dusk 12.11.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Bardzo dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi. Sprawdzam kolejno co da najlepsze efekty. Poniżej dzielę się pierwszymi obserwacjami. Jak wiecie borykam się z dużą wilgotnością w domu i wczoraj zrobiłem tak: Ustawiłem krzywą grzania na płasko na 40 C by dać wyższą temperaturę na podłogę. Rozszczelniłem wszystkie okna w domu (mikrowentylacja) - dosłownie wszystkie włącznie z dachowymi. Na termostatach ustawiłem 24 c w każdym pomieszczeniu - przez mikrowentylację dobiłem do 23 Częstotliwość pompy zmniejszona na 50% Jakie obserwacje: Pompa chodziła kilka godzin bez przerwy - nie taktowała. Bardzo wyraźnie było słychać modulację (raz szybciej raz wolniej pracowała)Wilgotność powietrza w pomieszczeniach spadła do 55% i tak się utrzymywała. Wilgotność po nocy wzrosła do 75% - wtedy były zamknięte wszystkie okna a temperatura na sterownikach ustawiona na 19 C - Po zatrzymaniu grzania i wróceniu do wcześniejszej krzywej pompa załączała się raz na 3h - pewnie przez drabinki o których pisze kolega TwojPan. Wszystkie pętle były zamknięte. Temperatura zew. w dzień 5-6C w nocy 3-4 Edytowane 12 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Uważam, że jak ustawisz krzywą grzewczą ; - z niewielkim wzrostem, to efekt będzie jeszcze korzystniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 12.11.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Uważam, że jak ustawisz krzywą grzewczą ; - z niewielkim wzrostem, to efekt będzie jeszcze korzystniejszy. Tak zrobię i dam znać o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.11.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Uważam, że jak ustawisz krzywą grzewczą ; - z niewielkim wzrostem, to efekt będzie jeszcze korzystniejszy. Why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.11.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Zrób tak jak ci napisałem. Nie wygrzewaj na siłę posadzki. Jak tam nie mieszkasz ustaw 21 st. wszędzie. Krzywa dla +20/30 deg, dla -20/40 deg. I trzymaj jak długo się da. Pętle na max , termostaty na 21deg. O ile tam nie mieszkasz. I wentylujjjjjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.11.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Why? We will live, we will see Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.11.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) We will live, we will see W twoim przypadku, to co napisałeś powyżej ma się nijak do ciebie. Nie masz PC. Nie masz wiedzy empirycznej. Wiesz tyle co zacytujesz z postów innych. Choć jak ktoś ci ostatnio napisał, nie wiesz do końca co cytujesz. Każesz mu podnieść jeszcze krzywą, skoro pompa i tak już taktuje przy obecnej temperaturze na zewnątrz, a kolega chce grzać non sto, bez taryf? Edytowane 13 Listopada 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 23.03.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Podsumowanie efektów ustawiania pompy.Ustawienie jakie się najlepiej sprawdziło: - Krzywa grzania ustawiona na płasko na 38*c- Sterowniki w każdym pokoju ustawione wg. preferencji od 19 do 24*c w zależności od pomieszczenia. - Pompa obiegowa ustawiona na 3 bieg (zauważyłem, że jak jest na 1 lub 2 pompa częściej się włącza) Dodatkowo w domu były wstawione dwa przemysłowe osuszacze powietrza przez 8 dni. Wilgotność w domu się ustabilizowała i teraz mieści się w przedziale 45-57% Pompa działa poprawnie, rachunki za prąd na bardzo przyzwoitym poziomie. Dodatkowo zauważyłem znacznie lepszą kulturę pracy pompy - chodzi wolniej i ciszej, niekiedy tylko "przyspiesza" (wchodzi na wyższe obroty). Jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts