stokras8 07.11.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Cześć Wszystkim jestem tu nowa, więc jakby co to liczę na wyrozumiałość.... Odświeżam temat bo mam w tej chwili podobny problem Otwieram mały sklep i zastanawiam się jak go ogrzać. Lokal to stary garaż. Wymiary 2,6 m na 6,5 m, wysokość 2,7 m. Lokal nie ma okien. Nie ma też wentylacji (jest prowizoryczna, ale ogólnie nie działa ).Jeśli chodzi o budowę lokalu to: - jedna ze ścian (krótsza) jest cała w szybach (dwa okna wystawowe, drzwi wejściowe). - druga krótsza to hm.... po prostu ściana cegły i tynk - trzecia dłuższa to również zwykła ściana - czwarta - dłuższa to płyta karton-gips (po drugiej stronie jest identyczny lokal) - sufit - był stary i sypiący się sufit, został ocieplony wełną, folią, itp. (nie znam szczegółów), obniżony o jakieś 20cm i zakryty płytą karton-gips. Wejście do lokalu jest bezpośrednio z zewnątrz. To chyba wszystko co wiem... Ludzie sugerują "kurtynę powietrzną" - ale czy to ogrzeje mi cały lokal? Jeśli tak to jaką powinna mieć moc? Są różne, najczęściej 2000W... Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Ze względu na brak wentylacji piecyk gazowy raczej odpada. Grzejniki elektyczne to chyba straszny koszt za rachunki za prąd... Macie jakieś sugestie/pomysły? bo ja kompletnie nie wiem... Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 klima z funkcją grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 klima z funkcją grzania Czy to to samo co "kurtyna powietrzna"? Masz jakiś konkretny model takiego urządzenia/"klimy' na myśli? Jestem kompletnym laikiem w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 w tym temacie nie siedze, jest to taka powietrzna pompa ciepłakurtyna to chyba jak zwykły grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 w tym temacie nie siedze, jest to taka powietrzna pompa ciepła kurtyna to chyba jak zwykły grzejnik ok, dziękuję. Może się ktoś znajdzie to więcej będzie mógł powiedzieć w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) może być coś takiego http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-classic-3-5kw-ar12hsfs-wifi-i4747724341.html4kW w funkcji grzania spokojnie ogarnie cały lokal, ewentualnie model słabszy 2,5kW ( w funkcji chłodzenia ) do tego koszt montażu w zależności od miejsca 700-1000 PLN.Jeśli klima za droga, podłącz pod butlę gazową grzejnik i też będzie ciepło. Edytowane 7 Listopada 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 hm.... cena trochę powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 minus jest taki że działa od -15, poniżej trzeba samym prądem, plus jest taki że weźmie sporo mniej prądu więc sie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 No to piec akumulacyjny i prąd w 2 taryfie, ale w lokalu usługowym troszkę mija się to z celem. Wiesz zawsze możesz kupić kurtę powietrzną tylko do marży dodaj jeszcze 5% na prąd bo lekko licząc 2kWh *0,68gr ( pi razy oko tyle kosztuje prąd ) = 1,2 PLN/h niech lokal działa 8h dziennie 1,2 PLN * 8h = 10 PLN dziennie i znów * 20 dni w miesiącu = 200 PLN oczywiście przy założeniu że kurtyna działa 8h dziennie / przez 20 dni roboczych w miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 jeśli działa od -15 to chyba się mija z celem, bo nasze zimy raczej należą do chłodniejszych te rachunki za prąd trochę przerażają, ale jeśli nie byłoby innego wyjścia to mogłabym te 200zł dodatkowych kosztów ponosić (nie wierzę, że to piszę, ale jestem załamana tym ogrzewaniem ) mam jednak jakieś wątpliwości co do skuteczności takiego ogrzewania.... czy taka kurtyna 2000W ogrzeje całą powierzchnię lokalu? Do jakiej temperatury? Da się wysiedzieć? Kabel do termostatu jest wyprowadzony na połowie lokalu, żeby pomiar nie był przy samych drzwiach wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Na początek policz ile w roku średnio mamy dni ( w trakcie dnia ) kiedy temperatura to >= -15 stopni w Suwałkach może 30 dni, Twój Poznań może 10-12. Nie wiem na co liczyłaś ale chyba nie na kocioł centralnego ogrzewania i 3 kaloryfery, bo to będzie drożej niż klimatyzacja ( komin leko licząc 2000, kocioł używany 800, kaloryfery używane 300 PLN. Tylko czy masz gdzie trzymać tonę węgla Czy kurtyną ogarniesz cały lokal, raczej nie ona ma za zadanie nie wpuszczania do wnętrza lodowatego powietrza, no chyba że do Twojego lokalu nie będą wchodzili klienci - czego oczywiście nie życzę. Jeśli nadal zbyt drogo butla gazowa 11 kg około 50-60 PLN i do tego taki grzejnik zakładany na butlę 100 PLN ale nikt Ci nie odpowie na ile Ci taka butla starczy. Jakie ogrzewanie ma sąsiad zza ściany KG może możesz się do niego podłączyć do centralnego jeśli ma i założyć licznik ciepła? Edytowane 7 Listopada 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mówiąc szczerze, to sądziłam, że takich dni -15 jest więcej. Sąsiad za ścianą ma ten sam problem i kupili kurtynę 2000W i uważają, że dadzą radę. Ludzie namawiają na taką kurtynę ale właśnie w sieci nie mogę znaleźć informacji na temat ogrzewania na podstawie samej kurtyny - raczej właśnie że to dodatek i dlatego trudno mi uwierzyć, że sama kurtyna wystarczy Czy kurtyny 3,5kW/4kW są dużo "lepsze" od 2kW? Butla gazowa chyba nie jest dobrym rozwiązaniem, ze względu na brak wentylacji to jest trudniejsze niż myślałam.... A jakie byłyby koszty grzania jakimś grzejnikiem/piecykiem elektrycznym? Gdyby np. na stałe była kurtyna a tymczasowo dogrzewałybyśmy się takim elektrycznym piecykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Wiesz możesz kupić i 3 kurtyny po 2000W jednak pomnóż rachunek za prąd *3, podobnie będzie z grzejnikami elektrycznymi. Jeśli marża pokryje koszty ogrzewania to wstaw nawet 5 grzejników elektrycznych. Ale skalkuluj to najpierw, najlepszym i najoszczędniejszym rozwiązaniem będzie klimatyzacja którą i tak wrzucisz w koszty, prądowo a tym samo finansowo wyjdziesz o wiele lepiej niż kurtyną 2000W. Nie mogę powiedzieć Ci że za ogrzewanie zapłacisz tyle i tyle. Zapłacisz tyle ile lokal pochłonie ciepła aby było w nim ciepło, Tobie i klientom. Może zaczniemy od tzw. dupy strony jaką chcesz temperaturę w lokalu 18 - 20 a może jeszcze więcej? Czy będą tam inne źródła ciepła bo może się okazać że to chińska knajpa gdzie będzie chodziło 5 palników gazowych - bez wentylacji EDIT: tu masz średnie temperatury zmień miasto na Poznań: http://www.pogodynka.pl/polska/daneklimatyczne/ Edytowane 7 Listopada 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 z klima jest taki minus ze musi byc zamontowana niedostepnie ale chyba jest najlepszym wyjsciem bo sobie cieplym powietrzem podmuchasz, bo akumulacji to za dużo tam nie będzie na największe mrozy termowentylator albo podczerwienianajwieksze mrozy sa o 5 a wtedy raczesz bedzie zamkniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jest to sklep z rękodziełem - nic dodatkowo nie będzie grzało Myślę, że temperatura około 18-20 jest ok. Co to znaczy "klima zamontowana niedostępnie"? Bo może się okaże, że w ogóle nie mogę jej mieć.... Właściwie to mam dostęp tylko do tej ściany oszklonej - pozostałe trzy są zabudowane podobnymi budynkami - czyli nie mam dostępu do ścian, ale nie grzeją w żaden sposób. Ale jaka jest różnica pomiędzy kurtyną 2kW a 3,5kW w praktyce? serio te mocy nic mi nie mówią.... A taki piecyk elektryczny to ile pobiera prądu? Kojarzę, że takie piecyki grzeją "mocniej" niż coś nad drzwiami.... ale kosztowo pewnie dużo drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Jaką masz dostępną taryfę na prąd, całodobowa czy G12, w jakich godzinach potrzebujesz wymaganą temp (18-20*) ile godz tygodniowo, poza tymi godz o ile może być temp niższa? Wypróbuj aktualne możliwości tego pomieszczenia zwykłą farelką tj włącz ją przez watomierz i spróbuj utrzymać odpowiednie warunki cieplne przez dobę lub 2 - przekonasz się czy 2kW da radę i ile energii pobierze, przy obecnych temp zew - wtedy można coś poradzić i konkretnie policzyć. Chyba, że wiesz ile kWh/dobę teraz potrzebujesz w chłodniejsze dni? Edytowane 7 Listopada 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jaką masz dostępną taryfę na prąd, całodobowa czy G12, w jakich godzinach potrzebujesz wymaganą temp (18-20*) ile godz tygodniowo, poza tymi godz o ile może być temp niższa? Wypróbuj aktualne możliwości tego pomieszczenia zwykłą farelką tj włącz ją przez watomierz i spróbuj utrzymać odpowiednie warunki cieplne przez dobę lub 2 - przekonasz się czy 2kW da radę i ile energii pobierze, przy obecnych temp zew - wtedy można coś poradzić i konkretnie policzyć. Chyba, że wiesz ile kWh/dobę teraz potrzebujesz w chłodniejsze dni? Niestety na większą część pytań nie znam odpowiedzi w tej chwili Sklep będzie czynny 8h dziennie 6 dni w tygodniu. Poza tymi godzinami może być "zimno" - nie gra roli, tylko pytanie ile potem potrzeba czasu, aby nagrzać "na nowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Co to znaczy "klima zamontowana niedostępnie"? zeby jej nie zaje...ukradli 2kW przez godz. bierze 2kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 tylko pytanie ile potem potrzeba czasu, aby nagrzać "na nowo". Policzę to co do "minuty" tylko daj mi jakieś podstawy - chodzi o straty tego pomieszczenia. Jeśli masz dostęp do tar G12 to warto ciepło akumulować np w dobrze izolowanym grzejniku akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem, przy tar G11 najlepszym rozwiązaniem mogą się okazać panele na podczerwień lub grzejniki konwektorowe. Jeśli nie masz danych o zużyciu energii w tym sklepie to porozmawiaj z właścicielami podobnych, ale jak w/w bez konkretu tj podania ilości kWh/dobę dla temp aktualnych nic nie policzymy, jak nie masz watomierza to spróbuj odczytać licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Policzę to co do "minuty" tylko daj mi jakieś podstawy - chodzi o straty tego pomieszczenia. Jeśli masz dostęp do tar G12 to warto ciepło akumulować np w dobrze izolowanym grzejniku akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem, przy tar G11 najlepszym rozwiązaniem mogą się okazać panele na podczerwień lub grzejniki konwektorowe. Jeśli nie masz danych o zużyciu energii w tym sklepie to porozmawiaj z właścicielami podobnych, ale jak w/w bez konkretu tj podania ilości kWh/dobę dla temp aktualnych nic nie policzymy, jak nie masz watomierza to spróbuj odczytać licznik. watomierza chyba nie mam - nic mi o nim niewiadomo... a co mam odczytać z licznika? A mogę prosić o pytania jakie mam zadać? Bo serio.... tar G10, tar G11 nic mi nie mówią czuję się strasznie "głupia" w tych tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts