ven78 06.11.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam w projekcie mam ławę 60x30 a strzemiona 50x20 co 25cm - i pięć prętów dwa u góry i trzy na dole - trzeci pręt po środku - murarz mówi że coś mu nie pasuje - że strzemiona powinny być 25x25 albo coś w ten deseń pod ścianą fundamentową - i teraz nie wiem - czytałem posty że otulina betonu powinna wynosić 3 razy grubość pręta więc te moje strzemiona są według mnie OK - jutro spotka się murarz z projektantem i sobie pogadają więc zobaczymy co z tego wyniknie. chciałem tylko zapytać co wy myślicie o takim wymiarze strzemion w ławie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.11.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Murarz ma rację , strzemiona powinny być rozmiarem zblizone do szerokości sciany fundamentowej. Te strzemiona 50cm to pod ściany szerokości 50-55 cm !! Z otuliną 3 x razy średnica preta to jakaś bzdura jak dajesz chudziak to od spodu 50mm otuliny jak nie dajesz to 70mm. Boki i góra 30mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 07.11.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Masz strzemiona z otuliną po 5 cm z każdej strony, ale to też na planie jest napisane. Tak też się robi, jak jest u Ciebie.A z tą otuliną liczoną od pręta, niezły żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Masz strzemiona z otuliną po 5 cm z każdej strony, ale to też na planie jest napisane. Tak też się robi, jak jest u Ciebie. A z tą otuliną liczoną od pręta, niezły żart. Ale to jest niepoprawne rozwiązanie - siła od budynku jest przekazywana przez ścianę, zbrojenie umieszczone w górnych norożach ławy nie pracuje na obciążenia od budynku a jedynie zaczyna pełnić funnkcje przeciw-skurczowe. Tak czy inaczej budynek ( domek ) sie nie zawali. Nalezy pamietać że te zbrojenia dawane sa troche na wyrost, ale jak juz wsadzac to tak aby pracowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 07.11.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Z otuliną to przy czarował Na wszystko jest projekt nie wiemy jak wygląda reszta domu , konstrukcji po coś konstruktor to umiejscowił chodzi o ilość prętów i wymiar strzemion .-------------------------------------------------------------------------- http://www.smigielskibudowadomów.cba.pl Edytowane 16 Stycznia 2015 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Równolegle do osi ławy każdy pręt będzie pracował .. ale patrząc na ławę iż ściana robi z niej "rynnę" to dwa dolne pręty pod ścianą pracują najmocniej.Ale jeśli jest przerwa pod ławą ... jakimś cudem to górne pręty też się włączają do pracy.Czy też narożnik jak by chciał siadać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 07.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nie wiadomo, jak będzie wyglądał budynek, w jakiej technologii będzie wykonany, jakie będą ściany? Wszyscy przyjęli od razu bloczki 25 cm. Murarz też mówi o swoim doświadczeniu i mota w głowie inwestorowi. Szczęśliwie, będzie rozmowa z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ven78 09.11.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 projektant i jednocześnie kierbud nakazał ławę 60x40 strzemiona 50x20 i ustaliliśmy ze dołożymy prętów i będą 4 u góry i 4 na dole, jedyne co mnie teraz martwi to ze jestem 1 metr od zera w ziemi i zrobiło się plastycznie - dalej kopac nie idzie bo od razu nachodzi woda - a dół ławy ma być na 1,30 metra Musze znowu zawołać kierbuda czy na tym poziomie można zrobić szalunek i zalać ławę. Murarz mówi że trza osuszyć i kopać. Poniżej zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.11.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Ujujuj to nikt dołka nie wykopał przed budową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ven78 09.11.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 a co by dało wykopanie dołka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Byś wiedział wcześniej czy masz wysokie wody gruntowe czy nie. Tzw badanie geotechniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 wiedziałbyś że jest woda na tym poziomie? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 09.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Buduj zgodnie z projektem tak jest najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ven78 09.11.2014 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 no tak nie robiłem badań - humus zdjęty i mamy ten piękny stan który dodaje mi coraz więcej siwych włosów na głowie - murarz nie chce na tym robić ławy bez osuszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.11.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Nie widać wyraźnie na fotce ale mam wrażenie że nieco humusu jeszcze zostało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Zależy ile jest tej ciastoliny, na takim czymś na pewno szkoda wylewać ławy ... Wiadomo że wykopie głębiej jeszcze, ale przy takim stanie wód, nie będzie w co wylać tych ław .. bo wszytko będzie pływać.Geologa potrzeba i razem niech z kier ustalą co dalej, murarz dobrze knuje ale tu trzeba ciut więcej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ven78 10.11.2014 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Wykonałem telefon do geologa i powiedział mi że jak mam możliwość podniesienia posadowienia to uciekać z tego wykopu - piasek i zagęszczarka a potem lawy w szalunkach jak już będzie stabilnie - zobaczymy co na to kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts