Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taktowanie pompy ciepła w wysokich temperaturach

pychy

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi.

Sprawdzam kolejno co da najlepsze efekty.

Poniżej dzielę się pierwszymi obserwacjami.

Jak wiecie borykam się z dużą wilgotnością w domu i wczoraj zrobiłem tak:

• Ustawiłem krzywą grzania na płasko na 40 C by dać wyższą temperaturę na podłogę.
  • Rozszczelniłem wszystkie okna w domu (mikrowentylacja) - dosłownie wszystkie włącznie z dachowymi.
  • Na termostatach ustawiłem 24 c w każdym pomieszczeniu - przez mikrowentylację dobiłem do 23
  • Częstotliwość pompy zmniejszona na 50%

Jakie obserwacje:

• Pompa chodziła kilka godzin bez przerwy - nie taktowała. Bardzo wyraźnie było słychać modulację (raz szybciej raz wolniej pracowała)
  • Wilgotność powietrza w pomieszczeniach spadła do 55% i tak się utrzymywała.
  • Wilgotność po nocy wzrosła do 75% - wtedy były zamknięte wszystkie okna a temperatura na sterownikach ustawiona na 19 C -
  • Po zatrzymaniu grzania i wróceniu do wcześniejszej krzywej pompa załączała się raz na 3h - pewnie przez drabinki o których pisze kolega TwojPan. Wszystkie pętle były zamknięte.

Temperatura zew. w dzień 5-6C w nocy 3-4

Edytowane przez dusk

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Zrób tak jak ci napisałem. Nie wygrzewaj na siłę posadzki. Jak tam nie mieszkasz ustaw 21 st. wszędzie. Krzywa dla +20/30 deg, dla -20/40 deg. I trzymaj jak długo się da. Pętle na max , termostaty na 21deg. O ile tam nie mieszkasz. I wentylujjjjjj

Gość TwojPan
We will live, we will see

W twoim przypadku, to co napisałeś powyżej ma się nijak do ciebie. Nie masz PC. Nie masz wiedzy empirycznej. Wiesz tyle co zacytujesz z postów innych. Choć jak ktoś ci ostatnio napisał, nie wiesz do końca co cytujesz.

Każesz mu podnieść jeszcze krzywą, skoro pompa i tak już taktuje przy obecnej temperaturze na zewnątrz, a kolega chce grzać non sto, bez taryf?:lol2:

Edytowane przez TwojPan

• 4 months później...

Podsumowanie efektów ustawiania pompy.

Ustawienie jakie się najlepiej sprawdziło:

- Krzywa grzania ustawiona na płasko na 38*c

- Sterowniki w każdym pokoju ustawione wg. preferencji od 19 do 24*c w zależności od pomieszczenia.

- Pompa obiegowa ustawiona na 3 bieg (zauważyłem, że jak jest na 1 lub 2 pompa częściej się włącza)

Dodatkowo w domu były wstawione dwa przemysłowe osuszacze powietrza przez 8 dni. Wilgotność w domu się ustabilizowała i teraz mieści się w przedziale 45-57%

Pompa działa poprawnie, rachunki za prąd na bardzo przyzwoitym poziomie.

Dodatkowo zauważyłem znacznie lepszą kulturę pracy pompy - chodzi wolniej i ciszej, niekiedy tylko "przyspiesza" (wchodzi na wyższe obroty).

Jestem bardzo zadowolony.