Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik hydroforu ocynk - pionowy a poziomy

tig1

Recommended Posts

Witam

jako że mój pierwszy przeponowy zbiornik właśnie się kończy (membrana), planuję jego wymianę i coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tradycyjnego, cynkowanego zbiornika,

tylko ze względu na minipiwniczkę i jej wielkość bardziej pasowałby mi poziomy, czy ktoś ma praktyczną wiedzę co do jego konstrukcji i np. ilości uzyskanej (z podobnej pojemności) wody między poziomym a pionowym,

słup wody i bańka powietrzna inaczej wygląda w jednym i drugim,

z tego co zauważyłem np. "grudziądz" nie produkuje tradycyjnych zbiorników w wersji poziomej, a są w tej dziedzinie fachowcami,

A dlaczego cały zbiornik, skoro kończy się membrana? gdzie tu ekonomia i skąd większe zalety zwykłego od przeponowego? Nie rozumiem samego podejścia do sprawy, skoro przeponowy jest wydajniejszy od powietrznego, a argumentem jest........mała piwniczka?

Witam

jako że mój pierwszy przeponowy zbiornik właśnie się kończy (membrana), planuję jego wymianę i coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tradycyjnego, cynkowanego zbiornika,

tylko ze względu na minipiwniczkę i jej wielkość bardziej pasowałby mi poziomy, czy ktoś ma praktyczną wiedzę co do jego konstrukcji i np. ilości uzyskanej (z podobnej pojemności) wody między poziomym a pionowym,

słup wody i bańka powietrzna inaczej wygląda w jednym i drugim,

z tego co zauważyłem np. "grudziądz" nie produkuje tradycyjnych zbiorników w wersji poziomej, a są w tej dziedzinie fachowcami,

Woda jest niescisliwa. Bez roznicy jej jaki ksztalt przyjmuje.

Powietrze jest scisliwe i to powietrze sie spreza rozpreza, ale znowu, objetosc powietrza jest powiazana z cisnieniem pod jakim sie znajduje, a ksztalt nie ma na to wplywu.

Wiec jesli nie jestes zwolennikiem rozdzkarstwa i promieniowa ksztaltow, to wsio rawno.

Jedyna pewnie zauwazalana roznica jaka mi przychodzi do glowy, to w przypadku poziomego pewnie by byla wieksza powierzchnia styku powietrza z woda. Powietrze szybciej sie bedzie we wodzie rozpuszczac, poduszka czesciej bedzie wymagac uzupelnienia.

marcin

przeponowemu chcę podziękować ze względu właśnie na gumę, przez pierwszy ładnych "kilka" dni czułem zapach tej przepony w wodzie którą piłem, trochę potrwalo zanim minęło,

wytrzymała ok. 3 lat, choć studnia "abisynka" na poczatku znacznie piaszczyła co pewnie też skróciło jej żywotność podobnie jak i pompy,

ciągle się waham - ale coraz bardziej skłaniam się ku "cynkowcowi" z inżektorem za pompą, natomiast na zbiorniku chcę zamontować (górne wyjście wodowskazu) automatyczny odpowietrznik, coby nadmiar powietrza jaki chcę nastawić na inżektorze mogłby sobie uchodzić

i mieć spokój na 100 lat /oczywiście ze zbiornikiem/

może szczegolnie w tej ostatniej kwestii ktoś dorzdzi ?