Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taktowanie pompy ciepła w wysokich temperaturach

pychy

Recommended Posts

Mam następujący układ:

Pompa pow-woda 7kW z (A7/W35) z inwerterem ==> bezpośrednio podłogówka 130m2 (100%).

W tym układzie jest jedna pompka obiegowa w hydroboxie.

Przy temperaturach powyżej +5 stopni na zewnątrz pomimo inwertera pompa taktuje, tzn szybko dogrzewa do określonej temp zasilania, po czym gasnie sprężaka itd itd itd wszyscy wiedzą o co chodzi.

Wszystko wskazuje na to, że inwerter ma za maly zakres oscylacji i ma po prostu zbyt dużą moc w takich warunkach.

Efekty są takie, że przy wysokich temp zewnętrznych wychładza się podłoga domu i występuje uczucie chłodu.

Co chcę osiągnąć:

Chcialbym miec możliwość ciągłego grzania podlogówki bez żadnych przerw na taktowanie ale na niższych temperaturach niż mam i wtedy podloga będzie promieniować 24h/dobę i byc może będzie można zmniejszyć temp w domu i tym samym sezonowe zapotrzebowanie na ciepło.

Moja propozycja:

Pompa ciepła ==> buforek 150 ==> mieszacz ==> podłogówka

W takim układzie pompa będzie grzać buforek do temperatur o kilka stopni wyższych niż wymaga podlogówka, mieszacz będzie sterowany pogodowo, a pompka będzie tłoczyc wodę w podłogówkę bez przerwy i podłoga zawsze będzie promieniować.

Może ma ktoś jakieś inne rozwiązanie?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co pamiętam to buforek już miałeś;) i nie było zbytnich zachwytów:(

U mnie też dochodziłoby do taktowania w takich temperaturach, a rozwiązane mam to bardzo prosto:) Grzejnik w garażu. Jest na zewnętrznej ścianie blisko bramy i potrafi on "przetrawić" każdą ilość ciepła. I tak jak temp jest na plusie to grzejniczek mam otwarty na maxa, a jak przychodzi mróz to go przykręcam na termostacie. Zależność tą odkryłem w zeszłym roku, walcząc z taktowaniem pompy właśnie.

Nie mam grzejników, dlatego nie mogę zrobić jak piszesz.

Początkowo faktycznie mialem buforek z druga pompka obiegową ale od roku już nie mam i grzeje bezpośrednio podłogówkę.

Może ten układ, który opisałem powyżej miałby niższą sprawność ale mógłbym obnizyc tempo w domu i mieć ciągłe oddawanie ciepła przez ciągle ogrzewaną podłogówkę i wszystko by się zbilansowało kosztowo.

Nie mam grzejników, dlatego nie mogę zrobić jak piszesz.

Początkowo faktycznie mialem buforek z druga pompka obiegową ale od roku już nie mam i grzeje bezpośrednio podłogówkę.

Może ten układ, który opisałem powyżej miałby niższą sprawność ale mógłbym obnizyc tempo w domu i mieć ciągłe oddawanie ciepła przez ciągle ogrzewaną podłogówkę i wszystko by się zbilansowało kosztowo.

Ja bym si,ę w to nie bawił. Jak masz 100% podłogówki i odpowiednio grubą posadzkę to to musi działać. Podnieś krzywą to przestanie taktować, a chyba wyżej jak te 35-36st się nie nagrzeje w te parę godzin nocnego okienka. Ja też robię tak, że o 0200 włączam grzanie CWU - to też zapobiega zbyt długiej pracy ciągłej dla CO i taktowaniu. A tak w ogóle to myślałem, ze u mnie takie jazdy z tym taktowaniem dlatego, że mam układ mieszany - myślałem, że przy 100% podłogówki takie rzeczy się nie dzieją, u tu proszę:eek:

Z tego co pamiętam to buforek już miałeś;) i nie było zbytnich zachwytów:(

U mnie też dochodziłoby do taktowania w takich temperaturach, a rozwiązane mam to bardzo prosto:) Grzejnik w garażu. Jest na zewnętrznej ścianie blisko bramy i potrafi on "przetrawić" każdą ilość ciepła. I tak jak temp jest na plusie to grzejniczek mam otwarty na maxa, a jak przychodzi mróz to go przykręcam na termostacie. Zależność tą odkryłem w zeszłym roku, walcząc z taktowaniem pompy właśnie.

jest gdzieś w T Cap opcja podglądu ilości uruchomień pompy?

Skąd wy wiecie, że taktuje. Ja tam nie wiem co się z PC dzieje. Zapewne przez fakt, że grzeje, ale muszę się pilnie doszkolić bo w długi weekend maja odciąć prąd budowlany i wchodzę w G12. A instrukcja dla usera jest na poziomie piekarnika.

jest gdzieś w T Cap opcja podglądu ilości uruchomień pompy?

Skąd wy wiecie, że taktuje. Ja tam nie wiem co się z PC dzieje. Zapewne przez fakt, że grzeje, ale muszę się pilnie doszkolić bo w długi weekend maja odciąć prąd budowlany i wchodzę w G12. A instrukcja dla usera jest na poziomie piekarnika.

Z obserwacji:)

No niestety w pierwszym sezonie trzeba było troszkę posiedzieć przy pompce i poobserwować jak się zachowuje w danych temperaturach. Teraz już dokładnie wiem co i jak się z nią dzieje, ale początki były trudne. Ta pompa ma inwerter, soft start i inne zabezpieczenia także teoretycznie nawet to taktowanie nie jest dla niej aż takie straszne i pewnie większość nie zaprząta sobie tym głowy. Ja niestety taka mam naturę, że lubię wiedzieć jak coś działa i dążyć do optymalizacji tego działania.

P.S. Jak chcesz szczegółową instrukcję to podaj mi na priv swój mail i dokładny model pompy (symbol).

Pompa ciepła ==> buforek 150 ==> mieszacz ==> podłogówka

W takim układzie pompa będzie grzać buforek do temperatur o kilka stopni wyższych niż wymaga podlogówka, mieszacz będzie sterowany pogodowo, a pompka będzie...... Może ma ktoś jakieś inne rozwiązanie?

Twój pomysł jest nie dość, że kosztowny, to dosyć kiepski. Proponuję bezkosztowo zmienić ustawienia na sterowniku: pobawić się krzywą, temperaturami i histerezą - powinno pomóc.

Podłogówka mi niczego nie załatwi, dwa lata temu na początku użytkowania SPC nie mając jeszcze regulatora pokojowego grzałem tylko na krzywej. I efektem było to, że przy właśnie +5 i więcej sprężarka gasła i uruchamiała sie ponownie dopiero jak temp czynnika spadła o jakąś tam wartość zależną od histeresy. Trwało to godzinami i w tym czasie podłoga stygła i w domu pojawiało się uczucie chłodu. Histereza ustaloan jest fabrycznie i użytkownik nie ma możliwości jej zmiany.

Odnośnie bufora to nie chodzi mi o gromadzenie ciepłej wody na długi okres. CHodzi o to, że SPC grzałaby bufor do temperatury wyższej np o 5 stopni od najwyższej wymaganej przez podłgoówkę i niech sobie taktuje na buforze jak jej się podoba. Pompka będzie tłoczyć czynnik o temperaturze wynikającej z krzywej ustalonej na mieszaczu przez 24h. A pompa niech sobie taktuje bo w każdym momencie i tak będzie dostępna temp w buforze wystarczająca dla podłogówki.

• 3 weeks później...

Wracam do tematu taktowania pompy w wysokich temp zewnętrznych i niskich temp zasilania.

Zrobiłem eksperyment polegający na zdjęciu przewodu z czerpni powietrza w rekuperatorze oraz uruchomieniu pętli podłogówki w tym pomieszczeniu (kotłowni), w którym jest właśnie rekuperator.

Efekty:

1. Obniżenie temp w pomieszczeniu ze względu na wyciąganie z niego dużych ilości powietrza przez reku.

2. Obniżenie temp na powrocie pompy.

3. Długa praca sprężarki bez taktowania na niskich obrotach nawet na temp zasilania 29 stopni.

3. Bez problemu osiągnięcie założonej temp w domu.

4. Brak wychładzania podłogi dzięki długiej pracy sprężarki i przez to komfort i uczucie ciepła cały czas.

Będę obniżał temp zasilania jeszcze niżej i zobaczymy gdzie jest granica, przy której pompa jeszcze nie taktuje i jednoczesnie nagrzewa dom do zadanej temp.

Ja miałem zgoła inny problem, który chyba już częściowo został rozwiązany. Trwają prace remontowe więc chciałem utrzymać 18st.

We wszystkich pomieszczeniach termostaty odcinały ogrzewanie poza pomieszczeniem technicznym (tam nie miałem zaworu). Pompa odpalała się, pochodziła, wszystkie termostaty poza tym jednym były zamknięte, więc powrót GZ szybko łapał odpowiednią temperaturę i pompa wyłączała się. I tu obwód na pom.techniczne cały czas mieszał sobie w układzie aż temperatura powrotu znowu była za niska i PC załączała sprężarkę i tak w kółko...

Na chwilę obecną zakręciłem ten obwód i... ilość załączeń diametralnie spadła (docelowo albo zamontuję zawór i czujnik w tym pomieszczeniu albo podepnę pod jeden z czujników w mieszkaniu).

Przy okazji testuję krzywe grzewcze i utrzymywanie temp. przez PC na podstawie czujnika pogodowego.

• 3 years później...

Hej!

Sporo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, że mój temat jest nieco zbliżony do tego o czym piszecie.

Czy działanie mojej pompy jest normalne? Często czytam o taktowaniu ale tak naprawdę nie znalazłem informacji kiedy mówimy o taktowaniu a kiedy jest to normalna praca pompy. No właśnie co to znaczy normalna praca pompy ciepła?

Mam pompę ciepła powietrze - woda 12kW.

Podłogówka na całej powierzchni domu 104m2

Dom ocieplony styropianem 20cm lambda 0,031

Dach 20cm piany PUR

Podłoga 10 cm styropianu lambda 0,040

Dzisiaj mocno przyglądam się pracy pompy i wygląda to tak:

7:00 - 8:00 - 1 uruchomienie pompy / 20 min pracy.

8:00 - 9:00 - 2 uruchomienia pompy / 38 min pracy.

9:00 - 10:00 - 1 uruchomienie pompy / 10 min pacy.

10:00 - 11:00 - 3 uruchomienia pompy / 26 min pracy.

11:00 - 12:00 - 2 uruchomienia pompy / 35 min pracy.

12:00 - 13:00 - 1 uruchomienie / 10 min pracy.

13:00 - 14:00 - 1 uruchomienie / 5 min pracy.

14:00 - 15:00 - 0 uruchomień / 0 min pracy.

Na zewnątrz 13* w domu 22-22,5* a w łazience 23-23,5*

Czy to jak pracuje moja pompa to normalne działanie?

P.S. Dodam, ze to pierwszy sezon w domu.

Edytowane przez dusk