Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ława fundamentowa i szerokość strzemion

ven78

Recommended Posts

Witam

w projekcie mam ławę 60x30 a strzemiona 50x20 co 25cm - i pięć prętów dwa u góry i trzy na dole - trzeci pręt po środku - murarz mówi że coś mu nie pasuje - że strzemiona powinny być 25x25 albo coś w ten deseń pod ścianą fundamentową - i teraz nie wiem - czytałem posty że otulina betonu powinna wynosić 3 razy grubość pręta więc te moje strzemiona są według mnie OK -

jutro spotka się murarz z projektantem i sobie pogadają więc zobaczymy co z tego wyniknie.

chciałem tylko zapytać co wy myślicie o takim wymiarze strzemion w ławie?

Murarz ma rację , strzemiona powinny być rozmiarem zblizone do szerokości sciany fundamentowej. Te strzemiona 50cm to pod ściany szerokości 50-55 cm !!

Z otuliną 3 x razy średnica preta to jakaś bzdura jak dajesz chudziak to od spodu 50mm otuliny jak nie dajesz to 70mm. Boki i góra 30mm

Masz strzemiona z otuliną po 5 cm z każdej strony, ale to też na planie jest napisane. Tak też się robi, jak jest u Ciebie.

A z tą otuliną liczoną od pręta, niezły żart.

Ale to jest niepoprawne rozwiązanie - siła od budynku jest przekazywana przez ścianę, zbrojenie umieszczone w górnych norożach ławy nie pracuje na obciążenia od budynku a jedynie zaczyna pełnić funnkcje przeciw-skurczowe. Tak czy inaczej budynek ( domek ) sie nie zawali. Nalezy pamietać że te zbrojenia dawane sa troche na wyrost, ale jak juz wsadzac to tak aby pracowały.

Z otuliną to przy czarował :) Na wszystko jest projekt nie wiemy jak wygląda reszta domu , konstrukcji po coś konstruktor to umiejscowił chodzi o ilość prętów i wymiar strzemion .--------------------------------------------------------------------------

http://www.smigielskibudowadomów.cba.pl

Edytowane przez smigloxxx

Równolegle do osi ławy każdy pręt będzie pracował .. ale patrząc na ławę iż ściana robi z niej "rynnę" to dwa dolne pręty pod ścianą pracują najmocniej.

Ale jeśli jest przerwa pod ławą ... jakimś cudem to górne pręty też się włączają do pracy.

Czy też narożnik jak by chciał siadać ...

projektant i jednocześnie kierbud nakazał ławę 60x40 strzemiona 50x20 i ustaliliśmy ze dołożymy prętów i będą 4 u góry i 4 na dole, jedyne co mnie teraz martwi to ze jestem 1 metr od zera w ziemi i zrobiło się plastycznie - dalej kopac nie idzie bo od razu nachodzi woda - a dół ławy ma być na 1,30 metra

Musze znowu zawołać kierbuda czy na tym poziomie można zrobić szalunek i zalać ławę. Murarz mówi że trza osuszyć i kopać. Poniżej zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości:

dzialka1.jpg

Zależy ile jest tej ciastoliny, na takim czymś na pewno szkoda wylewać ławy ...

Wiadomo że wykopie głębiej jeszcze, ale przy takim stanie wód, nie będzie w co wylać tych ław .. bo wszytko będzie pływać.

Geologa potrzeba i razem niech z kier ustalą co dalej, murarz dobrze knuje ale tu trzeba ciut więcej wiedzy.