tig1 07.11.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam jako że mój pierwszy przeponowy zbiornik właśnie się kończy (membrana), planuję jego wymianę i coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tradycyjnego, cynkowanego zbiornika,tylko ze względu na minipiwniczkę i jej wielkość bardziej pasowałby mi poziomy, czy ktoś ma praktyczną wiedzę co do jego konstrukcji i np. ilości uzyskanej (z podobnej pojemności) wody między poziomym a pionowym,słup wody i bańka powietrzna inaczej wygląda w jednym i drugim,z tego co zauważyłem np. "grudziądz" nie produkuje tradycyjnych zbiorników w wersji poziomej, a są w tej dziedzinie fachowcami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Tak na zdrowy chłopski rozum decydować powinna ilość powietrza w zbiorniku i jego ciśnienie, a nie kształt przyjęty przez "bańkę", a ta się nie zmieni po przewróceniu zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.11.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 A dlaczego cały zbiornik, skoro kończy się membrana? gdzie tu ekonomia i skąd większe zalety zwykłego od przeponowego? Nie rozumiem samego podejścia do sprawy, skoro przeponowy jest wydajniejszy od powietrznego, a argumentem jest........mała piwniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.11.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam jako że mój pierwszy przeponowy zbiornik właśnie się kończy (membrana), planuję jego wymianę i coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tradycyjnego, cynkowanego zbiornika, tylko ze względu na minipiwniczkę i jej wielkość bardziej pasowałby mi poziomy, czy ktoś ma praktyczną wiedzę co do jego konstrukcji i np. ilości uzyskanej (z podobnej pojemności) wody między poziomym a pionowym, słup wody i bańka powietrzna inaczej wygląda w jednym i drugim, z tego co zauważyłem np. "grudziądz" nie produkuje tradycyjnych zbiorników w wersji poziomej, a są w tej dziedzinie fachowcami, Woda jest niescisliwa. Bez roznicy jej jaki ksztalt przyjmuje. Powietrze jest scisliwe i to powietrze sie spreza rozpreza, ale znowu, objetosc powietrza jest powiazana z cisnieniem pod jakim sie znajduje, a ksztalt nie ma na to wplywu. Wiec jesli nie jestes zwolennikiem rozdzkarstwa i promieniowa ksztaltow, to wsio rawno. Jedyna pewnie zauwazalana roznica jaka mi przychodzi do glowy, to w przypadku poziomego pewnie by byla wieksza powierzchnia styku powietrza z woda. Powietrze szybciej sie bedzie we wodzie rozpuszczac, poduszka czesciej bedzie wymagac uzupelnienia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 07.11.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 przeponowemu chcę podziękować ze względu właśnie na gumę, przez pierwszy ładnych "kilka" dni czułem zapach tej przepony w wodzie którą piłem, trochę potrwalo zanim minęło, wytrzymała ok. 3 lat, choć studnia "abisynka" na poczatku znacznie piaszczyła co pewnie też skróciło jej żywotność podobnie jak i pompy, ciągle się waham - ale coraz bardziej skłaniam się ku "cynkowcowi" z inżektorem za pompą, natomiast na zbiorniku chcę zamontować (górne wyjście wodowskazu) automatyczny odpowietrznik, coby nadmiar powietrza jaki chcę nastawić na inżektorze mogłby sobie uchodzići mieć spokój na 100 lat /oczywiście ze zbiornikiem/może szczegolnie w tej ostatniej kwestii ktoś dorzdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts