeniem i znajomością technologii.

Pytanie głównie dotyczy osób które prowadzą podobną działalność - żeby było jasne to chodzi o Górny Śląsk , by konkurencja nie podcinała mi od razu skrzydeł :) Pozdrawiam!!!

zostać za granicą... Mowie to z perspektywy 2 letniego prowadzenia firmy w Polsce.

Zgadzam sie w 100%

A najlepiej otworzyc firme tam - podejrzewam ze jest bardziej pro-firmowa polityka. Jeszcze dostaniesz hajs za to, ze tworzysz nowe miejsca pracy i wsparcie Panstwa. Bo w PL to jak nie ZUS to US lub inna super instytucja rzadowa szybko kubel wody na glowe wyleje i ostudzi Twoje zapedy do prowadzenia biznesu :)

To nie Polska ... This is SPAAAARTAAA !

A jak nie instytucje rzadowe to klienci nieplacacy, roszczeniowi itd tez szybko powoduja ze czlowiekowi ktory kocha to co robi rano nie chce sie oczu otwierac :)

mój Brat prowadzi firmę w Belgii - potrzebne mu było 50 tys Eur na jej założenie - poszedł do banku i dostał. Potrzebny mu kredyt obrotowy - składa wniosek i dostaje. Potrzeba mu "pozalegać" z Vatem - przez pół roku tamtejszy US problemu nie robi.

Ja po dwóch latach prowadzenia spółki z o.o. nie jestem partnerem do rozmowy w banku (pomimo obrotów i generowania dochodów) a kazde spóźnienie z podatkiem Vat skutkuje wezwaniem do US w "charakterze osoby obwinionej o przestępstwo karno-skarbowe" - tutaj dosłowny cytat. No i oczwiście mandat .

No nie jestem przekonany że PL to najlepsze miejsce do rozwijania biznesu.;)

kiedyś miałem firmę w Polsce i to prawda że prowadzenie firmy to ekstremalne zajęcie - akurat ja miałem problem z wspólnikiem ale mandaty z US nie są mi obce . Dzięki za rady i dowiem się jak funkcjonuje zagraniczna firma w Polsce. Norwegia ma tak proste rozwiązania że tylko pozazdrościć !

Głowa mówi żebym został a serce chce wrócić - poza tym naprawdę chcę ludzi przekonywać do tego że domy z drewna niczemu nie ustępują a nawet są lepsze od murowanych.

kiedyś miałem firmę w Polsce i to prawda że prowadzenie firmy to ekstremalne zajęcie - akurat ja miałem problem z wspólnikiem ale mandaty z US nie są mi obce . Dzięki za rady i dowiem się jak funkcjonuje zagraniczna firma w Polsce. Norwegia ma tak proste rozwiązania że tylko pozazdrościć !

Głowa mówi żebym został a serce chce wrócić - poza tym naprawdę chcę ludzi przekonywać do tego że domy z drewna niczemu nie ustępują a nawet są lepsze od murowanych.

No good luck stary :) A jak juz tam siedzisz to może na przyklad PIR-a ode mnie kupisz ? :) ja tam moge wozic za granice :) nie ma problemu. Albo uszczelnienia z SIKI, albo jaies inne fajowe rzeczy :)

Pir-a wlasnie wprowadzam do sklepu internetowego... chyba mam jeden z najtanszych PIR-ów w PL :)

http://astrobud.pl/pir-i-pur/303-plyta-thermano-pir-izolacja-termiczna-lambda-0022w-mkw.html

• 2 weeks później...
  • 1 month później...