Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taktowanie pompy ciepła w wysokich temperaturach

pychy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!

Sporo szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Wydaje mi się, że mój temat jest nieco zbliżony do tego o czym piszecie.

Czy działanie mojej pompy jest normalne? Często czytam o taktowaniu ale tak naprawdę nie znalazłem informacji kiedy mówimy o taktowaniu a kiedy jest to normalna praca pompy. No właśnie co to znaczy normalna praca pompy ciepła?

Mam pompę ciepła powietrze - woda 12kW.

Podłogówka na całej powierzchni domu 104m2

Dom ocieplony styropianem 20cm lambda 0,031

Dach 20cm piany PUR

Podłoga 10 cm styropianu lambda 0,040

Dzisiaj mocno przyglądam się pracy pompy i wygląda to tak:

7:00 - 8:00 - 1 uruchomienie pompy / 20 min pracy.

8:00 - 9:00 - 2 uruchomienia pompy / 38 min pracy.

9:00 - 10:00 - 1 uruchomienie pompy / 10 min pacy.

10:00 - 11:00 - 3 uruchomienia pompy / 26 min pracy.

11:00 - 12:00 - 2 uruchomienia pompy / 35 min pracy.

12:00 - 13:00 - 1 uruchomienie / 10 min pracy.

13:00 - 14:00 - 1 uruchomienie / 5 min pracy.

Na zewnątrz 13* w domu 22-22,5* a w łazience 23-23,5*

Czy to jak pracuje moja pompa to normalne działanie?

P.S. Dodam, ze to pierwszy sezon w domu.

Czemu przy tak niewielkim domu pompa 12kW?

Pompa ciepła to Carrier 38AW115H7

Więcej tu: https://drive.google.com/open?id=1qQ8lQvWBG-YNj_f9gusCFxa5gyguEOoF

Czemu taka? Tak doradzili i już tego nie zmienię. Kwestia zapewnienia prawidłowej pracy.

W opcjach mam coś takiego "value of the Outdoor unit frequency reduction in %". Czy to oznacza, że mogę zredukować moc?

W ustawieniach jest od 50 do 100%.

Jak piszecie, że za mocna to może ograniczyć o 50% i będzie 6kW?

Dobrze myślę/kombinuje?

frequency reduction - redukcja częstotliwości ,

power....................- moc

Co to znaczy tak łopatologicznie? Ograniczam moc pompy czy jak jest za mocna co sugerują wcześniejsze posty to wpłynie to na poprawność pracy pompy i nie będzie się tak często zaliczała?

Edytowane przez dusk

A jakie byłoby normalne?

Normalnie to jak pompa załączy się i pracuję non stop do osiągnięcia zadanej temp wynikającej z krzywej bądz ustawionej na termostacie modulując mocą oraz przepływem .

U siebie taktowanie wyeliminowałem podnosząc krzywą , miałem po 50 załączeń / dobę , teraz mam 4-6 .

A co na to osoba która to zakładała ? i jak piszą wyżej 12 kw to max przegięcie .

Edytowane przez pagu

Normalnie to jak pompa załączy się i pracuję non stop do osiągnięcia zadanej temp wynikającej z krzywej bądz ustawionej na termostacie modulując mocą oraz przepływem .

U siebie taktowanie wyeliminowałem podnosząc krzywą , miałem po 50 załączeń / dobę , teraz mam 4-6 .

A co na to osoba która to zakładała ? i jak piszą wyżej 12 kw to max przegięcie .

Dziękuję za Twoją odpowiedź.

U mnie pompa osiąga zadaną temperaturę bardzo szybko i dlatego się wyłącza. Teraz mam 12-15 załączeń na dobę.

Zauważyłem, że zadana temperatura bardzo szybko spada w buforze, który robi za sprzęgło hydrauliczne i pompa znów się załącza w cyklach które opisałem.

Podkreślę, że pompa bez problemu osiąga zadane temperatury w błyskawicznym tempie. Widzę, że powodem ponownego załączenia jest spadek temperatury na pętlach (bardzo szybki). Nie wiem czemu się tak dzieje? Pierwszy sezon i wygrzanie? (domysły).

np. wszystkie pętle są zamknięte przez sterowniki pokojowe. Przepływ idzie na małe grzejniki drabinkowe w łazienkach (szt. 2). Zadana temperatura jest osiągana bez problemu. Utrzymuje się przez ok 90-120min i spada o 3-4* i to powoduje ponowne załączenie pompy, która pracuje kilka minut by dobić tą temperaturę. Jak sterownik pokojowy otworzy pętlę, to zadana temperatura potrafi błyskawicznie spaść o 5-10* i to znowu powoduje złączenie pompy i działa ona tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury, która... znowu błyskawicznie spada i pompa dogrzewa... Niby normalne ale jak zrobić by zadana temperatura na pętlach tak szybko nie spadała i nie powodowała tak szybkiego załączenia pętli?

Osoba. która zakładała - że tak powiem - "wyparowała".

Edytowane przez dusk

- Otwórz wszystkie pętle,

- Zmniejsz częstotliwość,

- Podnieść krzywą grzewczą,

- lub temperaturę na termostacie,

Załóż notatnik i notuj ustawienia i odpowiadające im wyniki

Dziękuje za konkretne wskazówki.

W pokojach mam sterowniki pokojowe, które po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu zamykają pętle.

Krzywą mam ustawioną na płasko na 36* minimalna i 36* maksymalna temp. bo podobno tak ma być przy sterownikach pokojowych.

Jaki rozstaw rurek w podłogówce?

Jaka grubość wylewki?

Panie Andrzeju bardzo dziękuje za zaangażowanie i odpowiedzi.

Tak to wygląda: https://drive.google.com/open?id=1qQ8lQvWBG-YNj_f9gusCFxa5gyguEOoF

Co do grubości wylewki nie mam pojęcia 10-15cm? Może uda mi się sprawdzić u ekipy, która to robiła.

Edytowane przez dusk

Proponuje ustawić krzywą grzewczą na początek;

dla +10 C = + 30 C;

dla - 10 C = + 40 C

i podnosić krzywą co 2 C

Ustawiłem tak jak Pan napisał.

Podnosić o 2 C co jaki czas? Np. jutro obserwować jak działa i jak nie będzie poprawy to wtedy ponosić? +2 na +10 i +2 na -10? czy tylko na jednym parametrze?

Jeszcze tylko się upewnię czy dobrze rozumiem:

Czyli pomimo tego, że mam sterowniki w każdym pokoju, które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle ustawić krzywą tak jak Pan pisze a nie na "płasko" czyli +10 C = +36 i -10 C = 36 C?

Jak to wszystko zadziała to podsumuje by było dla innych z wdzięcznością za pomoc.

Edytowane przez dusk

Jaka jest temperatura w pokojach???

Sterowniki w każdym pokoju - będą z nimi problemy

które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle - ustawić je na max

Zastosuj sugerowaną krzywą

W pokojach jest od 21,00 do 22,5 + łazienka 23,5

Jak ustawię na maksa to - jak dobrze rozumiem - tak jakby ich nie było bo nie będą kontrolowały temperatury w pomieszczeniu bo obieg cały czas będzie otwarty a temperaturą będzie sterowała krzywa na pompie?

P.S. co może być powodem tego zjawiska o którym pisałem:

Podkreślę, że pompa bez problemu osiąga zadane temperatury w błyskawicznym tempie. Widzę, że powodem ponownego załączenia jest spadek temperatury na pętlach (bardzo szybki). Nie wiem czemu się tak dzieje? Pierwszy sezon i wygrzanie? (domysły).

np. wszystkie pętle są zamknięte przez sterowniki pokojowe. Przepływ idzie na małe grzejniki drabinkowe w łazienkach (szt. 2). Zadana temperatura jest osiągana bez problemu. Utrzymuje się przez ok 90-120min i spada o 3-4* i to powoduje ponowne załączenie pompy, która pracuje kilka minut by dobić tą temperaturę. Jak sterownik pokojowy otworzy pętlę, to zadana temperatura potrafi błyskawicznie spaść o 5-10* i to znowu powoduje złączenie pompy i działa ona tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury, która... znowu błyskawicznie spada i pompa dogrzewa... Niby normalne ale jak zrobić by zadana temperatura na pętlach tak szybko nie spadała i nie powodowała tak szybkiego załączenia pętli?

Edytowane przez dusk

Sterowniki !!!!

W tak małym budynku, dobrze ocieplonym;

- to wielkie nieporozumienie oraz

- źle/zbyt mocna, z nadmiarem ok.100 % dobrana moc PC.

Tą moc muszą odebrać grzejniki w podłodze.

Dziękuje za wszystkie wcześniejsze porady, być może pomogą.

Na dziś jest jak jest i muszę temat jakoś ogarnąć.

Szukam dalej rozwiązania.

Proponuje ustawić krzywą grzewczą na początek;

dla +10 C = + 30 C;

dla - 10 C = + 40 C

i podnosić krzywą co 2 C

nie chcę tu mieszać ale czemu taka krzywa ? u mnie przy krzywej 15/25 oraz -10/35 pompa ostro taktowała po zmianie na 15/27 oraz -20/37 jest ok dodam że wszystkie pętle otwarte na max ,

Co do sterowania pokojowego to wiadomo że różnie poszczególne pokoje pracują więc różnie termostaty się otwierają pompa szybko dogrzewa mały zład wody i się wyłącza i tak w koło bufor mało tu pomaga .

Otwórz wszystko na max i testuj ustawienia krzywej .

Parametr +10 wydaje się za niski przecież dom zapewne zaczyna potrzebować grzania już w okolicach +15 , natomiast parametr -10 za wysoko tutaj trzeba zacząć od -15 chociaż .

Edytowane przez pagu