magdaseb 07.11.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Wg mnie to nienormalne, ale po co ci do 104m2 PC 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 07.11.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Hej! Sporo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, że mój temat jest nieco zbliżony do tego o czym piszecie. Czy działanie mojej pompy jest normalne? Często czytam o taktowaniu ale tak naprawdę nie znalazłem informacji kiedy mówimy o taktowaniu a kiedy jest to normalna praca pompy. No właśnie co to znaczy normalna praca pompy ciepła? Mam pompę ciepła powietrze - woda 12kW. Podłogówka na całej powierzchni domu 104m2 Dom ocieplony styropianem 20cm lambda 0,031 Dach 20cm piany PUR Podłoga 10 cm styropianu lambda 0,040 Dzisiaj mocno przyglądam się pracy pompy i wygląda to tak: 7:00 - 8:00 - 1 uruchomienie pompy / 20 min pracy. 8:00 - 9:00 - 2 uruchomienia pompy / 38 min pracy. 9:00 - 10:00 - 1 uruchomienie pompy / 10 min pacy. 10:00 - 11:00 - 3 uruchomienia pompy / 26 min pracy. 11:00 - 12:00 - 2 uruchomienia pompy / 35 min pracy. 12:00 - 13:00 - 1 uruchomienie / 10 min pracy. 13:00 - 14:00 - 1 uruchomienie / 5 min pracy. Na zewnątrz 13* w domu 22-22,5* a w łazience 23-23,5* Czy to jak pracuje moja pompa to normalne działanie? P.S. Dodam, ze to pierwszy sezon w domu. Czemu przy tak niewielkim domu pompa 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Pompa ciepła to Carrier 38AW115H7 Więcej tu: https://drive.google.com/open?id=1qQ8lQvWBG-YNj_f9gusCFxa5gyguEOoF Czemu taka? Tak doradzili i już tego nie zmienię. Kwestia zapewnienia prawidłowej pracy. W opcjach mam coś takiego "value of the Outdoor unit frequency reduction in %". Czy to oznacza, że mogę zredukować moc?W ustawieniach jest od 50 do 100%. Jak piszecie, że za mocna to może ograniczyć o 50% i będzie 6kW? Dobrze myślę/kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Wg mnie to nienormalne, ale po co ci do 104m2 PC 12kW? A jakie byłoby normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 W opcjach mam coś takiego "value of the Outdoor unit frequency reduction in %". Czy to oznacza, że mogę zredukować moc? W ustawieniach jest od 50 do 100%. frequency reduction - redukcja częstotliwości , power....................- moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) frequency reduction - redukcja częstotliwości , power....................- moc Co to znaczy tak łopatologicznie? Ograniczam moc pompy czy jak jest za mocna co sugerują wcześniejsze posty to wpłynie to na poprawność pracy pompy i nie będzie się tak często zaliczała? Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 07.11.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) A jakie byłoby normalne? Normalnie to jak pompa załączy się i pracuję non stop do osiągnięcia zadanej temp wynikającej z krzywej bądz ustawionej na termostacie modulując mocą oraz przepływem . U siebie taktowanie wyeliminowałem podnosząc krzywą , miałem po 50 załączeń / dobę , teraz mam 4-6 . A co na to osoba która to zakładała ? i jak piszą wyżej 12 kw to max przegięcie . Edytowane 7 Listopada 2018 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Normalnie to jak pompa załączy się i pracuję non stop do osiągnięcia zadanej temp wynikającej z krzywej bądz ustawionej na termostacie modulując mocą oraz przepływem . U siebie taktowanie wyeliminowałem podnosząc krzywą , miałem po 50 załączeń / dobę , teraz mam 4-6 . A co na to osoba która to zakładała ? i jak piszą wyżej 12 kw to max przegięcie . Dziękuję za Twoją odpowiedź. U mnie pompa osiąga zadaną temperaturę bardzo szybko i dlatego się wyłącza. Teraz mam 12-15 załączeń na dobę. Zauważyłem, że zadana temperatura bardzo szybko spada w buforze, który robi za sprzęgło hydrauliczne i pompa znów się załącza w cyklach które opisałem. Podkreślę, że pompa bez problemu osiąga zadane temperatury w błyskawicznym tempie. Widzę, że powodem ponownego załączenia jest spadek temperatury na pętlach (bardzo szybki). Nie wiem czemu się tak dzieje? Pierwszy sezon i wygrzanie? (domysły). np. wszystkie pętle są zamknięte przez sterowniki pokojowe. Przepływ idzie na małe grzejniki drabinkowe w łazienkach (szt. 2). Zadana temperatura jest osiągana bez problemu. Utrzymuje się przez ok 90-120min i spada o 3-4* i to powoduje ponowne załączenie pompy, która pracuje kilka minut by dobić tą temperaturę. Jak sterownik pokojowy otworzy pętlę, to zadana temperatura potrafi błyskawicznie spaść o 5-10* i to znowu powoduje złączenie pompy i działa ona tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury, która... znowu błyskawicznie spada i pompa dogrzewa... Niby normalne ale jak zrobić by zadana temperatura na pętlach tak szybko nie spadała i nie powodowała tak szybkiego załączenia pętli? Osoba. która zakładała - że tak powiem - "wyparowała". Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 - Otwórz wszystkie pętle, - Zmniejsz częstotliwość,- Podnieść krzywą grzewczą,- lub temperaturę na termostacie,Załóż notatnik i notuj ustawienia i odpowiadające im wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 - Otwórz wszystkie pętle, - Zmniejsz częstotliwość, - Podnieść krzywą grzewczą, - lub temperaturę na termostacie, Załóż notatnik i notuj ustawienia i odpowiadające im wyniki Dziękuje za konkretne wskazówki. W pokojach mam sterowniki pokojowe, które po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu zamykają pętle. Krzywą mam ustawioną na płasko na 36* minimalna i 36* maksymalna temp. bo podobno tak ma być przy sterownikach pokojowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jaki rozstaw rurek w podłogówce?Jaka grubość wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Jaki rozstaw rurek w podłogówce? Jaka grubość wylewki? Panie Andrzeju bardzo dziękuje za zaangażowanie i odpowiedzi. Tak to wygląda: https://drive.google.com/open?id=1qQ8lQvWBG-YNj_f9gusCFxa5gyguEOoF Co do grubości wylewki nie mam pojęcia 10-15cm? Może uda mi się sprawdzić u ekipy, która to robiła. Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Proponuje ustawić krzywą grzewczą na początek;dla +10 C = + 30 C;dla - 10 C = + 40 Ci podnosić krzywą co 2 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Proponuje ustawić krzywą grzewczą na początek; dla +10 C = + 30 C; dla - 10 C = + 40 C i podnosić krzywą co 2 C Ustawiłem tak jak Pan napisał. Podnosić o 2 C co jaki czas? Np. jutro obserwować jak działa i jak nie będzie poprawy to wtedy ponosić? +2 na +10 i +2 na -10? czy tylko na jednym parametrze? Jeszcze tylko się upewnię czy dobrze rozumiem: Czyli pomimo tego, że mam sterowniki w każdym pokoju, które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle ustawić krzywą tak jak Pan pisze a nie na "płasko" czyli +10 C = +36 i -10 C = 36 C? Jak to wszystko zadziała to podsumuje by było dla innych z wdzięcznością za pomoc. Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jaka jest temperatura w pokojach???Sterowniki w każdym pokoju - będą z nimi problemy które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle - ustawić je na maxZastosuj sugerowaną krzywą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Jaka jest temperatura w pokojach??? Sterowniki w każdym pokoju - będą z nimi problemy które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle - ustawić je na max Zastosuj sugerowaną krzywą W pokojach jest od 21,00 do 22,5 + łazienka 23,5 Jak ustawię na maksa to - jak dobrze rozumiem - tak jakby ich nie było bo nie będą kontrolowały temperatury w pomieszczeniu bo obieg cały czas będzie otwarty a temperaturą będzie sterowała krzywa na pompie? P.S. co może być powodem tego zjawiska o którym pisałem: Podkreślę, że pompa bez problemu osiąga zadane temperatury w błyskawicznym tempie. Widzę, że powodem ponownego załączenia jest spadek temperatury na pętlach (bardzo szybki). Nie wiem czemu się tak dzieje? Pierwszy sezon i wygrzanie? (domysły). np. wszystkie pętle są zamknięte przez sterowniki pokojowe. Przepływ idzie na małe grzejniki drabinkowe w łazienkach (szt. 2). Zadana temperatura jest osiągana bez problemu. Utrzymuje się przez ok 90-120min i spada o 3-4* i to powoduje ponowne załączenie pompy, która pracuje kilka minut by dobić tą temperaturę. Jak sterownik pokojowy otworzy pętlę, to zadana temperatura potrafi błyskawicznie spaść o 5-10* i to znowu powoduje złączenie pompy i działa ona tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury, która... znowu błyskawicznie spada i pompa dogrzewa... Niby normalne ale jak zrobić by zadana temperatura na pętlach tak szybko nie spadała i nie powodowała tak szybkiego załączenia pętli? Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.11.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Sterowniki !!!!W tak małym budynku, dobrze ocieplonym; - to wielkie nieporozumienie oraz - źle/zbyt mocna, z nadmiarem ok.100 % dobrana moc PC. Tą moc muszą odebrać grzejniki w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 07.11.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 hej ostatnio myślałem o problemie taktowania niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu ale myślę że zmiana dT (zmniejszenie) na pompie może pomóc, pompa będzie dłużej pracować, co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Sterowniki !!!! W tak małym budynku, dobrze ocieplonym; - to wielkie nieporozumienie oraz - źle/zbyt mocna, z nadmiarem ok.100 % dobrana moc PC. Tą moc muszą odebrać grzejniki w podłodze. Dziękuje za wszystkie wcześniejsze porady, być może pomogą. Na dziś jest jak jest i muszę temat jakoś ogarnąć. Szukam dalej rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 08.11.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Proponuje ustawić krzywą grzewczą na początek; dla +10 C = + 30 C; dla - 10 C = + 40 C i podnosić krzywą co 2 C nie chcę tu mieszać ale czemu taka krzywa ? u mnie przy krzywej 15/25 oraz -10/35 pompa ostro taktowała po zmianie na 15/27 oraz -20/37 jest ok dodam że wszystkie pętle otwarte na max , Co do sterowania pokojowego to wiadomo że różnie poszczególne pokoje pracują więc różnie termostaty się otwierają pompa szybko dogrzewa mały zład wody i się wyłącza i tak w koło bufor mało tu pomaga . Otwórz wszystko na max i testuj ustawienia krzywej . Parametr +10 wydaje się za niski przecież dom zapewne zaczyna potrzebować grzania już w okolicach +15 , natomiast parametr -10 za wysoko tutaj trzeba zacząć od -15 chociaż . Edytowane 8 Listopada 2018 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts